zupa krem z pomidorów - 1568 przepisów (strona:68/105)

Sałatka z zielonymi szparagami na szpinaku i rukoli 162

robimy zupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu.  składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane

Monia miesza i gotuje
Pomidorowe Love! 147

garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę można zjeść

Plate of Joy
Gotowanie kalafiora – sprawdzone porady! 54

mleka, w którym gotujemy kalafiora, możemy dodać np. pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszone pomidory, natkę pietruszki lub cebulę . Dzięki temu kalafior zyska ciekawszy smak i aromat. Jak wykorzystać ugotowanego kalafiora? Ugotowany kalafior możemy wykorzystać na wiele sposobów. Świetnym pomysłem będzie lekka sałatka, zupa kalafiorowa lub przygotowanie puree do dania głównego. Możemy także podać go na ciepło lub na zimno(...)rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj kalafior i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanymi prażonymi migdałami na wierzchu. Kalafior zapiekany z sosem beszamelowym Składniki: 1 duży kalafior, umyty

Via Gusto
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 25.11.2016r. 137

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków .   W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Małgorzata  Zupa krem z selera i kaszy jaglanej Aga Sałata z brązowym ryżem, kukurydzą i papryką Magdalena Czosnkowe mielone   Małgorzata  Kukułkówka - nalewka Agnieszka  Pieczone pestki dyni   Magdalena  Orzechowe placuszki waniliowe   Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim(...)jogurtem i musztardą dijon Justyna  Placki z cukinii i makaronu   Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym   Małgosia Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Marta  Łosoś na rukoli z cytrusowym dressingiem     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 195

zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem

Corner With Recipes
Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem 86

Zima to idealny czas na gęste, rozgrzewające zupy, a w ostatnim czasie przygotowywałam ich zdecydowanie za mało. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem . Taka zupa krem jest niezwykle sycąca dzięki dodatkowi bulguru, który jest niezwykle popularny w tej części świata. Zupa jest także bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonej mięty, którą tutaj dodaje się(...)bardzo wielu potraw. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecam! Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka pomidorów (400g) 1 łyżka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 0,5 łyżki suszonej mięty 250g czerwonej soczewicy 150 drobnego bulguru sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie:  W garnku

Codzienne Gotowanie
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 168

pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem(...)chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

WojnaNaSmaki.pl
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 117

kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około(...)litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 161

ZupaPomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem

Smakowity Blog Kulinarny
Krem pomidorowo-paprykowy 94

W lipcowe gorące dni trudno znaleźć pomysł na obiad szczególnie, gdy spodziewamy się gości. Na ostatnią taką okoliczność zrobiłam eksperymentalny krem pomidorowo-paprykowy i drugie danie

Kuchnia Beaty
Szybkie bułeczki śniadaniowe, które przygotujesz w 5 minut – tylko z 3 składników 54

minut! Brzmi jak bajka? Spróbuj i przekonaj się sama! Zapisałam – szybkie bułeczki śniadaniowe – ale możesz je równie dobrze zrobić na kolację czy do zupy a’la krem. Bułeczki przygotujesz dosłownie w ciągu 5 minut! Podaje Ci proporcję na 3 szybkie bułeczki śniadaniowe mniej więcej o wielkości kajzerki. Możesz stosować różne rodzaje mąki. Moje ulubione to mąka pszenna(...)wieloziarnista oraz mąka kokosowa, którą sama przygotowuję z wiórków kokosowych. W drugim wariancie – pachną obłędnie i niekoniecznie muszą być na słodko. Z sadzonym jajkiem, pomidorem i awokado – och jak one smakują! Nie musisz mieć nadwyżki czasu z rana. Te szybkie bułki na śniadaniowe zrobisz sama w 5 minut! Do przygotowania szybkich bułek potrzebujesz tylko 3 składniki, które

W Kawiarence
Zupa pomidorowa z papryką 103

Miała być zwykła pomidorowa... Ale ponieważ lubię doprawiać papryką ostrą i słodką, a słodkiej zabrakło (tego dnia byłam na zakupach, ale głowa już nie ta... i

Kolorowy Przepisownik
ZUPA KREM Z KALAFIORA I POMIDORÓW 149

SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 kg pomidorów dojrzałych 1 l rosołu Do jednego garnka wrzucić kalafior (różyczki) do drugiego garnka sparzone, bez skóry, pokrojone na ćwiartki pomidory

harrisa
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 205

temperatura poniżej zera... A ja tu o Meksyku?! A no tak!  Dziś zapraszam na niesamowicie rozgrzewającą zupę, pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut(...)plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Wstawiam na 30 minut do pieca rozgrzanego

W kuchni Karmel-itki