zupa krem z pomidorów - 1568 przepisów (strona:69/105)

Zupa pomidorowa z papryką 101

Miała być zwykła pomidorowa... Ale ponieważ lubię doprawiać papryką ostrą i słodką, a słodkiej zabrakło (tego dnia byłam na zakupach, ale głowa już nie ta... i

Kolorowy Przepisownik
ZUPA KREM Z KALAFIORA I POMIDORÓW 143

SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 kg pomidorów dojrzałych 1 l rosołu Do jednego garnka wrzucić kalafior (różyczki) do drugiego garnka sparzone, bez skóry, pokrojone na ćwiartki pomidory

harrisa
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 203

temperatura poniżej zera... A ja tu o Meksyku?! A no tak!  Dziś zapraszam na niesamowicie rozgrzewającą zupę, pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut(...)plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Wstawiam na 30 minut do pieca rozgrzanego

W kuchni Karmel-itki
Rozweselająca zupa - krem z marchwi i pieczonych warzyw z nutką imbiru 123

jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie pomidory plaster dyni (ok 20 dag) 1 kostka serka topionego śmietankowego łyżeczka masła(...)kurczakiem na gładko. Lepiej wyciągnąć warzywa z wywaru co by nie być w żółte ciapki ;) Dolewamy wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa. Na zdjęciu obok z wkładką mięsną - szafranowym skrzydełkiem, z tych, z którymi

Kuchnia po mojemu
Pieczone nadziewane bataty z pastą z awokado! Zdrowy i pyszny obiad! 118

dobrze w roli kolacji na ciepło. I jest to danie, które bez problemu możesz przygotowywać cały rok. Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, wypróbuj również, pyszny pomysł na obiad: - Zupa krem z kalafiora - Spaghetti w sosie z surowym brokułem (polecane głównie dla kobiet, dowiesz się również dlaczego należy spożywać brokuły na surowo) - Curry z zieloną soczewicą i cukinią - Prażona cieciorka(...)ryżowym makaronem i serem halloumi  Przepis na pieczone bataty: - 3-4 bataty - 1 dojrzałe awokado - 1/4 cebuli czerwonej - sok z 1/2 malej limonki - garść świeżej kolendry - 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju - garść prażonych orzechów laskowych - świeże chilli wedle uznania - 1/4 świeżej papryki czerwonej Bataty umyj pod wodą. po nakłuwaj widelcem - dość intensywnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika, pieczemy

SMYKWKUCHNI
Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu 75

jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-)  A samo danie? Pyszne, lekkie(...)sycące. Składniki na sos 2 marchewki 1 łyżka startego świeżego imbiru wraz z sokiem 10 listków mięty 250 g salsy pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów oliwa z oliwek extra virgin sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się

Z Kuchni Do Kuchni
5 produktów, które należy spożywać w czasie upałów 65

niezbędny do skurczu mięśni i pracy serca i wapń, niezbędny dla mocnych kości i zębów. Pomidor, super nawilżający. Składający się w 94% z wody pomidor jest również jednym z podstawowych produktów spożywczych podczas upałów! Niezależnie od tego, czy jest podawana jako sałatka, zimna zupa czy sok jako przystawka, zawiera wiele interesujących składników odżywczych. W szczególności jest to dobre źródło: witaminy(...)układu odpornościowego; witaminy z grupy B, takie jak słynna witamina B9 (kwas foliowy), która jest niezbędna dla rozwoju płodu. pomidory zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który pomaga skórze lepiej znosić promienie UV. Nie pozwól jednak, aby to powstrzymało cię przed nakładaniem kremu z filtrem za każdym razem, gdy jesteś wystawiony na działanie słońca, aby zapobiec poparzeniom słonecznym i rakowi skóry

ProstePesto.pl
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą 79

Czekałam na niego przez cały rok! Dla mnie maj jest miesiącem najbardziej wiosennym, pachnący konwaliami, rozśpiewany słowikami, smakujący racuchami z rabarbarem, zupą z pokrzywy oraz młodą kapustą. I to właśnie kapusta jest bohaterką dzisiejszego przepisu. Zapraszam na bigos z młodej kapusty z kiełbasą! W przygotowaniu młodej kapusty ważne, by jej nie rozgotować, inaczej wyjdzie nam papka o kapuścianym smaku(...)kiełbasa sprawiają, że danie jest bardziej treściwe i syte. Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z chorizo  Modra kapusta  Zupa krem z kapusty  Leniwe gołąbki (bez zawijania)     Bigos z młodej kapusty z kiełbasą  Składniki (na 4 porcje): 1 główka młodej kapusty

Obiad gotowy
Pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym 81

najlepsza pora na gęste i aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym.  Kremowa i pikantna zupa - krem jest idealna na jesienne dni - mocno rozgrzewa i jest sycąca. Masło orzechowe nadaje jej niepowtarzalnego smaku, a dodatek limonki sprawia, że zupa jest lekka i orzeźwiająca. Gorąco polecam! Pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym Składniki:  1 średnia(...)cebula 1 duży ząbek czosnku pół łodygi selera naciowego 1 pietruszka 4 większe marchewki 2 ziemniaki 125g masła orzechowego około 600ml wody puszka krojonych pomidorów (400g) 1 suszona papryczka chilli 1 duży liść laurowy sól, pieprz 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sok z połowy limonki lub do smaku oliwa i masło

Codzienne Gotowanie
Egzotyczna pomidorowa z kokosem, limonką i ananasem 123

rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia . Doprowadzić płyn do zagotowania i wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę - wcześniej oskrobaną , plastry ananasów pokrojone w małe kawałki oraz pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także świeży imbir starty na małych(...)oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia . Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem. Podawać z ryżem brązowym i udekorować płatkami kokosowymi

Grunt to przepis!
Krem z marchewki z nutą imbiru i groszkiem ptysiowym 127

ptysiowy  Brześć Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili starty imbir, smażyć około 3 minut. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dodać również pomidory. Wlać trochę wrzątku, posolić i gotować do 15 minut(...)przykryciem. Otrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać mleko kokosowe. Zmiksować na krem. Podawać z groszkiem ptysiowym i bazylią! Oby do lata

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z cykorii z kiszonym ogórkiem i pomidorem (dieta dr Dąbrowskiej) 49

pomidorem. Przygotujesz ją w kilka minut. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziesz podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety , a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej , w którym podaję Ci gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecsz też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą zupa-krem

Kulinarne przygody Gatity
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 165

miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić(...)odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu

Między kuchnią a pokojem
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 151

tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka. I teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam 1,5 szklanki zupy wlewam do kielicha blendera(...)można zmiksować normalnym blenderem) i miksuję na gładki krem. Krem wlewem do zupy. Na koniec dodaję zieleninę i 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiam i podaję. Artykuł Najlepsza zupa z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 148

miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić(...)odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu

Między kuchnią a pokojem