Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż. Wrzucamy pomidory do gorącej wody i parzymy, dosłownie prze minutę lub dwie. Wyciągamy łyżką cedzakową i czekamy, aż lekko przestygną. Ściągamy z nich skórkę. Następnie pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułkę oraz całe gniazda nasienne – to podstawa, aby gazpacho było kremowe, a nie wodniste i bez smaku. Tak przygotowane pomidory wrzucamy(...)krem. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i łyżka usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do pomidorów w blenderze. Do tego wszystkiego ścieramy obrany wcześniej ząbek czosnku, dolewamy oliwę, doprawiamy wstępnie odrobiną soli i pieprzu. Blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki, aby naprawdę dobrze się schłodziło – minimum 2 godziny. Przed podaniem zupy dokładnie
Smaczna Stronajeść stały pokarm, możliwość robienia musów owocowych i zupek w każdych warunkach trudno przecenić. W takiej sytuacji przenośny blender, który można szczelnie zamknąć sprawdza się idealnie. Wystarczy kilka soczystych pomidorów, odrobina oliwy czy innych dodatków i obiad macie z głowy. Świeżo zebrane maliny, śliwki, czy porzeczki zamienicie od razu w mus owocowy. Przecier z dyni i marchewki możecie zrobić nawet(...)kojarzymy jedynie z owocowo-warzywnymi smoothies, koktajlami mlecznymi albo z przecierami z owoców. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. W Blendygo zrobicie dressing do sałatki, shake białkowy, pesto, chłodnik, zupę krem, bazę do lodów owocowych, czy sos. A to ledwie kilka możliwych zastosowań. Jeśli jesteście aktywni, lubicie wypady w góry, pod namiot, albo macie małe dzieci, którym nie chcecie dawać
kuron.com.plSkładniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 500g dyni (waga po obraniu) 280g ziemniaków 20g masła lub margaryny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 2 pomidory
Dziś Ja gotujepiękne (klik) za cenne wskazówki fotograficzne i wyrozumiałość wobec mojego aparatu;), Klaudynie za bycie jedynym w swoim rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem(...)Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo
KUCHARNIAPyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam. Składniki: 700 g obranej dyni 300 g ziemniaków 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)przez około 5 minut często mieszając. 2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut. 3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Źródło
Kuchnia domowa Anizaczyna przywierać do dna. Dodaj marchewkę, pomidory i soczewicę. Wymieszaj. Wmieszaj bulion, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut. Sprawdź, czy soczewica jest miękka i zmiksuj lekko blenderem ręcznym. Możesz przed podaniem posypać świeża kolendra i pieprzem. Dodatkowo: Zupa może zostać kompletnie nie zmiksowana, albo możesz zrobić z niej krem. Zależnie od tego, jak lubisz. Dodawaj inne
Lejdi of the housektóre uwielbiam. W zeszłym roku gotowałam przepyszną zupę: Krem z białych szparagów z pesto z estragonu , koniecznie muszę ją ponownie ugotować, a Wam z całego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego
Łycha smakówpodzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki
Codzienne Gotowaniejedzą dzieci, można dodać nieco mniej imbiru, ale ja uwielbiam wyrazisty smak imbiru w tej zupie, dlatego dodaję go zawsze więcej. Na jesienną pochmurną pogodę i dla tych przeziębionych zupa krem z dyni z imbirem będzie naturalnym lekiem na całe zło :) SKŁADNIKI: (4 PORCJE): Ok. 600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4-5 średnich ziemniaków(...)wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10-15 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po wystudzeniu, zmiksować w blenderze dodając wcześniej mleko. Zupę podawać przykładowo
Calzonella.commianowicie trzeba się oprzeć warzywom zaraz po upieczeniu i w całości ich nie zjeść, żeby coś jednak zostało na zupę. Składniki: - 1,2 kg do 1,5 kg dyni, ja używam piżmowej, bo jej smak najbardziej mi odpowiada - 5 pomidorów - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku - 1/2 łyżeczki(...)wszystkie upieczone na blaszce warzywa. Z pomidorów wycinam tylko zielone twarde części, a czosnek i cebulę pozbawiam łupiny. Dynie zostawiłam z łupą, bo piżmowa ma cienką i delikatną, być może z tych twardych egzemplarzy będziecie musieli ją delikatnie ściągnąć. 3. Kiedy wszystko trafi do wspólnego garnka blendujemy warzywa z wywarem na gładki krem. Dodajemy przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia
Apetyczna babeczkakażdej mamy i babci, po które sięgały, gdy już nic nie było w domu, gotowana w sytuacjach awaryjnych na koncentracie pomidorowym. Pomidorowa z przetartych pomidorów to sztandarowe danie babci Agnieszki, delikatna, lekko słodka, zaciągnięta śmietaną zupa, sięgająca aż po same złote ranty głębokiego staroświeckiego talerza, podawana najczęściej z drobnym makaronem. Pomidorowa Jest Najlepsza Pomidorowa to w naszej rodzinie instytucja, danie(...)jest też częstym gościem u nas w domu. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego, z którego można na szybko zrobić pomidorową. Pomidorową jadamy w formie zupy-kremu, gęstego, zawiesistego, który robimy z czterech składników: pulpy pomidorowej (im lepszej jakości tym lepiej), cebuli, czosnku, liścia laurowego oraz masła. Sposób przygotowania polega na długim, powolnym, bardzo powolnym gotowaniu
Niedzielny kucharzPieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pieczone placki(...)grzybami (wegańskie) Sos kurkowy Kapusta z grzybami Najnowsze przepisy Deser snickers – wersja fit Curry z cukinią (wegańskie) Focaccia tradycyjna (wegańskie) Keto sernik raffaello Zupa z fasolki szparagowej Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie) Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański) Quiche z kurkami i serem Praliny bounty bez cukru (keto, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy) Artykuł Deser snickers
WegePrzepisdobrym samopoczuciem i lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka zaczyna się od wiosny(...)chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami. W przepisach na jesień króluje dynia, grzyby, kiszonki, jabłka, śliwki oraz gruszki. Ja planuję przygotować kilka spośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni
Cynamonowe szczęściepomidorami i usmażoną cebulką z czosnkiem. Doprawiłam szałwią oraz rozmarynem i powstał aromatyczny sos do kopytek. Polecam również wypróbować moją ulubioną wersję kopytek, czyli z rydzami smażonymi na maśle Składniki: Kopytka: 600 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Sos pomidorowo – paprykowy: 1 mała papryka czerwona 3/4 puszki krojonych pomidorów(...)oraz czosnek i zeszklić. Dodać krojone pomidory z puszki (razem z zalewą), bulion, szałwię i rozmaryn. Gotować około 5 minut. Następnie dodać obraną paprykę. Całość zmiksować na gładki krem. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowane kopytka, wymieszać i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa krem z pieczonej papryki → Kopytka z rydzami
Oryginalny smak