cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i razem z chlebem i przyprawami wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką zupę krem. Ewentualnie doprawić i ponownie krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce i podawać
wyzwania kuchennenadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą
KUCHARNIApieczołowicie policzył i z dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.Składniki:pęczek zielonych szparagów1 i 1/2 litr bulionu warzywnego1
Magiczna kuchnia Dariiwarzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej.Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic.Zupa krem(...)gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego.Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie-zdrowa i niezwykle chrupiaca przekaske.Wykonanie chipsow z jarmuzu:Wystarczy porwac na kawalki liscie odzielone od grubej lodygi.Powinny byc dobrze osuszone.Ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki bułki tartej jedno jajko sól pieprz 100 gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą(...)porządnie i robimy niewielkie klopsiki, smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez
Mango Papajakońcu ostrość, która jest genialna. W smaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili, 1/3 płaskiej łyżeczki(...)ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy liście laurowe, curry, papryczkę chili i dusimy pod przykrywką do czasu
Moniki Smakołykizupę, która jest na tyle sycąca, że śmiało może być pomysłem na jednodaniowy obiad. Pikantna, kremowa, z dużą ilością zdrowych dodatków. Zupa, w której jestem totalnie zakochana i jeśli tylko lubicie taka aromatyczną kuchnię, to zakochacie się i Wy. Gorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dynia np. Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory(...)będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu! Wlewamy pomidory w puszce. Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce na początek. Zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył warzywa i gotujemy przez ok 20 minut ( do miękkości ). Blendujemy na krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę
Ostra na Słodkokanapkę, to zawsze dodaję na niej świeżą paprykę, rzodkiewki, ogórek, pomidory lub inne warzywa. Dodatkowo zabieram np. pomidorki koktajlowe jako przekąskę. Często robię do pracy sałatki pełne warzyw. Na obiad często jadam warzywa na patelnię. Do obiadu obowiązkowo serwuję sałatki, surówki lub warzywa np. szparagi. Często przygotowuję zupy krem na obiad. Na deser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle(...)OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa
Passions hobbies lifemięso z rosołu, obierz z kości i dodaj do rosołu. Całość zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę, pieprz i zagotuj ponownie. Zupa jest już gotowa, Można ją podawać z grzankami (na rozgrzaną patelnię wlać dowolny olej - ja używam najczęściej tego z zalewy po suszonych pomidorach - i kłaść kromki chleba, podsmażyć z dwóch stron) oraz posypać siekaną natką pietruszki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnizeszklić na oliwie.Dodać ją do rosołu. razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować ok 15 min. Do zupy włożyć pulpety,przykryć i gotować ok 10 min od wypłynięcia na wierzch. Pulpety odcedzamy. Zupę miksujemy na gładki krem,dodajemy przyprawy tj pieprz,pieprz ziołowy,paprykę ostrą i słodką,zioła prowansalskie,bazylię suszoną
Niespełnione zdolności kulinarnecukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz
Moje Kuchenne Rewelacjepokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą
Codzienne GotowanieWami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) zupa krem z dynią Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia(...)czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw. Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut. Na koniec zupę zabielam jogurtem i miksuję na krem ( wcześniej wyciągam listek laurowy) Doprawiam do smaku. Podaję z grzankami czosnkowymi. Przeglądnijcie gazetki, super promocje i dobrej jakości produkty;) świetne urządzenie do przygotowania np. zup krem
Takie tam pichceniekolejna propozycja. Krem z pieczonej papryki smakuje bosko, jest aksamitny i intensywny w smaku. Zupa jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez(...)tartaletkami z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami . Ta zupa to jeden z moich faworytów na zbliżającą się jesień. W tym okresie można ją często robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku! ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
Zakątek rozkoszy kulinarnych