miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie. Podwieczorek 17:30 Domowe ferrero rocher, przepis znajdziesz tutaj
lady-och-mistrzyni.blogspot.commiękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie. Podwieczorek 17:30 Domowe ferrero rocher, przepis znajdziesz tutaj
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsmaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry. Sprawdźcie listę składników i przygotujcie to danie, myślę
SMYKWKUCHNINigdy nie przepadałam za wodnistymi zupami (oprócz pysznych chińskich zup które są chyba jedynymi rzadkimi zupami które ubóstwiam!!) więc zawsze ze wszystkiego próbowałam stworzyć jedyny w swoim rodzaju krem.. z kalarepy, suszonych i świeżych pomidorów, brokuła, szpinaku.. A ostatnio do moich ulubionych kremów dołączył krem z cukinii. Wiele razy modyfikowałam ten przepis, zawsze czegoś
wegetalerzepodzielone. I dobrze - więcej zostało do zamrożenia i przyda się przy innej okazji. Bardzo ładnie komponuje się z zupa (bogate, pomidorowe minestrone), albo marchewkowym, czy batatowym kremem. I potrawami w rodzaju chilli con carne i podobnymi na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Przepis ze strony Netmums: 'Cheesy corn triangles' . Składniki: foremka 18 lub 20cm, czyli okolice 6-8 porcji(...)połaczenia składników. Przelej do przygotowanej blaszki. Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotyku i złotawe. Podawaj ciepłe, najlepiej jako akompaniament do dobrej zupy, albo chilli con carne. CO JESZCZE? zostaw garść sera i posyp nim wierzch przed pieczeniem; możesz dodać do ciasta także i inne składniki: grzyby, szynkę, może nawet suszone pomidory?; w wersji
Lejdi of the housełącznej wadze ok. 400 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 150 g czerwonej soczewicy 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę) puszka pomidorów woda sól, pieprz, chili +świeża rukola (opcjonalnie) Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, solimy. Dodajemy pokrojoną wcześniej(...)Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem i chilli (wedle preferencji smakowych). Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy ze świeżą rukolą. Smacznego! 🐱 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliesuszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka 1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego(...)Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu poniżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczyli pokrojoną dynię, imbir, pomidory i przyprawy ( ja daję suszoną włoszczyznę, można dać oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem. Jeśli trzeba dosalam
Takie tam pichcenieWitajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćzupę:700 g czerwonej i żółtej paprykioliwa do pieczenia warzyw0,5 l bulionu warzywnego1 cebula2 pomidory1 główka czosnkusól, pieprzszczypta mielonej, ostrej papryki1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracjaprzepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając(...)cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja, dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy czarnym sezamem. zupę podajemy z zacierkami. krem z pieczonej paprykiZacierki
Bon Appetit Małgorzatyśledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet(...)kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka
Codziennik Kuchennyfasoli mung ( ind. moong dal ) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka 1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu powyżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować
Cztery FajeryCzosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani, w mojej kuchni nie zmarnuje się nawet jedna mała smętna łodyga czegokolwiek. Dostaje swoją szansę i bardzo często kończy w sosach do makaronu lub w kremowych zupach. Wszyscy zadowoleni! Ja najbardziej. Dziś poczyniłam sos mocno warzywny i gęsty. Sos do makaronu. Nie cierpię marnować. Jestem chora jak mam coś w kuchni zmarnować, nie ma opcji żeby wyrzucić. Składniki - kilka(...)suszone trufle ( opcjonalnie), szczypta papryczki chili, oliwa z oliwek - 3 puszki pomidorów Warzywa obierz, pokrój na cząstki, wszystkie zieleniny rozdrobnij, włóż do garnka, posól , dosmacz przyprawami, zalej pomidorami. Zamknij pokrywkę i duś do miękkości. Całość zblenduj na gładki sos. Podawaj z makaronem posypanym parmezanem lub jako gęstą zupę- krem
Z Kuchni Do KuchniTym razem zupka krem z dyni ale trochę inna z pomidorami,pyszna,delikatna i lekka-polecam
Swojskie jedzonkoproste, sprawdzone rozwiązania. Tym razem moją uwagę przykuło napoczęte opakowanie czerwonej soczewicy. Jakiś czas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów i marchewki, delikatnie doprawiona papryką i kurkumą. Wyszło pysznie, rozgrzewająco, a do tego całkowicie wegańsko i bezglutenowo! Więc
Kuchnia EllieKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladziesoczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem
My Culinary Art