swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie pyszna jak ta tradycyjna. Zapraszam na połączenie pomidorów i papryki w jednej kremowej zupie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś szybko i pożywnie, będzie smakowało wszystkim wielbicielom pomidorówki i groszkowego kremu również. Zupę robi się szybko i szybko znika z talerzy ale jest naprawdę smakowita
Moje Małe CzarowanieZnana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj
gotuj ze mną#ziemniaki z poprzedniego dnia rozgniatamy widelcem dodajemy #jajko i #make #kokosowa. Ciasto powinno mieć konsystencję dająca się rozwałkować. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze
Szkrab Je SamWisienką na torcie jest klasyk - ZUPA KREM. Składniki: miąższ z dyni 0,5l bulionu bazylia 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pomidory z puszki sól, pieprz łyżeczka imbiru Przygotowanie: 1. Cebulke zeszklić na brążowo. 2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske i podsmażamy jeszcze przez 5 min. 3. Dodajemy miąższ z dynii i pomindory z puszki. 4. Doprawiamy posiekaną bazylią
FITBUuKczekał aż do zimy, żeby zjeść taką zupę. Już po samych składnikach wiedziałam, że będzie pysznie. ZUPA KREM z CIECIORKI z IMBIREM Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka cieciorki (ciecierzycy) 1/2 puszki pomidorów z zalewą 1,5 cm świeżego imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 puszki mleka kokosowego 1 szczypta chilli, kurkumy, soli i pieprzu
Bon appetit mon amiecebulę, kminek oraz soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut. Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny. Miksujemy na gładki krem, podajemy z migdałami/orzechami oraz pietruszką. Możemy dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Smacznego
Ostra na SłodkoZdrowa zupa pomidorowa z dodatkiem papryki która podbija smak. Można podawać jako krem z grzankami lub z makaronem. Jednak ja najbardziej lubie ją samą posypaną koperkiem i parmezanem. Składniki: 2 marchewki 1 średnia cebula 1 pasternak 1 papryka 400g passaty pomidorowej 200 ml wody 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)rozgrzać w garnku a następnie dodać posiekaną cebulę. Wszystkie warzywa i czosnek pokroić dowolnie a następnie dodać so podsmażonej cebuli. Całość chwilę przesmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać 200ml wody, pomidory z puszki/kartonu, przecier i przyprawy. Całość gotować 40 minut, następnie doprawić solą i pieprzem oraz zblędować
Mohiellaprychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka(...)czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej bulion 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia sól
Pełny talerzSkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1
ClauditteMissCookingmało kiedy gotuję takie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów 80 g cebuli(...)miałam w proszku, więc obyło się bez krojenia]. Pomidory umyć, pokroić w cząstki.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić. Następnie wszystko przełożyć do misy multicookera, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Zamknij pokrywę urządzenia. Ustawić program Boil [ 30 minut]. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką
Moje domowe kucharzeniepotrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji
Zawsze głodna!klasyczna poniedziałkowa zrobiona z rosołu z wczoraj. Jest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry". Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu z wczoraj). Nic do takiej(...)Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze, to można dodać ryż, makaron albo lane kluski. Zupa jest kwaśna, dzieci ją bardzo lubią
bistro mamaAromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa(...)czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy.Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby.Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkapieczarkami Pizza ze szpinakiem i serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście(...)filo Risotto z pieczarkami Domowe Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto
Delusional Trine