zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania(...)patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy
Kulinarne przygody GatityRecipe in English Wiosnę widać nie tylko na dworze, ale też na sklepowych półkach. Parę dni temu udało mi się kupić naprawdę dobre pomidory. Pachniały i
Przepisy AleksandryAksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki 500
R'n'G KitchenDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na klasyczny krem z pomidorów, jednak podany już mniej klasycznie. Mianowicie, połączyłyśmy prażone migdały z serem camembert. Pierwszy raz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepisów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo. Od tradycyjnej, zabielonej “pomidorówki”, aż po wykwintne kremy, podawane z grzankami i oryginalnym serem mozzarella. Zupę pomidorową z łatwością można przygotować także z pomidorami z puszki – ten prosty przepis stanowi doskonałą, zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej zupy pomidorowej na bazie koncentratu pomidorowego. Pomidory w puszce – wartości odżywcze i wpływ
Kuchennyviral.plMoja ulubiona jesienna zupa krem. Zrobiłam ją na mleczku kokosowym, dodałam świeżą kurkumę bo jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka
wesoła kuchniagarnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew, imbir, chilli i smażyć chwilę razem. Wrzucić soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć chilli oraz imbir i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać przyprawy
Zielona KuchniaChicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry
Kulinarne przygody Gatityczosnkiem, całość smażyć aż pomidory będą miękkie. Podczas gdy pomidory dochodzą zagotować wodę wraz z kostką rosołową na końcu wlać do pomidorów i dodać sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę pogotować. Gdy zupa będzie gotowa zrobić z niej krem za pomocą blendera. Zupa smakuje świetnie sama, można dodać na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego, ja podałam z makaronem i powiem że lepszej
PychotkaaaCiepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac.Ta piekna
Przysmaki Karolkipyszna zupa :) Szybka do zrobienia i nie wystygnie ;) Składniki: - 3 młode marchewki z nacią, - 3 pomidory, - 1 duży pomidor - 1/2 papryki czerwonej, - 1 ząbek czosnku, - kilka liści bazylii, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa), - woda. Wykonanie: Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią, pomidory, papryki, czosnek, dodać(...)kokosowego i ew uzupełnić trochę wodą (nie wlewajcie jej za dużo bo pomidory mają sporo wody). Warzywa zmielić na krem, przelać do innego naczynia, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę i bazylię oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Rozlać zupę do miseczek, zjeść ze smakiem :) Smacznego
Co na wege obiad?pomidorami , więc postanowiłem przygotować coś z jej większej koleżanki… oj sporo większej koleżanki. Dużo osób chce sięgać po warzywa kapustne, ponieważ zawierają masę witamin i minerałów, ale co by tu zrobić z białej kapusty poza klasyczną surówką i bigosem? Dzisiaj proponuję Wam krem z białej kapusty , który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zagorzałym zwolennikom tego warzywa! Zupa
Blendmangarnka wlewamy szklankę wody, dodajemy ciecierzycę, pokrojoną chili oraz pomidora pozbawionego skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Zupę blenderujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem jeśli
Mango Papajasurowego ciemnego ryżu 10 zielonych oliwek 6 suszonych pomidorów w zalewie garść świeżej bazylii 1 średnia chili 1 mała cebula sok z połowy z cytryny olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 3 porcje) Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na oleju. Oliwki, pomidory i chili kroimy na mniejsze kawałki i smażymy chwilę(...)jest miękka, potrawa jest gotowa. Jeszcze jedna uwaga. Resztę cukinii, która nam została z wydrążania, możemy zużyć do zrobienia zupy krem, placków, pasty lub po prostu, dodać do mojego przepisu zamiast ciemnego ryżu. Artykuł Cukinie faszerowane ciemnym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyJesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól(...)smażyć chwile na małym ogniu, aż się lekko zeszklą. Wlać gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku. Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem. * dynię hokkaido można nie obierać
Obiad gotowy