Sezon cukiniowy trwa więc często cukinia gości na stole. Tym razem polecam przepis na zupę krem z pieczonej cukinii i czosnku. Do zupy krem jak zawsze polecam grzaneczki. Polecam także zupę krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką czy krem z pomidorów i cukinii . składniki: 1 kg młodej cukinii 1 główka czosnku średniej wielkości 1 l bulionu drobiowego sól olej(...)garnka wlać bulion, zagotować. Do bulionu wrzucić upieczoną cukinię i wycisnięty z łupinek czosnek. Gotować ok 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę, dosolić do smaku i jeszcze raz zmiksować. Gotową zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujeWolno pieczone pomidory z tymiankiem Sezon na świeże pomidory niestety się powoli kończy, dlatego to ostatni moment, żeby je wykorzystać w kuchni. Wolno pieczone pomidory z tymiankiem, to moje ulubione danie, które zawsze przygotowuję z podłużnych mięsistych pomidorów. Na blogu jest też inny przepis, bardziej klasyczny → pieczone pomidory . Upieczone pomidory możesz wykorzystać np. do przygotowania sosu do makaronu, kłaść(...)kanapki czy grzanki, wymieszać z twarogiem lub zrobić z nich obłędną zupę krem. Ich smak jest niesamowity, a cytryna i tymianek podbijają ich aromat. Gdy pomidory lekko przestygną możesz zdjąć z nich skórę, włożyć do pojemnika i zalać niewielką ilością oliwy. Takie pomidory można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Ja część świeżo upieczonych pomidorów również mrożę w niewielkich
Kulinarne przygody Gatitytakże octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe! Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniastopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny(...)wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny sok z jarmużu, pietruszki i jabłka sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła II śniadanie: zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta
Kulinarne przygody GatityLato to idealny sezon na pyszne zupy ze świeżych pomidorów. Jeżeli znudziła się już Wam klasyczna pomidorówka, warto poeksperymentować. Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty Dymek. Początkowo do pomysłu podeszłam sceptycznie ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze bo zupa okazała się pyszna - delikatna i kremowa a mleko kokosowe dodawało naprawdę przyjemnego posmaku. Jeżeli chodzi
Milion Smakówlistę zakupów Jak gotowaliśmy W niedzielę za jednym zamachem upiekliśmy ryby i frytki, warzywa do makaronu stir free i burrito, piersi kurczaka, piersi indyka do burrito, dynię i pomidory do kremu dyniowego. Tylko makaron z sosem pomidorowym na piątek zrobiliśmy w całości w czwartkowy wieczór – ale zajęło nam to mniej niż godzinę, a sos niepostrzeżenie zrobił się sam! Polecamy(...)Dynia jest bardzo mało wymagającym warzywem w uprawie i równie prostym w obróbce. Aby zrobić zupę dyniową wystarczy upiec dynię razem z pomidorami, zmiksować, dodać przyprawy, rozrzedzić bulionem, wodą, mlekiem, mlekiem kokosowym i… można wcinać Zamiast pomidorów można upiec antonówki, a później przyprawić krem dużą ilością korzennych przypraw: gałką, cynamonem, imbirem oraz kuminem, kurkumą i na koniec podlać cydrem
Niedzielny kucharzskórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościzupa na przeziębienie - Cztery Fajery Przepis na rozgrzewającą zupę na przeziębienie zna każda indyjska mama. Określana w Indiach jako zupa pieprzowa swój niepowtarzalny smak zawdzięcza połączeniu dojrzałych pomidorów i typowych dla kuchni indyjskiej przypraw. Jest jedną z nielicznych indyjskich zup, które zyskały sławę na całym świecie. Aromatyczna, rozgrzewająca, ale też bardzo zdrowa, należy do naszych ulubionych. To wspaniała zupa(...)uzyskaniu zupy o konsystencji kremu, to soczewicę lub toor dal można dodać od razu do wolnowaru. Czas gotowania w wolnowarze opcja high 5 godzin opcja low 7 godzin Ciekawostki o kuchni indyjskiej Indyjskie zupy Indie nie należą do krajów słynących z zup. Rozgrzewająca zupa pieprzowa swoją ogólnoświatową sławę zawdzięcza Anglikom, którzy w czasach kolonialnych rozsmakowali się w tej zupie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kremowa zupa z pieczonej papryki i soczystych malinowych pomidorów. Niewiele trzeba, by przygotować lekki posiłek pachnący latem. 2 porcje: 4 papryki czerwone 2 pomidory malinowe 3/4 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie samej wody) łyżka oliwy spora szczypta soli pieprz mielony łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka zielonego pesto łyżka pokruszonej fety świeża bazylia opcjonalnie grzanki lub sticksy ziemniaczane Paprykę przekrawany i pozbawiamy gniazd(...)obieramy ze skórki i miksujemy z obranymi pomidorami. Warzywa przelewamy do garnka, dodajemy bulion i gotujemy około 15 minut. Ponownie miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekaną bazylią. Podajemy z jogurtem wymieszanym z pesto, odrobiną fety i opcjonalnie z dowolnym chrupiącym dodatkiem. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego(...)poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min.Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy do garnka- miksujemy blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Gotowe Grzanki:Przepis na grzanki znajdziecie tutaj .Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek.Przepyszne :) polecam Kochani , krem pomidorowy był przepyszny, polecam
Smaki Edytymąki durum lub ryżem Basmati Pomidorowa ze świeżych pomidorów smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się ze sobą połączą. A jeśli lubicie zabielane zupy możecie wykorzystać do tego jogurt grecki lub naturalny Tak przygotowana pomidorowa to esencja smaku lata, polecam każdemu SMACZNEGO Smak lata znajdziecie również w ZUPIE KREM Z KALAFIORA , którą Wam serdecznie polecam. Artykuł POMIDOROWA
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiswoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich serc) 1 bulionu (ja użyłam drobiowego) 2 cebule główka czosnku pół pęczka koperku kawałek sera(...)ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawimy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek
KardamonovyKrem 100% pomidorowy, bez dodatku bulionu – bardzo wyrazisty w smaku z nutą pomarańczy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula czerwona 1 duży ząbek czosnku sok z ½ pomarańczy (12 łyżek) 1 łyżka skórki z pomarańczy 1 łyżka natki z pietruszki(...)łyżka masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pomidory z puszki i sok z pomarańczy – gotować przez 15 minut. Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i startą skórką
KuchniaWeDwoje.pl