Aromatyczny toskański krem z dojrzałych pomidorów i czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i świeżej bazylii. Jest to jedno z dań "cucina povera" czyli
wyzwania kuchennezgodzicie się ze mną. Robiłam już naprawdę wiele wersji tej chłodnej zupy, od klasycznego chłodnika z botwinki po chłodnik z ogórka i awokado (jeden z moich ulubionych), chłodnik z pomidorów i arbuza czy pyszne warzywne gazpacho. Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – najlepsze przepisy na zupy kremy – chłodnik z ogórka i awokado – chłodnik z botwinki – chłodnik z pomidorów
nietylkopasta.plduszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może być pyszny. Eksperymenty z nowymi smakami rozpoczęłam wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowego odżywiania, a także(...)koniecznością wprowadzenia specjalnej diety. Od tego czasu chronicznie szukam nowych inspiracji, żeby odtłuścić i odkwasić nasze jedzenie. Podstawą diety są ciepłe posiłki, a więc między innymi jak najwięcej zup, których w związku z tym gotuje się u mnie w domu bardzo dużo (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). Zupa pomidorowa, na którą podaję przepis jest jedną z naszych ulubionych, gotowana
Moja Mama Gotujecebule. Smażyć aż cebulki nabiorą złotego koloru. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę i łyżeczkę vegety, czerwone ziarenka pieprzu.. Dodać dynię i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować tak długo aż dynia będzie miękka. podczas gotowania wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę. Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest
Kuchnia Pokoleńmniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata w smaki i aromatyczna byłą ta śródziemnomorska wersja pomidorówki. Za zupy zgodnie wystawiliśmy restauracyjnej kuchni
Smaki Ewyporcji) Z pomidorów wycinamy twarde części, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na blachę do pieczenia. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki cebule i przecięty w poprzek czosnek, wszystko skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu pomidory z cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion(...)minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek wsypujemy makaron i pokruszony ser, zalewamy zupą. Można zupę jeszcze skropić odrobiną oliwy. Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyporcji) Z pomidorów wycinamy twarde części, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na blachę do pieczenia. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki cebule i przecięty w poprzek czosnek, wszystko skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu pomidory z cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion(...)minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek wsypujemy makaron i pokruszony ser, zalewamy zupą. Można zupę jeszcze skropić odrobiną oliwy. Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyrazy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry(...)oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę wraz z chilli w proszku, a gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skóry i upieczony wcześniej czosnek. Gdy płyn z pomidorów odparuje dodajemy paprykę i bulion. Gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy i doprowadzając do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, Na środku każdego talerza nakładamy łyżkę
Przysmaki Karolkidziś serwuję klasyczne smaki w ciekawej odsłonie wyłącznie z Polskich produktów. Zupa o konsystencji kremu lub musu którą zrobicie w kilka minut. Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych odmian której smaku możemy być pewni. To warzywo działa jak napój izotoniczny dzięki dużej zawartości potasu i likopenu szybko rewitalizuje organizm. Młody czosnek za to to skarb, jego zapach i smak jest
Kuchnia PROzdrowotnaprzepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak zdarzyło mi się także gotować bez niego – zupa wtedy jest także smaczna, a smak słodkiej kapusty(...)przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliiwłaśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem z selera i białej marchewki pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaZupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne pomidory złagodzone ciecierzycą, którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna!Włoska zupa krem z ciecierzycySkładniki:(na 4 porcje)2 puszki ciecierzycy (2x400 g)1 puszka pomidorów(...)praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać kremówkę.Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2 marchewki 2 czerwone papryki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 2 pełne garście liści(...)oregano. Gotować nadal do miękkości wszystkich warzyw. Wyciągnąć z garnka liście laurowe, po czym zblendować wszystkie warzywa na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Zupę nalewać do talerzy lub misek i udekorować natką pietruszki
Passions hobbies lifeZupa pomidorowa krem z curry W sklepach i na straganach mamy coraz więcej dobrej jakości pomidorów. Jeszcze co prawda nie jest tego tyle co w sezonie, ale jakość ich jest naprawdę zadowalająca. Słodkie, mięsiste i pyszne. Tego mi właśnie było trzeba. Po ostatniej wizycie w Smakach Roślinnych nabrałem ochoty na pomidorową. Tamta była naprawdę rewelacyjna, więc przez kolejne kilka(...)rozgnieciony czosnek. Po 2-3 minutach dorzuć pastę curry, a po kolejnych 2 minutach pomidory oraz kostkę (jeśli chcesz) i gotuj bez przykrycia 20 minut. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku, zblenduj na gładką masę wraz z mleczkiem kokosowym. I voilà. Twoja zupa pomidorowa krem z curry jest już gotowa. Ja jem ją samą, ale równie dobrze możesz przygotować chlebki
BlendmanSzukacie nietypowego pomysłu na zupę pomidorową? Może spróbujecie tego, kremu pomidorowego z dodatkiem masła orzechowego, z grzankami i pesto? Połączenie niecodzienne, ale uwierzcie mi bardzo dobre
Bernika - moj kulinarny pamietnik