potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji
Zawsze głodna!klasyczna poniedziałkowa zrobiona z rosołu z wczoraj. Jest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry". Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu z wczoraj). Nic do takiej(...)Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze, to można dodać ryż, makaron albo lane kluski. Zupa jest kwaśna, dzieci ją bardzo lubią
bistro mamaAromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa(...)czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy.Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby.Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkapieczarkami Pizza ze szpinakiem i serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście(...)filo Risotto z pieczarkami Domowe Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto
Delusional TrineTrudno wyobrazić sobie, by latem jakakolwiek zupa pomidorowa smakowała lepiej niż ta, która przygotowana jest na bazie świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Jeśli w dodatku owe pomidory wcześniej upieczone zostaną z dodatkiem octu balsamicznego, to nadadzą zupie smak już prawdziwie wyjątkowy – idealnie słodki i kwaśny zarazem. A to wszystko przy minimalnym trudzie (wystarczy jedynie upiec warzywa i zblendować(...)ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać bazylię i ponownie zblendować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać śmietankę wcześniej rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z listkami świeżej bazylii i np. pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Jeśli chcesz, by zupa miała gładszą konsystencję, przetrzyj ją przez sito (przed dodaniem bazylii) albo też przed pieczeniem pomidory pozbaw nasion i skóry. Zamiast
Even Better Foodczereśni, Kasztany jadalne gotowane, Miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany(...)całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje jak domowy! Plus za opakowanie pozbawione bisfenolu, aluminium i ftalanów. * Śmietankowy krem z pieczarek - rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką pieczarek i wszelkich dań z ich dodatkiem, ten krem nie mógł mi nie posmakować. * Gotowane cztery ziarna zbóż
Poranek na słodkochili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna(...)miękkie. Po tym czasie wrzuć pomidory, wsyp przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr, Kurkumę z Indii Knorr oraz dodaj masło orzechowe. Wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie
Ugotowane pozamiatanejuż wcześniej przez nas zaproponowanej (z południa Włoch). W obu bazą jest makaron i fasola, ale południową wersję wyróżnia dodatek pomidorów i całkiem inna konsystencja. Pasta e fagioli z regionu Veneto to w zasadzie bardziej gęsta zupa-krem z makaronem. Obie są przepyszne, ale naszym zdaniem wygrywa wersja północna. Pierwszy raz spotkaliśmy się z nią w Treviso, w Trattoria Toni
Roślinożerni urlopowiczeRolady z kurczaka z jarmużem Zupa krem z jarmużu Chipsy jarmużowe Omlet z jarmużem Kapusta pekińska duszona z jarmużem Pulpety z jarmużem w pomidorach Reklamy
czarrna od kuchniŚcieramy 1 łyżkę skórki pomarańczowej. Pomarańczę obieramy i kroimy. Marchewkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy pomarańczę, skórkę z pomarańczy, pomidory z puszki. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy chwile. Śmietankę ubijamy na piankę (tak, żeby nie była całkowicie sztywna). Zupę podajemy ze śmietanową
Kuchnia w oparachKremy są świetne w smaku, gładkie, zdrowe, bo z dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego
Zasmakuj Kuchnikanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki
Moja smaczna kuchniamnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej
karmelowyoregano, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę grecką jako przystawkę, dodatek do obiadu lub lekki lunch. Wegetariańska zupa krem z pieczonych warzyw Wegetariańska zupa krem z pieczonych warzyw to aromatyczne i wykwintne danie, idealne na jesienne dni. Składniki to dynia, marchew, ziemniaki, cebula, czosnek, bulion warzywny, śmietana, sól, pieprz, tymianek, olej(...)warzywa z bulionem warzywnym, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj. Podawaj zupę krem posypaną świeżą natką pietruszki. Wegetariański gulasz warzywny Wegetariański gulasz warzywny to sycące, smakowite i bogate w błonnik danie. Składniki to ziemniaki, marchew, seler, por, cebula, czosnek, pomidory, fasola, groszek, papryka, pieczarki, olej roślinny, sól, pieprz, kumin, papryka słodka, papryka ostra, oregano i bazylia
Kuchennyviral.pl