własnoręcznie zrobiona warzywna kostka rosołowa doda Waszym zupom i daniom smaku. A przy tym będziecie mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów. Domowa kostka rosołowa nada się do wielu zup. Smok poleca np. zupę z botwinki i rzodkiewek , zupę krem z pieczarek , zupę z cukinii i wiele innych pysznych zup kremów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl(...)/uploads\/2020\/04\/kostkarosolowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kostkarosolowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g selera,\r","250g marchewki,\r","1 du\u017ca cebula,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","1 pomidor,\r","1 niedu\u017ca cukinia,\r","3 pieczarki i\/lub kilka suszonych grzyb\u00f3w,\r","li\u015b\u0107 laurowy,\r","natka pietruszki,\r","bazylia, lubczyk, tymianek,\r","s\u00f3l, pieprz
Bardzo Gruby Smokzupę była włoska zupa- Zuppa di pomodoro . Zuppa di pomodoro W oryginale ziemniaki i cebula są krojone na małe kawałki. Rzucone na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażone, aż zmiękną. Po czym wystarczy dodać pomidory bez skórki i wodę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, zagotować i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Na koniec zmiksować na krem(...)Zupa pomidorowa bez mięsa 😉 na dodatek. Zupa świetnie smakuje na ciepło i w temperaturze pokojowej, ale jeśli szukasz zupy pomidorowej bez gotowania i podawanej na zimno zapraszam na Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata , a przepis znajdziesz tutaj . Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moją zupą pomidorową
RafalCookktóremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
DefinicjaSmakuZupa dyniowa z imbirem jest to zupa sezonowa. Jednak obecnie dynię możemy kupić przez cały rok, a także w postaci mrożonej, więc tą potrawę możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny! Składniki: 2 średnie buraki 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/3 selera 1 średni ziemniak 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli woda Sposób przygotowania(...)skrzydełkami. Gotujemy do lekkiej miękkości. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie czasu wyłączamy zupę, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i skrzydełka. Zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestaświadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość tego, kim jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji(...)trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy
Kuchnia smakówkuchni przy garnkach ;) Zupę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Antonio". 1 l rosołu + marchewka i korzeń pietruszki z gotowania puszka pomidorów krojonych 2 torebki ryżu brązowego pełnoziarnistego Cenos sól i pieprz do smaku koperek do posypania Rosół i pomidory zmiksować. Możecie zrobić to niedokładnie i zostawić cząstki pomidorów albo zmiksować rosół z wszystkimi warzywami na krem. Dodać pokrojoną marchewkę
Smakołyki Asisolą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone(...)czosnkiem mały kawałek arbuza patyczki do szaszłyków sól na melona z szynką: mały kawałek melona kilka plasterków szynki parmeńskiej Przygotowanie: Składniki na zupę gotujemy przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Miksujemy na zupę krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy wody. Arbuza solimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku
Ugotowane pozamiataneoraz gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami i papryką gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku
Qchnia po prostudlatego też ostatnio zaczęliśmy zamawiać ją i próbować, w której restauracji jest najlepsza. Dzięki temu przekonałam się do zupy krem i teraz staram się robić ją w domu. Idealnie pasuje na deszczowe i zimne dni, bo super rozgrzewa. Składniki: 1kg pomidorów mała cebula ząbek czosnku 500ml bulionu świeża bazylia, pieprz Przygotowanie: 1.Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy wraz
My World by Dagmara RekKolory jesienne, jednak smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Krem pomidorowo -gruszkowy, to zdecydowanie udany eksperyment! Zupa słodkawa, jednak czuć ostry smak papryki, co moim zdanie daje ciekawy posmak :) Składniki: *5 pomidorów *4 gruszki *2 marchewki *mielona ostra papryka *500 ml bulionu *2 łyżki masła *sól, pieprz *bazylia Przygotowanie: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
FITBUuKtrzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy
Kuchnia po mojemujeszcze bardziej podkreśla smak. Chyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego
Pan i Pani Smith w kuchniMoja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g
Szalona Kuchnia Eweliny