zupa krem z pomidorów - 1568 przepisów (strona:67/105)

Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 138

prawie dwutygodniowym okresie ucztowania pora przejść na nieco lżejszą dietę. Dziś do listy przepisów  zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie to jest bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Ja lubię chrupiący szpinak, więc trzymam go na patelni tylko chwilę, żeby delikatnie zmiękł, natomiast jeśli wolcie, żeby(...)także  przykładowe  menu na 7 dni diety warzywno-owocowej ,  w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym

Kulinarne przygody Gatity
Minestrone z czerstwym chlebem 132

czasie dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą, kukurydzę i groszek oraz wlewamy pozostały rosół. Wszystko gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą. Polecam również zupy: Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami oraz Zupę-krem z kukurydzy

Trzeci talerz
Zupa nachosowa 151

wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia przez godzinę. 2. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Cukier mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Śmietankę(...)śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok. 3. Z wywaru wyciągamy udka kurczaka. Do garnka wrzucamy pomidory, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy 200 g nachosów. Gotujemy kolejne 10 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. 4. Przy pomocy dwóch widelców oddzielamy mięso od skóry i kości. Mięso

My Culinary Art
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 343

wzdłuż na pół. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły(...)stole (tym bardziej, że nadzienie można sobie przygotować wcześniej, a całość zapiec tuż przed planowanym podaniem). 1-2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa ognista lub płatki chili szczypta gałki muszkatołowej ok. 100-150 g tartej mozzarelli sól morska, pieprz Cebulę

Smaki Na Talerzu
TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady 164

dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta i świeżych liści szpinaku. Czytaj przepis… 4. Soczysta pierś kurczaka moczona i pieczona w mleku Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowuje swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz pozostaje chrupiąca. 5. Makaron w sosie ze świeżych pomidorów Makaron w sosie ze świeżych pomidorów to propozycja lekkiego(...)ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać ją można a nawet i warto przez cały rok z dyni mrożonej, którą można dostać w sklepach. Zupa z dyni jesienią i zimą będzie świetnym rozgrzewającym posiłkiem, a wiosną

NiePieprz.pl
Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki 199

kokosowyz nasionami chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką

Eat me! Fit me!
JESIENNA ZUPA - na przecierze jarzynowym z cukinią i jabłkiem 140

otrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki

Moja Książka Kucharska
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 172

paprykowo - pomidorową zupę krem! Zupa jest bardzo smaczna, pożywna(z tzw. wkładką), z wyczuwalną nutą pomarańczy i goździków! Czyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam do jej porcji odrobinę świeżo startego imbiru i uwierzcie, że zupka mamę rozgrzała, a dodatkowo postawiła na nogi. Dlatego też stwierdzam, że zupa tego typu, bogata(...)podpieczonych papryk ściągamy skórke. Paprykę kroimy na średnią kostkę i dodajemy ją do zupy. Kolejno wrzucamy goździki i ulubione zioła. Gotujemy ją ok. 10-15 minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy ją blenderem na jednolitą konsystencję kremu.  Następnie do zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego,  podduszone mięso

Symfonia Smaków
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 152

posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę; w kolejnym etapie powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto (w razie potrzeby zeskrobuj pastę ze ścianek blendera). Na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry(...)zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę na talerze i podawaj udekorowaną zieloną pastą. 4 porcje Jeżeli pozostało Ci trochę pesto, przełóż go do słoiczka, powierzchnię zalej odrobiną oliwy

Roślinna - blog wegański
Krem z kalafiora z pieczarkami 239

pomidora w środku zimy.  Kalafior, który udało mi się kupić był już dość mały, ale nie ma się co dziwić gdyż jesień już na finiszu. Dzieci akurat poprosiły o zupę kalafiorową to też dostały co chciały. Wiem, że nie o takiej zupie marzyły, ale ta też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek.  Krem

Przysmaki Karolki
Sałatka z zielonymi szparagami na szpinaku i rukoli 167

robimy zupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu.  składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane

Monia miesza i gotuje
Pomidorowe Love! 154

garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę można zjeść

Plate of Joy
Gotowanie kalafiora – sprawdzone porady! 62

mleka, w którym gotujemy kalafiora, możemy dodać np. pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszone pomidory, natkę pietruszki lub cebulę . Dzięki temu kalafior zyska ciekawszy smak i aromat. Jak wykorzystać ugotowanego kalafiora? Ugotowany kalafior możemy wykorzystać na wiele sposobów. Świetnym pomysłem będzie lekka sałatka, zupa kalafiorowa lub przygotowanie puree do dania głównego. Możemy także podać go na ciepło lub na zimno(...)rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj kalafior i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanymi prażonymi migdałami na wierzchu. Kalafior zapiekany z sosem beszamelowym Składniki: 1 duży kalafior, umyty

Via Gusto