domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ 7. SPAGHETTI IDEALNE ;-) Wyrazisty(...)włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12. ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo
SMYKWKUCHNIGazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji Gazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta
Korniszonkipokrojone suszone pomidory w paseczki, dodajemy do miski z cukinią i mąką; - masę doprawiamy przyprawami i solą morską; - na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy na nią łyżką placuszki - smażymy na każdej stronie aż się zarumienią. Gotowe! SMACZNEGO! Doskonale smakują z białym twarogiem i jogurtem naturalnym. Dla smakoszy cukinii polecam również przepis na zupę krem z cukinii - tutaj
MintTasteprawie dwutygodniowym okresie ucztowania pora przejść na nieco lżejszą dietę. Dziś do listy przepisów zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie to jest bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Ja lubię chrupiący szpinak, więc trzymam go na patelni tylko chwilę, żeby delikatnie zmiękł, natomiast jeśli wolcie, żeby(...)także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym
Kulinarne przygody Gatityczasie dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą, kukurydzę i groszek oraz wlewamy pozostały rosół. Wszystko gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą. Polecam również zupy: Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami oraz Zupę-krem z kukurydzy
Trzeci talerzwody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia przez godzinę. 2. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Cukier mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Śmietankę(...)śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok. 3. Z wywaru wyciągamy udka kurczaka. Do garnka wrzucamy pomidory, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy 200 g nachosów. Gotujemy kolejne 10 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. 4. Przy pomocy dwóch widelców oddzielamy mięso od skóry i kości. Mięso
My Culinary Artwzdłuż na pół. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły(...)stole (tym bardziej, że nadzienie można sobie przygotować wcześniej, a całość zapiec tuż przed planowanym podaniem). 1-2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa ognista lub płatki chili szczypta gałki muszkatołowej ok. 100-150 g tartej mozzarelli sól morska, pieprz Cebulę
Smaki Na Talerzudodatkiem suszonych pomidorów, sera feta i świeżych liści szpinaku. Czytaj przepis… 4. Soczysta pierś kurczaka moczona i pieczona w mleku Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowuje swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz pozostaje chrupiąca. 5. Makaron w sosie ze świeżych pomidorów Makaron w sosie ze świeżych pomidorów to propozycja lekkiego(...)ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać ją można a nawet i warto przez cały rok z dyni mrożonej, którą można dostać w sklepach. Zupa z dyni jesienią i zimą będzie świetnym rozgrzewającym posiłkiem, a wiosną
NiePieprz.plkokosowyz nasionami chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką
Eat me! Fit me!otrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki
Moja Książka Kucharskapaprykowo - pomidorową zupę krem! Zupa jest bardzo smaczna, pożywna(z tzw. wkładką), z wyczuwalną nutą pomarańczy i goździków! Czyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam do jej porcji odrobinę świeżo startego imbiru i uwierzcie, że zupka mamę rozgrzała, a dodatkowo postawiła na nogi. Dlatego też stwierdzam, że zupa tego typu, bogata(...)podpieczonych papryk ściągamy skórke. Paprykę kroimy na średnią kostkę i dodajemy ją do zupy. Kolejno wrzucamy goździki i ulubione zioła. Gotujemy ją ok. 10-15 minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy ją blenderem na jednolitą konsystencję kremu. Następnie do zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego, podduszone mięso
Symfonia Smakówposiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę; w kolejnym etapie powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto (w razie potrzeby zeskrobuj pastę ze ścianek blendera). Na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry(...)zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę na talerze i podawaj udekorowaną zieloną pastą. 4 porcje Jeżeli pozostało Ci trochę pesto, przełóż go do słoiczka, powierzchnię zalej odrobiną oliwy
Roślinna - blog wegańskipomidora w środku zimy. Kalafior, który udało mi się kupić był już dość mały, ale nie ma się co dziwić gdyż jesień już na finiszu. Dzieci akurat poprosiły o zupę kalafiorową to też dostały co chciały. Wiem, że nie o takiej zupie marzyły, ale ta też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek. Krem
Przysmaki Karolki