zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:7/230)

Zupa grzybowa z suszonych grzybów. 85

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Symfonia smakowa
Zupa grzybowa 173

Trochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na

w kuchni i w ogrodzie
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 175

Jesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak. Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule

Smaczne Zdrowe
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 163

Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się

Tajskie smaki
Domowy makaron grzybowy - przepis 184

byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście. SKŁADNIKI 400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania 40 gram grzybów suszonych 4 jajka ( tem. pokojowa) 1 łyżkę oliwy 2 szczypty soli SPOSÓB

Basia w kuchni
Sos ze świeżych grzybów 164

ostatniego  Grzybobrania  miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka mąki świeżo mielony pieprz bulion

Taste Of My Day
Strudel grzybowy 114

wyrośnięcia. Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia. Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć w rulon zaczynając od krótszego boku i włożyć

Anioły w kuchni
Sos grzybowy 181

Spacery po lesie sprawiają mi ogromną przyjemność, a jak jeszcze wracam z koszykiem grzybów to po prostu wpadam w ich uwielbienie i od razu coś pichcę. Dzisiaj na obiad bardzo delikatny sosik grzybowy taki jak robi moja mama. Składniki : 500 g świeżych podgrzybków 2 dymki pęczek pietruszki 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz

Niezły Młynek
Knedel czeski z sosem z leśnych grzybów 170

godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie poniżej widać warto zawsze .. szczególnie, gdy córka mówi że to było pyszne. Zapraszam na lekki, szybki jesienny sos grzybowy z czeskim knedlikiem. Cudowna prostota. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grzybowo z Pyzą - konkurs !!! 124

kilkudniowym pobycie w lesie zachciało mi się konkursu. Oczywiście grzybowego żeby było na temat. Liczę na to, że Wam też taka zabawa przypadnie do gustu i już piszę o co chodzi. Tematem będą grzyby leśne a właściwie dania z nimi przygotowane. Jakie to już tylko Wasza sprawa, ale na talerzu, w garnku czy słoiku musi znaleźć się grzybowy skarb prosto

Smaczna Pyza
Pasta z grzybów leśnych 159

różne sposoby. I przyszło mi do głowy jeszcze jedno - a gdyby tak zrobić pastę, takie smarowidło, do wykorzystania np. na ciepłych grzankach ? I jak pomyślałam tak zrobiłam pastę grzybową - tym razem tylko 5 małych słoiczków, ale już wiem, że to świetny pomysł więc będzie tego więcej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pyszna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami 146

Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi  święta Bożego Narodzenia.  Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami.  To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki   suszonych grzybów cebula 2 ząbki  czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie(...)oczkami - wywaru z grzybów nie wylewamy, Przecedzając pozbędziemy się nieczystości. Do wywaru warzywno - mięsnego ok. 2 litry dodajemy wywar z grzybów oraz połowę pokrojonych w paski grzybów. Pozostałe blendujemy i też dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy , by się nie zważyła, to należy do małego kubeczka dodać  3 łyżki śmietany

W kuchennym oknie Ewy
Zupa grzybowa z łazankami 164

Zupka jest akurat postna-wigilijna przygotowana na bulionie warzywnym ale na codzienny obiadek można przygotować na dowolnym bulionie mięsnym. składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków) sól do smaku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki mąki pszennej łazanki Czaniecki (lub inny makaron) Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie(...)prostu wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Ugotowane grzyby pokroić na paseczki. Wywar grzybowy zabielić śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem

Monia miesza i gotuje
Zupa grzybowa z łazankami 255

Jesienią taka pyszna i aromatyczna zupka z dodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podane z makaronem, pycha

Ala piecze i gotuje
Zupa grzybowa idealna na Wigilię 165

stole wigilijnym był barszcz czerwony. W tym roku postawiłam na grzybową i powiem Wam, że robiłam wczoraj a smakowała super. Z dodatkiem gęstej śmietany i posypana koperkiem będzie idealna!     Składniki : * bulion warzywny * marchewka * 5-6 ziemniaków bądź makaron łazanki * garść suszonych grzybów * pół małej kwaśnej śmietany * łyżka mąki pszennej * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól(...)Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną w plasterki marchewką i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką  i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka i zagotować. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. insertCookd("de3c9ca1584ffdc4094a0f127cb24371

Magiczne Życie Marty