zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:6/230)

Sos grzybowy 178

leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności! Składniki: 400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki) 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 szklanka wody 1-2 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sposób przygotowania(...)Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki. 2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 10 minut. 3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo). 4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy

Kuchnia domowa Ani
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 156

grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka. Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje

Kraina Miodem Płynąca
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 211

Grzybów  lasach nie brakuje, trzeba to dobrze spozytkować żeby zimą można było cieszyć się tym bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych

Z Majeczką w kuchni
Sos grzybowy 168

Składniki na sos z prawdziwych grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki  ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie. grzyby około 30 - 50 dag -świeżych cebula, olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, mąka Przygotowanie : Grzyby oczyszczamy, myjemy(...)można doprawić po ugotowaniu śmietaną, a jeśli mamy ich mało to tak jak wspomniałam dodać na koniec przyrządzania gotowego sosu z torebki według przepisu. Mój sos był ze świeżych grzybów

Proste Potrawy
Przetwory - sałatka z grzybów 197

pysznej grzybowej sałatki. składniki: 1 kg ugotowanych podrzybków 0,5 kg cebuli 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżeczki papryki słodkiej Kamis 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek cukru 5 łyżek octu 10 % Jamar 1 łyżka majeranku 4 listki laurowe pieprz, sól do smaku  Przygotować grzyby, musimy mieć 1 kg pokrojonych i ugotowanych grzybów. Ja bardzo lubie podgrzybki

Monia miesza i gotuje
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 333

podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech(...)zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;) Składniki na 4 porcje: 3 spore garście suszonych grzybów , 4 średnie marchewki , ćwiartka średniego selera , 3 średnie pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa grzybowa 173

 Zawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są

prawdziwe jedzenie
Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną 210

dziś zupa grzybowa w wersji minimalistycznej. Postawiłyśmy na prostotę, liczy się smak i zapach grzybów. Składniki: 15 sztuk suszonych grzybów 1 litr wywaru warzywnego woreczek kaszy jęczmiennej sól, pieprz  Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej na noc, następnego dnia połączyć z wywarem warzywnym i gotować ok.godziny. Oddzielnie ugotować kaszę. Grzyby wyjąć z zupy, pokroić i ponownie

Anioły w kuchni
Zupa grzybowa 176

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów. Składniki: -30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki ) -4-5 ziemniaków -marchewka -cebula -natka pietruszki -250 ml słodkiej śmietany -warzywko -pieprz -2 l wody    Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.    Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.    Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywko(...)ogniu ok. 30 minut.    Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę,  dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Za 5 minut zupa będzie gotowa.    Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. 132

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Symfonia smakowa
Zupa grzybowa 225

Trochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na

w kuchni i w ogrodzie
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 230

Jesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak. Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule

Smaczne Zdrowe
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 206

Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się

Tajskie smaki