zupa grzybowa. Dziś, gdy układam wigilijne menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach(...)która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam go od strony technicznej. Sama zupa okazała się doskonała. Aromat grzybów unosił się w powietrzu, kolor i konsystencja wydawały się idealne. A smak? No cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą perłową Składniki: 120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść
Przysmaki Karolkisamej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :) Składniki na kotlety: 3 woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona) Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można(...)smażenia Pierz i sól Składniki na s os grzybow o-żurawinowy Suszone grzyby ok 20 1 cebula łyżka masła garść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną
Bon Appetit MałgorzatyZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo(...)suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki. Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze 1-2 łyżki masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut. Do szklanki wlej śmietanę, dodaj do niej 3 łyżki gorącej
Słodko-Słony Świat Ilonytakże w mniejsze cząstki. Do grzybów wlewamy szklankę wina i redukujemy na małym ogniu. Dolewamy litr wody, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, pieprz oraz włoszczyznę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko gotujemy ponad pół godziny. Następnie mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając(...)zważyła. Ja nie dodałam mąki, a śmietanę podałam w formie kleksów na talerzu. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie jarzynką. Dekorujemy zupę natką pietruszki i tymiankiem. Zupę możemy podawać z ziemniakami albo z kaszą bądź też z pieczywem. Gotujemy grzyby wraz z włoszczyzną grzybowa zupa kasztelańska
Bon Appetit Małgorzatyciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości 100g grzybów leśnych(...)smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przelewamy do garnka z naszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz
Walijskie Pichceniekilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze(...)jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem. Składniki: - 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów suszonych - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 200ml słodkiej śmietanki - natka pietruszki - szczypiorek do posypania - suszony czosnek - sól i pieprz
Smaczne Zdroweoliwie z oliwek z wyciągiem z borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach . Składniki na sos; średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego(...)Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy grzybowej pod koniec duszenia. Dodajemy dwa rodzaje papryk i szczyptę imbiru. Jogurt z mąką i wodą mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy jeszcze wszystko razem ok. 10 minut
Apetyczna babeczkaDzisiejszy obiad był dla mnie wielkim wyzwaniem i debiutem w przyrządzaniu świeżych grzybów. I to na dodatek własnoręcznie zebranych! W tym roku pierwszy raz od wielu wielu lat zebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE(...)SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki - łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy od przygotowania grzybów. Podgrzybki dokładnie oczyścić nożem, pokroić w plasterki, umyć pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać
Zgrabne GotowanieZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl) Składniki: włoszczyzna kilka ziemniaków grzyby suszone 1 cebula śmietana słodka łyżka mąki masło liście laurowe ziele angielskie sól pieprz Sposób przygotowania: Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pokrojone grzyby, chwilę przesmażyć i doprawić
WojnaNaSmaki.pl, idealna na wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów(...)dalej ok.3-5 minut mieszając. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu. Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany. Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego
Smaczne Zdrowemuszę opróżniać ją, bo zaraz mąż będzie przynosił nowe dostawy! :) Dziś wyjęłam paczuszkę i zrobiłam zupę grzybową z dużą ilością młodych ziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie(...)pietruszkę obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam 10 min. Następnie pokroiłam ziemniaki w większe kawałki i dodałam do zupy. Włożyłam również liście selera. Wszystko gotowałam na małym ogniu ok 30-45 min. Na koniec doprawiłam zupę solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu
Olikowa kuchniabiałym winie? Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na domowe przyjęcie:) Zupa grzybowa na białym winie Składniki: 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych, 0,5 kg pieczarek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię do wigilijnych uszek , pierogów z kapustą i grzybami , albo do przygotowania bigosu na Wielkanoc . Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to dobrze trafiłeś, TUTAJ znajdziesz 40 przepisów na nasze ulubione zup. Najlepszym sposobem na pozbycie się suszonych grzybów jest przygotowanie pysznej zupy grzybowej , a ta dzisiejsza zupa grzybowa jest ugotowana na wędzonej kości z warzywami(...)ziemniaki kroimy w kostkę, a pora w pół plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z grzybami i gotujemy około 15 minut. Zupę ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Śmietankę wlewamy do zupy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, chwilkę gotujemy. Zupę grzybową przelewamy do miseczek, można udekorować świeżą natką pietruszki. Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków jest bardzo smaczna, polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo(...)śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczki Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowy
Bon Appetit Małgorzatyleśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności! Składniki: 400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki) 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 szklanka wody 1-2 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sposób przygotowania(...)Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki. 2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 10 minut. 3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo). 4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy
Kuchnia domowa Anigrzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka. Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje
Kraina Miodem PłynącaGrzybów lasach nie brakuje, trzeba to dobrze spozytkować żeby zimą można było cieszyć się tym bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych
Z Majeczką w kuchniSkładniki na sos z prawdziwych grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie. grzyby około 30 - 50 dag -świeżych cebula, olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, mąka Przygotowanie : Grzyby oczyszczamy, myjemy(...)można doprawić po ugotowaniu śmietaną, a jeśli mamy ich mało to tak jak wspomniałam dodać na koniec przyrządzania gotowego sosu z torebki według przepisu. Mój sos był ze świeżych grzybów
Proste Potrawy