fakt, ze pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie
Buniabaje w kuchniniej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym. Składniki sosu: niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych), 3 średnie pomidory , 1 mała cebula , 3 ząbki czosnku , 2 - 3 łyżki masła , sól , pieprz - do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennawypełnić dowolnym farszem. My dziś wykorzystamy farsz grzybowy. Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg margaryny -2 solidne łyżki kwaś nej śmietany -2 żółtka i jedno całe jajko -rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody -szczypta soli Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą
Maminek kulinarnydostałam w pracy. Czuję, że w najbliższym czasie jeszcze kilka do domu przyniosę :) Szybka sałatka, ciekawy smak. Polecam dla niezapowiedzianych gości. Składniki: 2 opakowania ekspresowych zupek o smaku grzybowym puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli 8-10 pieczarek majonez Wykonanie: Makaron pokruszyć, dodać zawartość torebek i zalać niewielką ilością wody. Przykryć i odstawić, by makaron "napęczniał". Pieczarki obrać
Pasja SmakuIdzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidecydują o soczystości mięsa. Karkówka jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety. Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach. Najsmaczniejsza jest w grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniśrodek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik:) Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaIndyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam SKŁADNIKI: 1 kg filetu z indyka 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych garść suszonej żurawiny 1 łyżka przyprawy do indyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka
W kuchennym oknie Ewysetki wariantów, ale to właśnie koperek i kminek nadają jej wspaniały smak. Na blogu znajdziesz też inne dania kuchni czeskiej. Na zimę szczególnie polecam przepis na czeska zupa czosnkowa . Zupa grzybowa z ziemniakami nie wymaga dużego nakładu pracy i nawet początkującemu kucharzowi, zawsze udaje się perfekcyjnie. Musisz tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć grzyby, jeśli używasz suszonych(...)wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobno je posiekaj. Wody w której moczyły się grzyby nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy. Mrożone grzyby trzeba najpierw rozmrozić, wystarczy że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree
Cztery FajeryBardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to
Stare GaryDawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych . Ich ciemny kolor i wyraźny smak
Smaczna PyzaD ziś pomysł na obiad, a raczej mięsko do obiadu. Łatwe w wykonaniu, fantastyczny w efekcie końcowym i odmienne od pospolitego schabowego. Czytaj więcej »
FarmażonyPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je
Bernika - moj kulinarny pamietnikCo zrobić gdy zabraknie wam bułki tartej a wy macie wszystko przygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby j ą zastąpić ani płatków owsianych
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejne danie jako przykład co jeszcze można zrobić z rozebraną na elementy gęsią poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu. Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające
Pora coś zjeść