ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:111/181)

Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 139

następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą

kuchnia doski
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 146

naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 124

kostki), aż będą prawie miękkie. 5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami. 6. Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj. 7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka. 8. W wersji z serem - połóż ser na wierzchu i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż się rozpuści. 9. Udekoruj

Powiedz dietom nie
Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania 118

pół, wypestkować i w naczyniu do zapiekania wymieszać z ksylitolem, przyprawami i octem. Odstawić na 1 godzinę - przykryte, by puściły sok. Sok odlać na sitku lub durszlaku naczynie ze śliwkami umieścić w piekarniku na 3 godziny i 30 minut. Nie mieszać! wyjąć foremkę z piekarnika i przy pomocy ubijaka do ziemniaków rozdrobnić śliwki, aż do powstania jednolitego musu. Gdyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 143

wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera podpuszczkowego. Jako że w Polsce go raczej nie dostaniemy, to polecam(...)podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI

Food Square
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 239

dymka do dekoracji – posiekany Pełny przepis na zupę grzybową z topinamburem znajdziesz tutaj. Topinambur pieczony Jeśli wolisz dania pieczone, to dodaj topinambur do zapiekanki. Jest jeszcze lepszy niż pieczone ziemniaki i zastąpi je w każdej zapiekance. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu. Składniki na zapiekankę z serem: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut(...)krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie) Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj. Topinambur kiszony To jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy

Ugotowane pozamiatane
Top 10 pomysłów na świąteczny obiad 121

najlepszy przepis na kotlety schabowe. 6. Zapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym , marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom.  7. Pomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy

Ugotować
Pieczone podudzia z kurczaka 229

żaroodpornego. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż

mecooks
Gniazdka ziemniaczane z jajkami 107

przepiórczych listki ulubionych ziół do przybrania Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Osączyć i przełożyć do miski. Jajko roztrzepać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a także majerankiem. W wersji „na bogato” można dodać do masy łyżkę tartego parmezanu. Szybko wymieszać. Przygotować 4 okrągłe naczynia do zapiekania. Mi najlepiej się sprawdziły silikonowe foremki

Dietolog
Kurczak w boczku z ziemniaczanym nadzieniem 126

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, doprawiamy solą i pieprzem, odciskamy z nadmiaru płynu. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kości. Udka rozkładamy skórą do spodu, dodajemy farsz, zawijamy jak na roladki, oprószamy solą i pieprzem. Udka owijamy w boczek, układamy na blaszce, zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C. Podajemy

R'n'G Kitchen
Pieczone ziemniaki 246

5-6 60 min Łatwe Tanie Przepis na pieczone ziemniaczki, idealne jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Składniki 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju sól

PysiaGotuje.pl
Naleśniki po chłopsku 187

masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków. Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera

Bullio
Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej. 371

przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można ją także podsmażyć z cebulą na patelni i dopiero dodać do masy. Naczynie do zapiekana smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą

Dieta moja pasja
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym 112

wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami. Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut. Posypać szczypiorkiem. Podawać

Kraina Miodem Płynąca
Mintaj w panierce z płatków żytnich. 138

płatkach. Układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut (po 15 minutach obracamy na drugą stronę). Podajemy z sałatką z ogórków i pomidorów oraz z ziemniaczkami* (można z ryżem lub kaszą): Ogórek i pomidor kroimy w kostki, mieszamy z jogurtem naturalnym szczyptą pieprzu, soli i papryką mieloną. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy

Moje-pitraszenie