ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:118/181)

Siekańce - kuchnia podkarpacka 298

zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie ekonomia jest główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami

Trzeci talerz
Pieczone gęsie udka 97

wino, zagotować, przelać do naczynia z mięsem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 4 godziny w temp. 130stC, a następnie zwiększyć temperaturę i zapiekać jeszcze ok 30 minut w temp. 180stC, żeby skórka się zarumieniła. Jeśli używamy wolnowaru, misę z udkami przykryć. Wolnowar ustawić w trybie high na 4 godziny. Po upieczeniu udka można(...)ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie się odpowiednio gęsty albo zagęścić łyżeczką mąki (mąkę rozprowadzić

Obiad gotowy
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 147

kroimy w duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w talarki. Seler kroimy w kosteczkę, a kapustę w paski. Na dno naczynia wkładamy ziemniaki i solimy je. Na ziemniakach kładziemy kawałki masła, trochę warzyw, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i tę warstwę również solimy i dodatkowo dodajemy kminek i pieprz. Przyprawione kawałki mięsa układamy na warzywach i przykrywamy(...)pozostałymi warzywami, które również doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Na wierzch wylewamy śmietanę. Można również podlać lekko wodą (1/2 szklanki). Naczynie przykrywamy i pieczeń dusimy na gazie lub zapiekamy w piekarniku przez około godzinę, obracając od czasu do czasu mięso, by równo dochodziło. Kiedy mięso jest miękkie na pieczeń wykładamy ciasto drożdżowe w taki sposób, by dotykało garnka. Przykryty pokrywką

Trzeci talerz
Szybkie szaszłyki 104

Szybkie szaszłyki Brak czasu, ciągle w biegu, proponuje coś szybkiego. Składniki: ·        4 duże ziemniaki ·        1 papryka czerwona ·        2 cebule ·        ½ fileta z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka(...)papryki usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki. 4.   Cebulę obieramy i kroimy w krążki. 5.   Nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków. 6.   Zapiekamy 20 minut w 180°C. 7.   Gotowe, smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka z ziemniaczanym purée i brukselką 116

startego, żółtego sera Brukselkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy Kiedy będą gorące, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Dodajemy 5 łyżek masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę Żaroodporne naczynie smarujemy(...)masłem, wykładamy połowę purée , na to kiełbaskę i przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego . Następnie wciskamy brukselkę , tak aby połowa wystawała z masy ziemniaczanej. Smarujemy pozostałym masłem,posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w 200ºC. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Naleśniki po rosyjsku 1912

Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach(...)zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki. Całość zapiekamy 25 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA 179

obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą(...)świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki

OliveandThyme
Dorsz w porach i marchewce 163

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 172

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 351

startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać(...)wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Frittata z ziemniakami, kurczakiem i szpinakiem czyli zapiekanka z ziemniakami 151

drobno siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm. Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy(...)jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Frytki z brukwi z parmezanem 128

Zapomniane warzywo. Znane i dominujące przed ziemniakiem. W PRL-u traktowane z pogardą. Dania dla ubogich. Oceń po wypróbowaniu.  Składniki 500 g brukwi 50 g startego parmezanu gałązka rozmarynu 2 łyżki oliwy sól     Przygotowanie Brukiew obrałem, pokroiłem w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekałem i wymieszałem z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłożyłem(...)papierze do pieczenia i posypałem z wierzchu pozostałym parmezanem. Zapiekałem w 200 st. C, przez 30-40 minut, aż się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą 195

świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g bazylia suszona oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Filety(...)pstrąga łososiowego oczyścić z ości i osuszyć. Moje filety miały skórę, więc też ją usunęłam. Rybę natrzeć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić na około godzinę. Naczynie do zapiekania lub folię aluminiową wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć rybę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i ułożyć wokół filetów, rozkrojoną częścią do góry. Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem 100

pieprz cytrynowy Rafex - oregano - sól morska jodowana - olej rzepakowy sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka -  pieprz cytrynowy Rafex - sól morska jodowana - gałka muszkatołowa Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję w drobne piórka. Układam na formie posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając(...)trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 299

zdobyć dorsza suszonego w soli, należy go namoczyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc), a następnie kilka razy przepłukać. Gotujemy tak samo jak świeżego i mrożonego w mleku. Ziemniaki obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ugotowane ścieramy je do większej miski na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorsza rozdrabniamy w palcach(...)ryba jest całkowicie pozbawiona ości.  Do powyższych składników dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.  Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego

bistro mama