ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:114/181)

Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 122

Możecie je zapiekać z dodatkiem orzechów i miodu, w cytrynie i suszonych pomidorach, w ziołowych przyprawach, niektórzy wolą jedynie w soli i pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można

Zasmakuj Kuchni
Skrzydełka zapiekane z ziemniakami, marchewką i cebulką 251

pocięte na 4 części ziemniaki. Następnie plasterki marchewki i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym).  Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut

Ugotować
Ziemniaczane łódeczki 115

minut. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół. Wydrążamy środek, pozostawiając spód i boki nienaruszone. Miąższ ziemniaczany łączymy z ugotowanym brokułem, rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z serkiem kanapkowym, musztardą i rozbełtanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy ziemniaczane łódeczki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy tartym serem. Delikatnie skrapiamy olejem. Zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 87

którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekany kurczak na boczku i ziemniakach 141

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry (2-3 mm), mieszamy z olejem i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz wykładamy plastry boczku. Udka z kurczaka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Majonez mieszamy z musztardą, wrzucamy mięso, dokładnie łączymy z sosem. Na plastry boczku układamy mięso, które oprószamy przyprawą do kurczaka. Całość zapiekamy 50 min pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Zapiekanka na szybko 108

ziemniaków 30 dkg mięsa zmielonego np. z łopatki ser żółty dodatkowo przygotować składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej Smaczny, biały  sos beszamelowy  idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 132

mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać

Gotowanie jest łatwe
Pieczone bataty/ziemniaki 610

batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane warzywa pokroić na grube frytki. Pokrojne warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i skropić olejem. Wymieszać i następnie oprószyć tymiankiem i przyprawą do sałatek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut na funkcji termoobieg

Monia miesza i gotuje
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 278

tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".   Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem

Kto ugości moich gości?
Tosty z masłem czosnkowym 261

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 344

przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.  3. Warstwy powtarzać, aż do zużycia wszystkich składników, kończąc warstwą sera na wierzchu.  4. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki.  5. Zapiekać

Restauracyjka Literacka
Zapiekanka ziemniaczano-porowa. 219

plasterki i podsmażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Odłożyć delikatnie na papierowy ręcznik do odsączenia. Drugą połowę pora pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości. Ziemniaki ugotować, odlać wodę i ugnieść je na puree z masłem. W dużej misce wymieszać ziemniaczane puree z porem (krojonym w kostkę), śmietaną, cheddarem, odsączoną kukurydzą z puszki, ziołami i kurkumą. Dodać(...)pieprz do smaku a następnie jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Przenieść masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim plasterki pora wciskając je delikatnie wgłąb.  Zapiekać 45 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem z folii aluminiowej. Podawać z dużą ilością mieszanych sałat z winegretem

zadanie-gotowanie
Pikantne ziemniaczki zapiekane z rokpolem / Spicy baked potatoes with Rokpol 101

Scroll down for recipe in English. Składniki: (3 porcje) 10 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 80 g. sera rokpol Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką i umyj (wczesnych ziemniaków nie obieraj ze skórki). Ugotuj w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedź i przestudź. Pastę curry wymieszaj z przeciśniętym(...)czosnkiem, oliwą i tymiankiem. Ziemniaczki przekrój na pół i przełóż do miski. Dodaj mieszankę z pasty curry i wymieszaj tak, aby ziemniaczki były nią pokryte. Przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz w 200°C z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie ziemniaczki posyp pokruszonym serem rokpol i zapiekaj jeszcze 10-12 minut.  Ingredients: (3 portions) 10 medium potatoes 2 garlic

Delicious Place
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 112

efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe

Niedzielny kucharz
Bulwy „au gratin” 112

smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem w miarę popularnym. W większości książek z początku XX wieku można znaleźć przepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura

królestwo garów