ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:117/181)

Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami 114

Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pesto mieszamy z posiekanymi pomidorami, a warzywa oprószamy solą i pieprzem. Ja używam soli gruboziarnistej i pieprzu w kulkach. Do ich "zmielenia" używam specjalnych crusherów   marki Brabantia, które prezentują się wspaniale na stole w jadalni.  Na dnie garnka, który posłuży nam do zapiekania naszej

MamaOskarka
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 114

ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre z użytych składników są trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany

Kuchnia Bazylii
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 199

marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić

bistro mama
Łopatka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 167

zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką

królestwo garów
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 453

zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką

królestwo garów
Dorsz zapiekany z cebulą 162

zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli  i skropić oliwą z oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.  Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 154

ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :) Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa - masło - bułka tarta - sól - czosnek mielony Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i ziemniakami 237

Wykonanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plastry. Paprykę w paseczki.Cebule w krążki. Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Moczymy warzywa w oliwie. Następnie cukinię, bakłażana i paprykę grillujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Możemy jeszcze jak lubicie poszczególne warstwy doprawić. Na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekamy w temperaturze

Anioły w kuchni
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 130

Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki pasterkiej z tahini, fasolą lub kukurydzą zamiast warstwy ziemniaków

Ugotowane pozamiatane
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 157

zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli i facetów, którzy lubią zjeść treściwie i najlepiej mięsnie, ale i panie, które lubią lżejsze dania, nie martwiąc się o zbędne kalorie. Całość podana z młodymi ziemniakami

Poezja Smaków - blog kulinarny
38. Ziemniaczane kopczyki 142

ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy

Jadło i czytadło
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 180

niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami

Gorący kąsek
10 przepisów na studencką kieszeń - TANIE I ZDROWE OBIADY | Część 2 | W tym 3 przepisy na pizzę 124

zdrowo i szybko? Tak! Na dodatek jest pysznie. I nie, nie jest to sam ryż, parówki czy zupka chińska. W tym zestawieniu znajdziecie i przepisy mięsne i wege. Są ziemniaki, kasza, owoce, warzywa, pierś z kurczaka, mięso mielone czy mąka orkiszowa. Wszystkie produkty są  łatwo dostępne  w sklepach takich jak Lidl czy Biedronka. Uważasz, że zdrowe odżywianie jest(...)zwykle zależna od tego jaką kupicie tortillę, salami i mozzarellę. PIZZA NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE Przepis na 2 pizze (2 porcje) Całość ok. 9 zł Porcja ok. 4,50 zł ZAPIEKANA PAPRYKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM MIELONYM Przepis na 5 porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne

Czarnawisienka
Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 93

zapieka się jako mięsiwo, ale przede wszystkim podawane jest w formie gulaszu z dużą ilością warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków

Trzeci talerz
Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku 85

Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze). Podobnie marchewki. Boczek i golonkę kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Kiełbasy kroimy w grube talarki. Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką. Podgrzewamy dodając sera. Mięso i warzywa mieszamy z sosem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Turbot duszony w winie 91

zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem 112

Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree. Boczniaki kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.   Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy

R'n'G Kitchen
Karp z jarzynkami w sosie śmietankowym 145

zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina nie była przekonana do mojego sposobu na karpia, więc zrobiłam go w niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami

Smakowy Raj
Zapiekanka ziemniaczana z patelni 62

oliwek i masła klarowanego. Sposób przygotowania Najpierw obieram i kroję ziemniaki w małą kostkę. Następnie rozgrzewam na większej patelni masło i podsmażam na średnim ogniu ziemniaki. Gdy są już nieco przyrumienione, to dodaję także posiekaną cebulkę i wszystko krótko przesmażam. Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym celu dolewam do warzyw nieco wody(...)krótko podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaję także szpinak i trzymam na patelni do czasu aż zmięknie. Zestawiam szpinak z patelni i dodaję go do miseczki z ziemniakami i cebulą. Następnie rozbełtuję w naczyniu jajka, dodaję do nich pokrojoną w kostkę fetę i śmietanę. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Na koniec, masę jajeczną dodaję do miski

Natka Pietruszki
Siekańce - kuchnia podkarpacka 298

zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie ekonomia jest główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami

Trzeci talerz
Pieczone gęsie udka 97

wino, zagotować, przelać do naczynia z mięsem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 4 godziny w temp. 130stC, a następnie zwiększyć temperaturę i zapiekać jeszcze ok 30 minut w temp. 180stC, żeby skórka się zarumieniła. Jeśli używamy wolnowaru, misę z udkami przykryć. Wolnowar ustawić w trybie high na 4 godziny. Po upieczeniu udka można(...)ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie się odpowiednio gęsty albo zagęścić łyżeczką mąki (mąkę rozprowadzić

Obiad gotowy
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 147

kroimy w duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w talarki. Seler kroimy w kosteczkę, a kapustę w paski. Na dno naczynia wkładamy ziemniaki i solimy je. Na ziemniakach kładziemy kawałki masła, trochę warzyw, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i tę warstwę również solimy i dodatkowo dodajemy kminek i pieprz. Przyprawione kawałki mięsa układamy na warzywach i przykrywamy(...)pozostałymi warzywami, które również doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Na wierzch wylewamy śmietanę. Można również podlać lekko wodą (1/2 szklanki). Naczynie przykrywamy i pieczeń dusimy na gazie lub zapiekamy w piekarniku przez około godzinę, obracając od czasu do czasu mięso, by równo dochodziło. Kiedy mięso jest miękkie na pieczeń wykładamy ciasto drożdżowe w taki sposób, by dotykało garnka. Przykryty pokrywką

Trzeci talerz
Szybkie szaszłyki 104

Szybkie szaszłyki Brak czasu, ciągle w biegu, proponuje coś szybkiego. Składniki: ·        4 duże ziemniaki ·        1 papryka czerwona ·        2 cebule ·        ½ fileta z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka(...)papryki usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki. 4.   Cebulę obieramy i kroimy w krążki. 5.   Nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków. 6.   Zapiekamy 20 minut w 180°C. 7.   Gotowe, smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka z ziemniaczanym purée i brukselką 116

startego, żółtego sera Brukselkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy Kiedy będą gorące, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Dodajemy 5 łyżek masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę Żaroodporne naczynie smarujemy(...)masłem, wykładamy połowę purée , na to kiełbaskę i przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego . Następnie wciskamy brukselkę , tak aby połowa wystawała z masy ziemniaczanej. Smarujemy pozostałym masłem,posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w 200ºC. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Naleśniki po rosyjsku 1912

Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach(...)zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki. Całość zapiekamy 25 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA 179

obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą(...)świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki

OliveandThyme
Dorsz w porach i marchewce 163

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 172

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 351

startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać(...)wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl