ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:120/181)

Wykwintna babka z kurczakiem 104

Sól ·        14 pasków boczku wędzonego ·        4 duże ziemniaki ·        1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków ·        2 marchewki ·        1 papryka czerwona ·        1 brokuł(...)boczku układamy mięso, przykrywamy tylko dno. 4.    Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i układamy na mięsie. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. 5.    Marchew obieramy ścieramy na tarce o dużych oczach i rozprowadzamy na ziemniakach. 6.    Paprykę obieramy z nasion, kroimy drobno i układamy na marchwi. 7.    Boczne paski boczku zawijamy

Kulinarna Chwila
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 101

ręcznikiem i podsmażamy na oliwie. Najlepiej użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy nie użyli bakłażan i tak ją wchłonie. Plastry bakłażana układamy na ziemniakach.  Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy(...)którzy nie jedzą mleka, chwilę odpoczywają;) Ja zgrzeszyłam odrobiną sera, ale bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Na bakłażany układamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamelowy i starty ser. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach

Cytryna&Co.
Chaczapuri imeruli 217

czasu na przyrządzenie czegoś pysznego, bądź jeśli się nad sobą zanadto rozczulę i postanowię się troszkę porozpieszczać. W każdym razie proponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską(...)serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gyros Premium 246

Gyros Premium Co powiecie na inną odmianę Gyros? Znakomite danie obiadowe z pieczonymi ziemniakami, warzywami i kurczakiem. Składniki: ·        6 szt. ziemniaków ·        1 kalafior ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        1 Papryka żółta(...)przyprawy Gyros ·        1 łyżka przyprawy do ziemniaków Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. 2.    Kalafior cały kroimy w plastry i układamy na ziemniakach, solimy. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 180 ° C. 3.    Mięso

Kulinarna Chwila
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 156

środek. Nałożyć do środka farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem. Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym(...)smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków   😊 Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka pieczona z pieczarkami 625

plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku(...)plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę ułożoną plaster przy plastrze. Widelcem porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić

To co kocham
25 przepisów na zapiekanki 310

grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem(...)zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą i kiełbasą 25. Zapiekanka dyniowa na słodko

Tradycyjna Kuchnia
Domowe frytki po wiedeńsku 290

dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty(...)plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem. frytki przed upieczeniem

Bon Appetit Małgorzaty
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1572

czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka. 4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę. 5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, za pomocą łyżki delikatnie wydrążamy zagłębienia. 6. Zagłębienia napełniamy farszem z przesmażonego boczku i cebuli, oprawiamy lekko solą i pieprzem. 7. Łódeczki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez około 15 minut. 8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek do dań głównych. Smacznego

W kuchni Katie
Gnocchi w sosie pomidorowym z mascarpone 474

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje

W mojej holenderskiej kuchni
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 218

studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy  starty  ser, drobno posiekany  rozmaryn , fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę.  Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą około

Moniki Smakołyki
Tortilla wegetariańska 173

pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek kukurydzę oraz fasole następnie znowu ziemniaki i pozostałą część pieczarek oraz cukinii. Do miski wbijamy jajka oraz śmietanę wszystko razem energicznie mieszamy, dodajemy starty żółty ser, pokrojona drobno papryczkę oraz czosnek i wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy. Zapiekamy

NaKońcuJęzyka
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią 105

sera feta Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy do pozostałych warzyw. Pomidory myjemy, odcinamy wierzch i każdy trzemy na tarce bezpośrednio do warzy w blaszce (skórkę pomidorów odrzucamy). Skrapiamy oliwą. Posypujemy słuszną porcją soli(...)mieszamy. Ważne też by użyć większego naczynia, tak by warzywa nie były rozłożone zbyt grubą warstwą (np 22x33cm lub większe). Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 90 minut. Po około godzinie sprawdzamy warzywa i w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (około 1/5 szklanki). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy natką pietruszki lub listkami

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 253

sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy(...)chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree. Całość wygładzamy i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w temp 180 C. Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym Artykuł Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak zapiekany z ananasem 434

cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue  Kurczak w miodowym sosie  Naleśniki zapiekane z kurczakiem Kurczak w sosie miodowo musztardowym Szybki sos z kurczakiem Szaszłyki na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Kurczak w pomidorowym sosie Składniki 500 g fileta z piersi kurczaka 1/3 ananasa pokrojonego w plasterki  1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 czerwona cebula(...)mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue

Delusional Trine