ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:127/181)

Brownie z batatów + praktyki w Czekolada Café w Warszawie 230

kakao do przygotowania foremki Przygotowanie: Batata obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie około 15 minut). Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Banana obrać ze skórki. Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki wraz z ugotowanymi(...)potrzeby dosłodzić (moim zdaniem brownie jest idealnie słodkie). Tak przygotowaną masę przełożyć do niewielkiej formy lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem kokosowym i obsypanego kakao (u mnie okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 12 cm i pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę). Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Jajka pieczone na bekonie 126

Nie wiedziałam co dzisiaj zrobić na śniadanie i pomysł sam wpadł mi do głowy. A efekt...rewelacyjny :) Naprawdę smaczne i pożywne śniadanie. Polecam :) Składniki: 4 jajka

kuchnia doski
Zapiekanka 411

sera żółtego startego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami - u mnie ukochany czosnkowy

Sajkofanka smaku
Karkówka z pieczarkami 129

Karkówka z pieczarkami to przepysznie przygotowane mięso, które doskonale komponuje się z ziemniakami oraz kaszą. Jest to taki przepis, który możecie przygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele(...)Całość przygotowujecie w jednym naczyniu – albo dużej, głębokiej patelni, albo dość płaskim garnku. Mam nadzieję, że przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami przypadnie Wam do gustu. Zobacz też: Zapiekana karkówka po flisacku Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 3-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki

Kuchnia Bazylii
42 przepisy z nowalijkami 113

Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo(...)szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z ziemniakami 198

osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli, wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki. Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać(...)ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę. Smacznego

Obiad gotowy
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 252

konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz(...)czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i pokroić. 1/3 kapusty położyć na spód naczynia do zapiekania z liściem laurowym i zielem angielskim. – Mięso przełożyć do naczynia, pomiędzy plastry mięsa powkładać plastry cebuli i 1/3 kapusty. Resztą kapusty obłożyć mięso z góry

To co kocham
Nasza grecka musaka (moussaka) 192

Sprzedawane tam były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły(...)towarzyszom podróży, bardzo przypadła do gustu. Przepis na musakę inspirowany jest tym, czego spróbowaliśmy w prawdziwych greckich restauracjach. Składniki: -  2 średniej wielkości bakłażany - 2 czerwone cebule - 2 duże ziemniaki - 0,5 kg mięsa wieprzowo - wołowego lub wołowego - puszka pokrojonych pomidorów - płaska łyżeczka tymianku, bazylii, czerwonej słodkiej papryki - szczypta cynamonu - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek Sos beszamelowy

Pan i Pani Smith w kuchni
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 207

cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka(...)masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego! A po jedzeniu znowu na dwór! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka 161

pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Można do niej użyć resztek kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia i poeksperymentować z pozostałymi składnikami. P.S. Świetnie smakuje też z ziemniakami pokrojonymi w plastry lub puree ziemniaczanym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej + 1 łyżka oleju lub masła 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła olej do wysmarowania formy(...)duży jogurt naturalny 2 jaja sól, pieprz rozmaryn Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju lub masła. Nagrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Umieść w nim kaszę gryczaną. Następnie wymieszaj pomidory z puszki z przecierem pomidorowym i ziołami prowansalskimi i wylej je na kaszę gryczaną. Połóż oliwki. Na oliwkach ułóż warstwę kaszy

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczony kalafior w sosie pomidorowym 102

Często przygotowuję ziemniaki zapieczone w sosie pomidorowym, a niedawno postanowiłam przyrządzić w ten sposób także kalafiora. Danie bardzo nam smakowało , a podane z wegańskimi kotletami i ogórkiem kiszonym stanowiło sycący i pożywny obiad. główka kalafiora 150 ml przecieru pomidorowego łyżka majonezu łyżeczka mielonej wędzonej papryki łyżeczka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sezam dodatkowo: natka pietruszki sezam Kalafiora myjemy i dzielimy(...)mniejsze różyczki. Gotujemy je na parze al dente. Przecier pomidorowy mieszamy z majonezem, sosem sojowym i wędzoną papryką. Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z sosem. Zapiekamy go w 190 stopniach przez około 20 minut. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i sezamem. Smacznego :) Artykuł Pieczony kalafior w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 198

łyżeczki papryki ostrej sól 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zapiekanka ziemniaczana Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę(...)mieszam. Tak przygotowany koncentrat dodaję do warzyw w naczyniu i dokładnie mieszam. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 294

podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą je, a całość z wierzchu jednocześnie zasklepia się i zapieka.   Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – ptysie wkładamy do już mocno zagrzanego piekarnika, takiego który w tej wysokiej temperaturze pochodził przynajmniej te 5-10 minut. Dwie blachy z piekarnika wykładamy(...)woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée z ubitych ziemniaków. Stawiamy z powrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie robić się szklista i będzie widocznie odchodzić od ścianek. Nie może być śladu po surowej

Karo in the Kitchen
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 110

tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą do smaku. Tak przygotowany farsz(...)żaroodpornym). Dobrze jest na dnie ułożyć liście kapusty, wtedy nie grozi nam, że część gołąbków przywrze do dna. Gołąbki przykrywamy (można użyć kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut. Kapusta powinna być odpowiednio miękka. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić gołąbkom przestygnąć odrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka warzywna. 89

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg ziemniaków, 500 g pasternaku, biała rzepa – około 200 g, 400 g marchewki – ja użyłam purpurowej, 600 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą, chilli, sól, cukier(...)Pozostałe warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i cukier. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Po kolei podsmażyć wszystkie warzywa i przekładać do formy do zapiekania. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli. Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Paluszki z mięska mielonego na warzywach 177

paluszków , każdy owijamy plasterkiem szynki. 2. Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut. 3 . Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C. 4 . Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut

Słodkości i nie tylko
Kurczak z rosołu pieczony z ziemniakami 85

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Kurczak z rosołu nie smakuje wybitnie, dlatego warto go dodatkowo upiec. Formę wysmarowałam olejem. Dodałam pokrojone młode ziemniaczki, posypałam tymiankiem suszonym, słodką

MojaQchnia.pl
Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes 110

sosie na bazie pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczona karkówka w pomidorach (8porcji) Składniki: 8 plastrów karkówki 3 duże cebule, pokrojone w plasterki olej do smażenia sól, pieprz Składniki(...)soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp mięso przygotowaną cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowane mięso. Włóż danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. 15 minut

karmelowy
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 141

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
Polędwiczki z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 292

zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam ją z szpinakiem i delikatną rozpływającą się mozzarellą. Do tego podałam ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty.  Składniki: 2 polędwiczki z indyka po około 150 g liście szpinaku 6 łyżek mozzarella krojona Mlekoma pomidorki koktajlowe sól pieprz kolorowy   olej(...)stopni góra-dół. Do naczynia żaroodpornego dać 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzać w piekarniku. Naczynie wyjąć przełożyć do niego polędwiczki, włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać około 20 minut. Przed podaniem na gorących polędwiczkach ułożyć plasterki pomidora

Ala piecze i gotuje
Bataty 103

weekend odwiedziłam stolicę i gdy ujrzałam te piękności nie mogłam się oprzeć. Mowa o batatach (znanych również jako słodkie ziemniaki), które przywiozłam wbrew wszystkim szydercom. Powstało fajne, ale niezbyt dietetyczne danie, ale za to walory smakowe pozwoliły mi choć na chwilę zapomnieć o zbliżającym się lecie. Składniki: 2-3 dorodne bataty Boczek  Ser sałatkowy kozi sól pieprz młotkowany(...)oliwą i ułóżcie warstwowo bataty (przyprawione solą i pieprzem), ser kozi i pokrojony w kosteczkę boczek.Następnie znowu bataty i tak w kółko, aż do wyczerpania składników. Kończymy ziemniaczkami. Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt