ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:134/181)

Nogi z gęsi pieczone w cydrze 159

był po prostu fenomenalny. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego(...)minut - aż cebula stała się lekko złotawa, dzięki czemu uzyskała lekko słodkawy smak. Po uzyskaniu przez cebulę pożadanego koloru przełożyłem ją do naczynia żaroodpornego, w którym miałem zamiar zapiekać gęś. Na patelnię, na której podsmażałem cebulę dodałem odrobinę cydru, aby usunąć z niej przysmażone resztki cebuli. Cydr na patelni podgrzewałem około minuty, delikatnie skrobiąc dno patelni drewnianą łyżką, a następnie

Wyprawy kulinarne
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 171

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Karkówka w keczupie / Pork Neck Fillets Baked in Ketchup 80

sprawdzą się też żeberka lub znacznie chudsze i zdrowsze kawałki mięsa, na przykład kurczak lub indyk (pieczemy je jednak znacznie krócej). Do karkówki pieczonej w keczupie dobrze pasują pieczone ziemniaki, frytki, ryż i zestaw surówek. Smacznego:) Przepis na karkówkę w keczupie: 3 duże plastry karkówki (u mnie 450g), 2 łyżeczki granulowanej cebuli, pół łyżeczki rozm i tymianku(...)smaku - sos keczupowy powinien być słodki, kwaśny i ostry. Plastry mięsa posmarować sosem (nie trzeba użyć całości, można część zostawić do smarowanie mięsa podczas pieczenia), ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec 60-70 minut w 180 C (pierwsze 20-30 minut pod przykryciem). Podczas pieczenia, po odkryciu, można smarować mięso pozostałym sosem. Pork Neck Fillets Baked in Ketchup Recipe

Lekcje w kuchni
Kapsalon – holenderski przysmak 727

niedużą kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy, posypujemy przyprawą i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na około pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami *** *** Przygotowujemy frytki: ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu *** *** W czasie smażenia(...)ciągle mieszając, aż się zrumieni z każdej strony *** *** W aluminiowych foremkach układamy porcję frytek *** *** Na frytkach układamy porcję mięsa i wszystko posypujemy startym serem *** *** Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut w temperaturze 200’C – aż ser się rozpuści *** *** Całość polewamy warstwą sosu czosnkowego oaz warstwą ketchupu *** *** Na wierzchu układamy warstwę sałatki *** *** Całość ponownie polewamy

Blog z Apetytem
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 233

opcjonalnie) pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie natka pietruszki Przygotowanie Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę(...)można podać posypaną na wierzchu startym serem żółtym. [caption id="attachment_7700" align="aligncenter" width="685"] Zupa meksykańska[/caption] Zobacz inne przepisy na rozgrzewające jesienne zupy: Prosta Zalewajka Z Ziemniakami Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw Zupa Chrzanowa Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii Artykuł Zupa meksykańska z mięsem mielonym pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki zapiekane z boczkiem, porem i fetą. 181

To jedno z tych dań, obok których nie można przejść obojętnie. Konkretne, proste i zachwycające. Zgoda, dość ciężkie, ale nie musimy przecież serwować sobie takich atrakcji

zadanie-gotowanie
Kotlety schabowe z ananasem i serem 200

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama

kuchnia doski
Pulpety pieczone w sosie serowym 430

Pulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie  pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać

O kuchni z uczuciem
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 472

Zobaczcie, jak w prosty sposób naszykować piersi z kurczaka tak, żeby zostały zawsze soczyste. Takiego kurczaka upieczonego ‘w punkt’ ciężko zrobić, jeśli jednocześnie szykujemy do obiadu jeszcze sałatkę, sos, ziemniaki, dodatki… Zwiększamy płomień pod patelnią, szybciej, szybciej… I przy jedzeniu mięso okazuje się suche i przesmażone.   Sposób w który radzę sobie z tym mięsem jest prosty i niewymagający(...)ręcznikiem. Posypujemy z każdej strony dokładnie przyprawą – ja użyłam mieszanki przypraw naszykowanej do żeberek. Mięso odkładamy na 10-20 minut, żeby zdążyło nabrać aromatu. Szykujemy płaskie, małe naczynie do zapiekania lub patelnię, którą można włożyć do piekarnika. Masło kroimy w cienkie plasterki, obkładamy nim w regularnych odstępach boki naczynia. Będzie się powoli rozpuszczać i nie pozwoli mięsu wyschnąć. Przyprawionego kurczaka

Karo in the Kitchen
Fasolka po bretońsku 93

małżeństwo, które sprzedaje rzeczy sprowadzane z Belgii i Niemiec, a wśród nich znany już Wam talerz z Villeroy & Boch, który wykorzystałam do stylizacji przy przepisie na owoce zapiekane w różowym winie pod płatkami owsianym i . O targu staroci pisałam także w poście dotyczących wakacyjnych pamiątek , zaglądnijcie koniecznie! Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli jaś 1 kiełbasa głogowska(...)fasola będzie prawie już miękka dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę z cebulą oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane suszonymi ziołami z ulubionym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami

Moja smaczna kuchnia
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 151

dorady na sos: - garść liści bazylii - 3 szczypty suszonej szałwii - 2-3 szczypty soli morskiej - 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb) - 2 łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin(...)naczyniu żaroodpornym ziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię aluminiową, i układamy w naczyniu żaroodpornym. zapiekamy w piekarniku około 40minut. podajemy z sałatą Pozdrawiam Was cieplutko i życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Willowglen i zupa chrzanowa 110

bardzo ładną, prostą etykietę. W ogóle bardzo podoba mi się logo winnicy. Adekwatna jakość do ceny. Dystrybutor: dobrewina.pl To wino będzie świetnie pasowało do faszerowanych jajek, zapiekanych pasztecików oraz do… mazurka pomarańczowego . Z nim zgrało się fantastycznie. I w zasadzie mogłabym na tym zakończyć, ale nie. Wymyśliłam sobie do niego zupę. Zwariowała baba, pomyślicie. Ale jak wiecie STĄD(...)podgardla, żeberek, czy po prostu wędzonych kości pasek ok. 20 cm żeberek wieprzowych Kilka listków laurowych Kilka ziarenek czarnego pieprzu Kilka kulek ziela angielskiego Tacka włoszczyzny Dodatkowo: 4-5 ziemniaków Korzeń chrzanu – będziemy potrzebować ok. 15 cm lub gotowy chrzan słoiczkowy (daje on znacznie słabszy aromat) 2-3 białe kiełbaski (gotowane) Jajka Zupa chrzanowa – przygotowanie: Wszystkie składniki na wywar oprócz

Kate's Kitchen
Wieprzowina na świąteczny obiad 140

siebie! Po kliknięciu w link wyświetli się strona z przepisem. Do mięsa wieprzowego można przygotować domowy sos pieczeniowy , podać np. pieczone z rozmarynem i tymiankiem ziemniaki . lub gotowane ziemniaki z koperkiem, czy kluski śląskie. Zapraszamy! A jeśli nie jadacie wieprzowiny to polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek faszerowany mięsem(...)Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy schab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 17. Schab pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 19. Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi po lwowsku 97

minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i gorące ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy widelcem. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser, ziemniaki i kaszę przekładamy do jednej miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy krążki. Na środek(...)można również podać z kwaśną śmietaną. [caption id="attachment_7884" align="aligncenter" width="685"] Pierogi po lwowsku[/caption] Zobacz inne przepisy na pierogi: Pierogi Z Boczkiem I Twarogiem Pierogi Zapiekane W Sosie Pomidorowym Pierogi Z Kapustą I Pieczarkami Pieczone W Piekarniku Pierogi Z Wątróbką Pierogi Z Mięsem I Pieczarkami – Pyszne! Pierogi Ze Śliwkami Pierogi Ruskie Artykuł Pierogi po lwowsku

e-PrzepisyKulinarne
PIECZONE WIEŻYCZKI z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO i PASTERNAKU 130

posiekanej natki pietruszki 30g startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ugotowane buraki (ja użyłam gotowych z Lidla, wystarczy je zetrzeć i gotowe) Pasternak i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie 15 minut. Rozgnieść widelcem (lub rozdrobnić blenderem), dodać masło i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Szalotkę obrać(...)może nie będą tak kształtne jak te metalowe, ale wieżyczki będą miały swój rustykalny urok. Ułożyć krążki z masy mięsnej, a na nią wyłożyć puree z pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą lub (tak jak u mnie) z tartym burakiem ćwikłowym. 1 porcja

Dietolog