ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:130/181)

Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 149

piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy je w 200 stopniach C. Szpinak przesmażamy na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy go solą i pieprzem(...)kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę.  Roladę zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa  i niższa :) Zapiekamy całość przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 96

Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura(...)zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej

Niedzielny kucharz
ZAPIEKANE SZNYCLE WEDŁUG MAMY MARIOLKI 149

Pyszne i dietetyczne sznycle z indyka zapiekane z pomidorami i serem mozzarella według Mojej Mamy Mariolki. Polecane danie dla diabetyków.   SKŁADNIKI: 4 sznycle z indyka 2 pomidory np. Malinowe 1 kulka sera mozzarella Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej i słodkiej 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Sznycle z indyka dokładnie rozbijam. Doprawiam solą(...)Mozzarellę kroję na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładam ubite sznycle. Dodaję pomidorki, fenkuł, ser. Podlewam 50 ml wody. Piekę przykryty w 180 stopniach ok 35 min. Podaję z ziemniakami lub kaszą i surówką

Gotowanie Patki
Portorykańska zapiekanka 153

wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski(...)puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi Smacznego !   Post Portorykańska

Ogrodnik w podróży
Kolorowa zapiekanka z serem feta 134

papryka 1 czerwona papryka 1/2 główki czosnku  1bakłażan 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz 125g sera feta  Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku(...)upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Piersi kurczaka z pomarańczami 133

Nigdy wcześniej nie jadłam mięsa w połączeniu z pomarańczami, więc musiałam spróbować. Troszkę się bałam co z tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale

kuchnia doski
Polędwiczki wieprzowe w boczku 80

demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łyżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej, ulubione zioła W miseczce wymieszać cukier brązowy, sól, paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie(...)minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć na złoto polędwiczki. Chutney wymieszać z musztardą francuską i posmarować wierzch polędwiczek. Mięso przełożyć do podpieczonych warzyw i zapiekać jeszcze około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione. Podawać na gorąco. Polędwiczki wieprzowe w boczku By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w boczku 133

demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej, ulubione zioła W misecze wymieszać cukier brązowy, sól, paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie(...)minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć na złoto polędwiczki. Chutney wymieszać z musztardą francuską i posmarować wierzch polędwiczek. Mięso przełożyć do podpieczonych warzyw i zapiekać jeszcze około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione. Podawać na gorąco. Polędwiczki wieprzowe w boczku By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 170

masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około(...)razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 20 minuty aż brzegi delikatnie się przyrumienią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zrazy wołowe ze śliwka 203

podniebienia! oczywiście miłośników wołowiny.  T o kolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku.  U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków(...)śliwce i kawałku boczku. Zwijamy ciasno. Spinamy wykałaczką lub związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa kremowa z selera 115

świeże listki majeranku  lub tymianku           2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę,  por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać  oliwę, dodać warzywa.  -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut(...)wstawić do piekarnika  pod rozgrzany grill, aż  ser się rozpuści. Podawać z  pieczywem  ,grzankami lub paluszkami grissini. Zupę można podawać od razu po ugotowaniu , bez zapiekania  z odrobiną  śmietany 30%  i grzankami. Polecam również zupę z selera naciowego  zobacz

Zakamarki mojej kuchni
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 123

plastry pomidora, a między nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków. Wszystko bardzo delikatnie posmarować lub spryskać oliwą. Gołąbki zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż kapusta zmięknie całkowicie. Gdyby za bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają(...)poprzedniego dnia - choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki, to spróbujcie także gołąbków z farszem z ziemniaków i dyni . Też są pyszne

Codzienna kuchnia niecodzienna
NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU - Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I SOSEM PIECZARKOWYM 139

tartego sera żółtego. Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.  Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym(...)koniec wsypuję natkę pietruszki. Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół). Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym

JejKuchnia
Gnocchi z sosem pomidorowym i serem 225

Gnocchi albo inaczej włoskie kopytka, maja charakterystyczny kształt, a przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń. I choć tradycyjnie robione są z ziemniaków i mąki, całkiem jak nasze kopytka, to spotkać można również wersje z serem, warzywnym pure, szpinakiem. Gnocchi maja charakterystyczny kształt z rowkami na wierzchu. Do ich formowania używa się specjalnej deseczki, na której paluszkiem zwijane są kawałki(...)żeby zabłysnąć w towarzystwie lub przed kelnerem wystarczy po prostu powiedzieć "niokki"  [ˈɲɔkki].  Proste, prawda? Tak samo prosty jest dzisiejszy przepis na gnocchi w sosie pomidorowym zapiekane z serem. Roboty przy nim niewiele, zwłaszcza gdy sięgniemy po gotowe kopytka i najlepszy domowy sos pomidorowy. Jak ja lubię takie obiady!   Składniki (na 2 porcje): 300ml sosu pomidorowego

Obiad gotowy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku. 209

pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.   Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.   Cały czas ktoś podrzuca mi cukinie, bo ma za dużo. Cóż taki okres w roku(...)oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich jest cukinia faszerowana mięsem mielonym .   Dowolna dusza   Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem

kuron.com.pl