ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:124/181)

Karkówka w sosie ketchupowym 228

Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić(...)mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy

Pobite gary Barbary
Soczysty indyk - jak z grilla. Przepis obiadowy na brzydką majówkę 149

Przygotowujemy marynatę mieszając zioła z oliwą (można wzbogacić marynatę odrobiną miodu). Smarujemy nasze kotlety (nietłuczone) powstałą papką. Zamarynowane przez noc mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Wylewamy resztę  marynaty. Zapiekamy pod przykryciem w 170 stopniach przez około 40 minut. Podczas pieczenia przekręcamy mięsko i polewamy wypieczonym sosem by nie było suche. Pomysł powstał spontanicznie. Początkowo mięso miało być grillowane(...)okazało się strzałem w 10. Mięso wyszło soczyste (i to wybitnie jak na indyka) i aromatyczne. Panowie stwierdzili, że normalnie jak z grilla. Mięso podałyśmy z tradycyjnymi dodatkami (ziemniaki, buraczki), ale fantastycznie pasowało by to do zieleniny, gotowanych warzyw czy opiekanych ziemniaczków. Słowem do wszystkiego ;) I Tak niewielkim nakładem sił powstał fantastyczny obiad, a przy tym pomysł na filet

Kuchnia po mojemu
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 227

koperku por (tylko biała część) kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g masła kilka listków mięty cytryna/limonka 60 g parmezanu pieprz kolorowy, grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną(...)skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie następnie za pomocą łyżeczki wkładamy odrobinę masła wymieszanego z ziołami i czosnkiem. Rybę układamy na warzywach, posypujemy parmezanem i zapiekamy 20 minut. Smacznego! PS Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 156

Składniki 1 duże udko z kurczaka (ugotowane) garść żołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3-4 łyżki śmietany pęczek koperku mąka ziemniaczana cebula jajko zioła prowansalskie sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc(...)ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min. Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa serowa z mascarpone 204

łyżka startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula   W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję(...)smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem. Artykuł Kremowa zupa serowa z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 196

odrzucając grubszych części. Szynkę pokroić na paseczki. Koperek posiekać. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem lub olejem. Na dno ciasno ułożyć ziemniaki, posypać koperkiem i posolić. Na ziemniaki ułożyć szynkę, na szynkę kawałki kalafiora.  Zrobić sos. Roztrzepać jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i pełną łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej. Dolać śmietanę i porządnie wymieszać. Polać zapiekankę.   Na wierzch(...)sera.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, granie góra dół bez termoobiegu, na ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, włączyć termoobieg i zapiekać ok 15 minut do zrumienienia twarogu. Podawać z wyraźnymi w smaku surówkami lub piklami. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekana kiszka ziemniaczana 235

raczej średnio zachęca, jeśli nie wiemy co to jest. Warto jednak sięgać po mniej znane produkty, bo można natrafić na coś naprawdę pysznego. Ja akurat uwielbiam wszystko co z ziemniaków, więc kiszka ziemniaczana to dla mnie niebo w gębie.Może i Was przekona do siebie, jeśli spróbujecie? Na początek znajomości proponuję upiec ją w towarzystwie kilku dodatków. Jest to idealny(...)sami będziecie wiedzieli z czym i jak ją jeszcze podawać. Składniki: kiszka ziemniaczana główka czosnku ostra papryka niewielkie pomidorki niewielkie cebulki gałązki rozmarynu 3-4 łyżki oleju Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Papryczkę i pomidorki opłukać i osuszyć. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulki przekroić na połowy. (Czosnku i cebuli nie obierać.) Kiszkę ziemniaczaną przesmarować olejem. Najwygodniej nalać trochę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schabowy po bawarsku, marynowany w musztardzie 176

Podaje przepis na letnie popołudnia. Soczysty schab w musztardzie, z wiosenną sałatką i maślanką. Kocham to. Nawet ziemniak się nie wyrywa do całości. Wolę jeden kawałek schabiku zamiast... Wykonanie banalnie proste. Fakt, schab w musztardzie powinien poleżeć minimum całą noc w lodówce. Robimy! Składniki porcja schabu musztarda bawarska  Develey kefir lub maślanka sałata maślana pomidorki czereśniowe mnóstwo koperku sól(...)oliwek Schab obtocz obficie w musztardzie , posyp solą i dodaj listki bazylii jeśli chcesz. Włóż do lodówki ,najlepiej na noc. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 220 i zapiekaj w naczyniu z pokrywą około godziny,można dłużej. Przygotuj sałatkę. Dosmacz solą, koperkiem. Krój schab na plastry, podawaj z sosem własnym i sałatką. Kefir? Maślanka? Wszystko jedno, ważne , aby było dużo

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaki faszerowane 86

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki nacieramy solą i pieczemy przez godzinę w piekarniku w 190 0 .  Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przecinamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy z połówek miąższ i rozgniatamy w miseczce(...)zredukuje się o połowę. Dodajemy sok z cytryny czosnek, bazylię. Masę ziemniaczaną przekładamy do garnka z sosem, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy farsz do wydrążonych połówek. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Pieczony Kurczak w Sezamie 68

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Danie to jest proste w przygotowaniu i bardzo łatwe – pieczony kurczak w sezamie smakuje obłędnie! Tak przygotowane filety możemy spożywać z tradycyjnymi

Przepiski.pl
HALIBUT NASZPIKOWANY ZIOŁAMI 108

Lubię przyrządzać ryby w prosty sposób, żeby nie tłumić jej delikatnego smaku. W tym przepisie wbijam w halibuta ziołowe szpikulce, obsmażam go krótko na grillowej patelni, a potem zapiekam w piekarniku. To na prawdę żadna sztuka, a halibut nabiera niesamowitej głębi smaku. Przewidziane porcje są dość duże, spokojnie wystarczy dla rodziców i przedszkolaka, u nas starczyło.   HALIBUT SZPIKOWANY ZIOŁAMI(...)łodyżkami) 12 dużych liści bazylii 1 łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii

Dietolog
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 140

śmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól lub kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę(...)kaszą. Wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 200 st na blaszkę z wodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min.  Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę

Kuchnia Viki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 276

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Fasolka szparagowa & cząber 185

szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego(...)Znasz to ziółko? Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 300

pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną(...)ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem mięska

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 177

Najgorsze jest to, jak dostaniesz coś od kogoś, tak z dobrego serca, a Ty nie masz pojęcia co z tym zrobić. Ojciec przywiózł od jakiegoś gospodarza

BaRepas
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 103

sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki   Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić.  Na wierzchu układamy mięso pokrojone(...)przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.          Smacznego!   Inspiracja

Radość kipiąca uśmiechem.