Lubię przyrządzać ryby w prosty sposób, żeby nie tłumić jej delikatnego smaku. W tym przepisie wbijam w halibuta ziołowe szpikulce, obsmażam go krótko na grillowej patelni, a potem zapiekam w piekarniku. To na prawdę żadna sztuka, a halibut nabiera niesamowitej głębi smaku. Przewidziane porcje są dość duże, spokojnie wystarczy dla rodziców i przedszkolaka, u nas starczyło. HALIBUT SZPIKOWANY ZIOŁAMI(...)łodyżkami) 12 dużych liści bazylii 1 łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii
Dietologśmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól lub kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę(...)kaszą. Wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 200 st na blaszkę z wodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min. Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę
Kuchnia VikiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal
Kuchnia Pełna Pasjiszparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego(...)Znasz to ziółko? Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną(...)ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem mięska
Kulinarny karnet ChristopheraNajgorsze jest to, jak dostaniesz coś od kogoś, tak z dobrego serca, a Ty nie masz pojęcia co z tym zrobić. Ojciec przywiózł od jakiegoś gospodarza
BaRepassól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić. Na wierzchu układamy mięso pokrojone(...)przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego! Inspiracja
Radość kipiąca uśmiechem.Sprawdzone pomysły na szybki obiad do przygotowania po pracy. Szczególnie te przepisy przypadną do gustu tym osobom, które wracając do domu nie mają dużo czasu na
Pink Envelopeudka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemmuszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać(...)Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca. Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać
zielonacukinkaSchab pod pierzynką to niebanalny, a zarazem bardzo prosty w wykonaniu przepis na pyszny obiad. Podajemy z ziemniakami bądź ryżem i ulubioną surówką. Składniki na schab pod pierzynką: kilka plastrów schabu (wg potrzeb) średnia marchew mała cebula ok 2 łyżki majonezu musztarda ser żółty wędzony sól, pieprz Przygotowanie Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przekładamy(...)mieszamy z majonezem. Cebulę kroimy w kostkę. Na jednej stronie schabu rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy, układamy cebulę, na nią marchew z majonezem. Całość przykrywamy plastrami sera wędzonego. Schab zapiekamy około 30 minut w temp 180 C. Schab pod pierzynką Artykuł Schab pod pierzynką z marchwi i sera pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneKalafior to warzywo, które warto jeść ze względu na jego walory odżywcze, jak i smakowe. W domach przygotowujemy go jako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża(...)łyżki koperku 2 łyżki mąki woda Przygotowanie: Kalafiora rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i tłuczemy jak ziemniaki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Lekko posolone delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki umieszczamy z kalafiorem w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem
ChilliJemyUżyjcie swoich ulubionych lub wykorzystajcie resztki, jakie macie w lodówce. Mój przepis jest tylko bazą, którą możecie swobodnie modyfikować. Niech Was ogranicza tylko Wasza smakowa wyobraźnia. Przepis na makaron zapiekany z sosem serowym - krok po kroku Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu - u mnie drobne świderki 1 średni brokuł 8 połówek suszonych pomidorów sos serowy(...)formy. Posypać go resztą startego żółtego sera. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ (u mnie grzanie góra-dól) i zapiekać przez około 20-25 minut. Ser na wierzchu zapiekanek powinien się zarumienić. Wskazówki Makaron można zapiekać w większych formach lub podzielić od razu na pojedyncze porcje. W jednej foremce może znaleźć się z jednej strony makaron z brokułem
Codzienna kuchnia niecodziennawykładamy papierem do pieczenia. Do naczynia wykładamy połowę masy ziemniaczanej, wyrównujemy łyżką pierwszą warstwę babki. Na wierzchu układamy podsmażony szpinak, który przykrywamy drugą połową ziemniaków. Wierzch na nowo wyrównujemy, posypujemy 2 łyżkami bułki tartej i wiórkami masła. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Spennellate una pirofila di 20 cm di diametro con burro e cospargetela(...)Riempite la pirofila con il resto del composto di patate, livellate bene la superficie. Cospargete la superficie con 2 cucchiai di pangrattato e distribuite i fiocchetti di burro. Całość zapiekamy ok. 45-55 minut. Babkę podajemy od razu po przygotowaniu. **** Infornate il gattò per circa 45-55 minuti e servitelo tiepido subito dopo la preparazione. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaświeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej(...)kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok. Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut
Obiad gotowycebula, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 słoiczka sosu Kieleckiego cygańskiego SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka(...)solą i pieprzem. 4. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na usmażone placki nakładam porcję kurczaka. Wierzch posypuję startym żółtym serem. 5. Placki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Gotowe placki układam na talerzu. Podaję polane sosem cygańskim. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos Kielecki cygański, które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasi