Jesień to idealny pora, aby nasze codzienne menu uzupełniać gorącymi i aromatycznymi daniami. Chłodniejsze dni sprawiają, że nasze organizmy domagają się czegoś bardziej treściwego. To
kulinarnyJapękały Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Jajka sadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet biszkoptowy Mikołaj – przepis Omlet biszkoptowy Brukselkowy omlet Czarownica(...)cukinią na jajkach od zielononóżki Omlet z dynią, brokułem i szpinakiem Omlet z warzywami Dietetyczny omlet ze szczypiorkiem (na białkach) Omlet na parze Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet z botwinką, babką lancetowatą i pestkami dyni Omlet z kaszą jęczmienną i warzywami Omlet z kasza jaglaną Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami
Dorota SmakujeCzęsto przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni. Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie. Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego . Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę(...)dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował. Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko
Walijskie Pichceniepozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille(...)Wyłożyć na wierzch schabu. Obie śmietany ze sobą wymieszać, dodać sól i pieprz i wylać na mięso. Na wierzch rozkruszyć dwa listki laurowe oraz zetrzeć trochę gałki muszkatałowej. Schab zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 60 minut
My simple kitchenpiekarnika to danie, które smakuje wszystkim. Można go dowolnie doprawić i dodać ulubione warzywa zamiast pieczarek. Polecam, smacznego:) POLECAM TEŻ MOJEGO KURCZAKA A LA PIZZA:) Przepis na kurczaka zapiekanego z pieczarkami i serem: 500 g piersi z kurczaka (2 piersi), 250-300 g pieczarek, cebula, 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz(...)pokroić w plastry, zrumienić na patelni po kurczaku, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każdy płat nałożyć pieczarki, posypać serem. Zapiekać około 10-15 minut lub do miękkości mięsa i rozpuszczenia sera. Parę dni temu otrzymałam kolejną przesyłkę od firmy Knorr. W związku ze zbliżającym się Bożym
Lekcje w kuchniużyliśmy i został się. Kilka koncepcji było, ale ten pomysł wpadł nam od razu w oko. Powielajcie! Koniecznie! <3 Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo <3 Składniki 1 średniej wielkości kalafior 200 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka słodkiej śmietany(...)sera rozpuściliśmy wcześniej, część dodaliśmy troszkę później. Sos doprawiamy solą (wg uznania) i pieprzem. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, boczek, delikatnie łączymy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 30-35 min w temperaturze
R'n'G Kitchenprowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było
Kulinarne Fantazje MarioliSłodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże(...)delikatnie wygładzić powierzchnię. Chorizzo posiekać w cienkie paseczki i ułożyć na puree. Na każdej porcji ułożyć po 1-2 gałązce świeżego tymianku i posypać startym serem grana padano. Zapiekać w temperaturze 170 stopni przez 15-20 min, aż na puree utworzy się chrupiąca skorupka. Smacznego
DefinicjaSmakukapusty pekińskiej pół długiego ogórka lub jeden gruntowy pomidor pół puszki kukurydzy sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, obsypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie(...)kapusty, a całość polewamy sosem czosnkowym. [caption id="attachment_8986" align="aligncenter" width="1200"] Domowy gyros na talerzu z frytkami[/caption] Zobacz inne przepisy z gyrosem: Naleśniki Z Gyrosem Zapiekane W Piekarniku Zapiekanka Gyros Z Ryżem Domowa Pizza Kebab-Gyros Chlebki Pita Z Sałatką Gyros Sałatka Gyros Zapiekanka Gyros Z Makaronem
e-PrzepisyKulinarnepodaje Julianna. Najczęściej robię kotlety z samej wieprzowiny, z mielonej karkówki lub łopatki i boczku w proporcji 60/40 ale pyszne są również wieprzowo-wołowe. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami :) Polecam serdecznie i dziękuję Julianno za przepis! Składniki: 900 g mięsa wieprzowego (łopatka, mieszanka łopatki i boczku, karkówka) lub 500 g mięsa wieprzowego + 400 g mięsa wołowego 1 duża(...)mące i obsmażyć je na oleju z obydwu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 25 min. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie(...)patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi- na małym ogniu, aż zmięknie. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić
UgotujmyTo.plmenu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się(...)część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut. Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.) Mięso wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaszczególnie polecane są osobom z celiakią. Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków . Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych. Kupujmy kasze dobrej jakości, pakowane w torebki do samodzielnego odmierzania(...)typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy
cool and minty