ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:142/181)

Kurczak zapiekany z pieczarkami / Baked Chicken and Mushrooms 70

piekarnika to danie, które smakuje wszystkim. Można go dowolnie doprawić i dodać ulubione warzywa zamiast pieczarek. Polecam, smacznego:) POLECAM TEŻ MOJEGO KURCZAKA A LA PIZZA:) Przepis na kurczaka zapiekanego z pieczarkami i serem: 500 g piersi z kurczaka (2 piersi), 250-300 g pieczarek, cebula, 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz(...)pokroić w plastry, zrumienić na patelni po kurczaku, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każdy płat nałożyć pieczarki, posypać serem. Zapiekać około 10-15 minut lub do miękkości mięsa i rozpuszczenia sera. Parę dni temu otrzymałam kolejną przesyłkę od firmy Knorr. W związku ze zbliżającym się Bożym

Lekcje w kuchni
Kalafior zapiekany z boczkiem 91

użyliśmy i został się. Kilka koncepcji było, ale ten pomysł wpadł nam od razu w oko. Powielajcie! Koniecznie! <3 Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo <3   Składniki 1 średniej wielkości kalafior 200 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka słodkiej śmietany(...)sera rozpuściliśmy wcześniej, część dodaliśmy troszkę później. Sos doprawiamy solą (wg uznania) i pieprzem. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, boczek, delikatnie łączymy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 30-35 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
DORSZ PO PROWANSALSKU 118

prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było

Kulinarne Fantazje Marioli
Pikantne puree z batatów 182

Słodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże(...)delikatnie wygładzić powierzchnię. Chorizzo posiekać w cienkie paseczki i ułożyć na puree. Na każdej porcji ułożyć  po 1-2 gałązce świeżego tymianku i posypać startym serem grana padano. Zapiekać w temperaturze 170 stopni przez 15-20 min, aż na puree utworzy się chrupiąca skorupka. Smacznego

DefinicjaSmaku
Domowy gyros na talerzu z frytkami 87

kapusty pekińskiej pół długiego ogórka lub jeden gruntowy pomidor pół puszki kukurydzy sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, obsypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie(...)kapusty, a całość polewamy sosem czosnkowym. [caption id="attachment_8986" align="aligncenter" width="1200"] Domowy gyros na talerzu z frytkami[/caption] Zobacz inne przepisy z gyrosem: Naleśniki Z Gyrosem Zapiekane W Piekarniku Zapiekanka Gyros Z Ryżem Domowa Pizza Kebab-Gyros Chlebki Pita Z Sałatką Gyros Sałatka Gyros Zapiekanka Gyros Z Makaronem

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety mielone zapiekane 93

podaje Julianna. Najczęściej robię kotlety z samej wieprzowiny, z mielonej karkówki lub łopatki i boczku w proporcji 60/40 ale pyszne są również wieprzowo-wołowe. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami :) Polecam serdecznie i dziękuję Julianno za przepis! Składniki: 900 g mięsa wieprzowego (łopatka, mieszanka łopatki i boczku, karkówka) lub 500 g mięsa wieprzowego + 400 g mięsa wołowego 1 duża(...)mące i obsmażyć je na oleju z obydwu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 25 min. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka z ryżu i cukinii 267

Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie(...)patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi- na małym ogniu, aż zmięknie. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić

UgotujmyTo.pl
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 141

menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się(...)część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut. Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.) Mięso wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 152

szczególnie polecane są osobom z celiakią.  Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków .  Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych. Kupujmy kasze dobrej jakości, pakowane w torebki do samodzielnego odmierzania(...)typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody  1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
#Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc 177

tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami i ananasem, to następnego dnia robię naleśniki wytrawne zapiekane z pieczarkami i słodkie z ananasem na deser. Planujcie menu tak, by niczego nie wyrzucać i marnować! Pomyślcie, które z wybranych potraw wykorzystują te same produkty i zaplanujcie je zaraz(...)Idźcie do kuchni i spoglądając na listę zakupów zapiszcie produkty, które będą potrzebne do przygotowania wypisanych potraw i zapiszcie je. Sprawdźcie czy nie brakuje Wam cukru, soli, mąki, ryżu, ziemniaków, ulubionych makaronów, oleju, oliwy - to podstawy dań, które zawsze powinny być pod ręką! Przejrzyjcie przyprawy - zapiszcie na liście zakupów te, które skończą się w najbliższym czasie, dopiszcie te, które chcielibyście

Cooking Monster
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 144

okazują się najlepsze! Tak właśnie jest z tym pstrągiem . Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości(...)osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: pstrąg

Obiad za dychę
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 153

soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 112

soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy

Smaki Na Talerzu
Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy 152

rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej fit to jako dodatek delikatne puree z soczewicy. Żonie smakowało więc będę kombinował takie rozwiązania(...)wyjdą bardziej delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze 200 ° C opcja termoobieg - pod sam koniec można włączyć opiekanie z góry. Wersja FIT gotowa :) opcja MurderFit - dodajemy ugotowany ryż, ziemniaki albo makaron na podbicie kalorii :) Wartości odżywcze oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 482

Zdaję sobie sprawę z tego, że przepisów na zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z kaszą i grzybami 70

łatwa do zrobienia zapiekanka, szczególnie jeśli masz pod ręką ugotowane ziemniaki i kaszę. Ale nawet jeśli nie masz to danie przygotujesz w 40 minut, z czego efektywnej pracy jest 10-15 minut. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2   Jeśli zostały ci z wczorajszego obiadu ziemniaki to masz już połowę składników na tę pyszną i zdrową zapiekankę(...)kalafiora dodać ugotowaną/upieczoną pietruszkę, albo w ogóle zrezygnować z ziemniaków i użyć tylko kalafiora (wtedy potrzebujesz całej główki), możesz wreszcie dodać do pure jakiś kremowy serek (nawet topiony, a co tam:), żeby danie było bardziej aksamitne (i atrakcyjniejsze dla dzieci). Składniki: Na wierzch 4 duże ziemniaki 1/2 główki kalafiora 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub cheddara) plus

Niedzielny kucharz