ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:102/181)

Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, brokułem, suszonym pomidorem i mozarellą 94

przepis na pyszne i szybkie danie, u nas było na obiad. Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, brokułem, suszonym pomidorem i mozzarellą. Wszystko posypane natka pietruszki. Można podać z ulubionym sosem, my zjedliśmy bez :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki dla 3 osób: 6-8 średnich ziemniaków 1/2 brokuła kilka suszonych pomidorów 250 g boczku kulki mozzarelli bądź starta

kruche babeczki
Bażant pieczony 120

pokrywało równo całą pierś. Przykryć bażanta plasterkami szynki. Bażanta ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami. zastawa

królestwo garów
Warzywa zapiekane 134

końcu postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam zapiekane warzywa z mozzarellą. Banalnie proste, a dzięki foremce do zapiekania firmy Gosia , nie musiałam zmywać po kolacji ☺ Polecam wszystkim, którzy nie mają naczynia żaroodpornego, bądź nie są fanami mycia naczyń, jak ja ☺ 45 min składniki: 1 bakłażan 1 duży pomidor 2 duże ziemniaki mozzarella masło sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano

Ania i Marcin gotują
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 231

kalafiora ( głąbem w dół ). Resztę wolnego miejsca wypełnić ziemniakami pokrojonymi w talarki. Ziemniaki posolić po wierzchu, dodać odrobinę masła   Przykryć folią aluminiową  lub przykrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru. SMACZNEGO

zielonacukinka
Top października. Najpopularniejsze przepisy. 167

wędliną. Obiad w 20 minut.  3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową  4. Delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem  5. Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)  6. Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą.  7. Spaghetti z figami

Słodkie okruszki
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 181

silnym ogniu.  W naczyniu żaroodpornym ułożyłam zamarynowane plasterki cukinii, drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się

Kuchnia Prezydentowej
Krwiste ziemniaki Nigelli 194

szaszłyków, czy są upieczone. Wystudzić i przekroić na połówki. Z każdej połowy ziemniaka wydłubać łyżeczką środek, tak aby powstały łódeczki. Ziemniaczane środki wrzucić do miski, dodać rozdrobnioną mozarellę, przyprawy i łyżkę keczupu. Rozciapać wszystko widelcem na grudkowatą masę. Napełnić nią każdą łódeczkę i udekorować keczupem. Zapiekać przez 15 minut aż ziemniaczki się zrumienią

Kulinarne Inspiracje
Naleśniki chłopskie 1377

naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem i keczupem.  Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Można je podawać z sosem pieczarkowym

Lawendowe Niebo
Kluski dyniowe z palonym masłem 122

dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości (ok. 40 min. w 180°C). Zdejmujemy skórkę (powinna sama odchodzić) i miksujemy miąższ za pomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy

Poezja smaku
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 281

sercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam! Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość! Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy! Polecam! SKŁADNIKI: MIĘSO: * filet z kurczaka(...)mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta PTYSIE: * ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek * sól – 1 szczypta SOS: * wino musujące – 100 ml * słodka śmietana

Ostra na Słodko
Schabowe po kowalsku 75

zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli schabowe zapiekane z serem, majonezem, ketchupem i cebulą. Takie kotlety mają trochę więcej kalorii

Waniliowe Improwizacje
Gołąbki z suszonymi grzybami 234

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekany kurczak na puree kukurydziano-ziemniaczanym 171

całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać na jednolite puree. 5. Gotowe puree przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na puree ułożyć piersi z kurczaka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Klopsiki w serowym sosie 175

piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut (aż ziemniaki wyraźnie zmiękną). Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Kotleciki warzywne z kalafiorem 142

jajko mąka bułka tarta   Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30 cm) wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie