ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:95/181)

Szparagowa misa rozmaitości 127

pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami(...)zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny

Kulinarne przygody Gatity
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 288

genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki – 1 kg * mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka(...)jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. ( Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde! ) Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki ( pod skosem ), wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody

Ostra na Słodko
Zapiekanka Ziemniaczana z Szynką 104

kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko. jajko, sól, pieprz, zioła. Zalewamy zapiekankę. 5. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut 180*, po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera. 6. przed podaniem ozdabiamy pomidorkami, pietruszką albo szczypiorkiem

Dziś Ja gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 152

plastry, również podzielić na dwie części. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wysmarować olejem wyłożyć plasterki ziemniaków, posypać je gałką muszkatołową na to wyłożyć połowę zawartości garnka i posypać serem. Z pozostałych składników zrobić kolejną warstwę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C.  Zapiekamy do momentu roztopienia sera. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 178

Przepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie.  Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z ziemniakami i kiełbasą. 327

kiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy. Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy we wrzątku. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem. Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki. Potem możemy podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Zapiekamy w 200 st. 15-20 min.  Podajemy na gorąco albo na drugi dzień na zimno

chleba naszego
Enchiladas z kurczakiem i chili sosem 223

Podstawą dobrej enchiladas jest właśnie sos, który dodaje się do farszu ale i w nim zapieka danie. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować smaczny, ostry sos. Enchiladas z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 8 tortilla 500 g mielonego z kurczaka 3 ziemniaki 1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu, uprażone i zgniecione w moździerzu ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju

codojedzenia
Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem. 220

żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.   Smacznego

Symfonia smakowa
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 148

ziemniaków oliwa z oliwek przyprawy: sól himalajska, "domowa wegeta", słodka papryka, czosnek    Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce, polewamy jeszcze niewielką ilością oliwy i przyprawiamy.  Ja używam duuuużo słodkiej papryki, która dodatkowo ładnie się zapieka ;) Ziemniaczki pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. przez 50-60 minut. Mają pyszną, chrupiącą skórkę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI 282

kurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni. (Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, danie

Kuchnia w opałach
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 165

przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut. Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche.  Dzisiaj podałam je z makaronem razowym lecz smakuje również z ryżem czy ziemniakami. Smacznego! p.s. jeśli nie macie pod ręką sambal oelek to przyprawcie mięso ostrą sproszkowaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba w sosie koperkowym 170

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem, posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę.  Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaki pieczone z żółtym serem 191

minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut.  Przed podaniem posypać natką

Pasja Smaku
Pyzy z mięsem 224

Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania