ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:40/497)

Pieczone frytki z batatów 135

Najprościej opisać to danie jednym zdaniem: frytki tylko słodkie ;) Nie oddaje to jednak w pełni charakteru pieczonych batatów. Bataty są słodki, ale zachowują charakterystyczny smak ziemniaków. Pieczone w piekarniku są lepszą alternatywą dla smażenia w głębokim oleju a smakują bardzo podobnie. Dobrze komponują się z dodatkiem ketchupu albo sosu

Milion Smaków
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 178

Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut do pięknego zarumienienia się sera

MarciochaKucharzy
Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu 150

niedogotowane. Tak przygotowane ziemniaki nacinamy na krzyż, owijamy od dołu folią aluminiową, do rozcięcia wlewamy małą łyżeczkę oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków .     Warkocze razem z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej

Za drzwiami kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką 240

wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego przekładamy część masy ziemniaczanej, na niej układamy pozbawione osłonek krupnioki, przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną a na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plastry ziemniaka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 60 minut.   Zapiekanka aż prosi się: " zjedz mnie"....Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 247

łyżka oleju;1/4 pęczka natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.Na rozgrzany na dużej(...)dodać śmietanę i wymieszać.Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki  się przyrumienią.Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze

Gospodyni Miejska
Grecka Musaka 222

mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę

Czerwona Porzeczka
Shepherd’s Pie-zapiekanka pasterza 204

rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire . Smażymy do odparowania bulionu. Ziemniaki tłuczemy z pozostałym masłem, śmietana. Na koniec dodajemy ser.Wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ziemniaki.  Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min.  Smacznego

Smaki Edyty
Pizza z ziemniakami i winogronem 145

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.   W tym czasie możemy przygotować ziemniaki – umyte ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki i pokrojone trzymamy w zimnej wodzie. Winogrona myjemy i osuszamy. Rozmaryn myjemy i część drobno siekamy, kilka igiełek zostawiamy do ozdobienia pizzy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki(...)równomiernie serek wiejski, na niego układamy plasterki ziemniaków, najlepiej nie na zakładkę, aby mieć pewność że się upieką. Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozkładamy winogrona a całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, rozmarynem i startym parmezanem. Całość skrapiamy odrobiną oliwy – przede wszystkim skrapiamy ziemniaki.   Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do chwili

Smaczna Strona
Pstrąg pieczony z warzywami. 259

przyprawy do ryb mieszamy z liśćmi. Powstałą masę dzielimy na trzy części i każdą z nich nadziewamy ryby, gotowe wkładamy do lodówki.      Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki(...)Dużą blachę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi nam to zmywanie) i wykładamy na nią warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki wykładamy pstrągi, posypujemy pomidorkami i pieczemy kolejne 12-15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Na półmiski wykładamy część warzyw, na nie układamy

Rozpustne gotowanie
Wtorek: Łosoś w musztardowej glazurze 98

frytki. Nie obieraj ziemniaków. Włóż do misy, zalej zimna wodą, dodaj łyżkę soku z cytryny, zamieszaj i odstaw na pół godziny. Krok 2 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki wyjmij z wody, osusz, przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem, posyp kopistą łyżką słodkiej papryki, płaską łyżeczką soli, polej 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika

Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs 206

pieczenia  – znowu robimy pakiecik tyle, że z papieru :)  Tak zrobioną wieprzowinę układamy na formie do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45 minut.  Ziemniaki młode myjemy z piasku ( ja zostawiam na ile się da młodą skórkę ), gotujemy do miękkości. Przekładamy na formę do pieczenia polewamy odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem(...)Pieczemy w piekarniku w tym samym czasie co mięso.  Szpinak poddusiłam z oliwą i masłem, oraz przeciśniętym prze praskę czosnkiem, doprawiłam i podałam z mięsem i ziemniakami.  A Ciebie zapraszam do udziału w konkursie DOBRE Z NATURY zasady są proste, a nagrody przydatne czy można chcieć czegoś więcej ? Poznaj dobre mięso, mięso certyfikowane QAFP. Polędwiczka wieprzowa z ricottą

Kuchnia na wzgórzu
Smażone talarki ziemniaczane (z surowych ziemniaków) 288

świetny pomysł na urozmaicenie domowych obiadów. Jeżeli nie macie ochoty na gotowane ziemniaki, to smażone talarki powinny przypaść Wam do gustu. Jeżeli dbacie o linię to poniższe ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Najlepiej piec je w 200ºC , aż do uzyskania złotego koloru. Składniki: surowe ziemniaki sól pieprz suszony koperek czosnek granulowany olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć

Ugotować
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 132

podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 200 st. C Ziemniaki należy przekroić na pół, wydrążyć środek i przełożyć do środka podsmażone mięso z ziołami (z pozostałych ziemniaków, które mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki(...)mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona.  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com