ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:41/497)

Prosta zapiekanka porowo-ziemniaczana 308

dużym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok.  Piekarnik rozgrzej do 200 °C.  Ziemniaki obierz i pokrój na 2-3 mm plasterki. Wrzuć je na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 10 minut. Odcedź.  Przygotuj naczynie do zapiekania. Na dno wyłóż(...)łuski). Na ziemniakach ponownie rozłóż warstwę sosu i tak kolejno układaj warstwy do momentu wyczerpania całej zawartości składników - ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Na wierzchu zapiekanki równomiernie rozprowadź majonez i posyp go odrobiną posiekanego szczypiorku. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmij i odczekaj około 15 minut przed podaniem

Roślinna - blog wegański
Najlepsze pieczone ziemniaki 123

ostrej wędzonej - 2 łyżeczki soli Ziemniaki umyć i nie obierać. Pokroić na ćwiartki i umieścić na blaszce. Polać oliwą i posypać przyprawami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Ziemniaki ułożyć skórką ku blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 C (z termoobiegiem). Wsadzić do piekarnika i piec ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Podawać z ulubioną surówką czy sosami. Smacznego

CookYourself
Szaszlyki z kurczaka 303

koncentracie pomidorowym, ketchupie, syropie klonowym, I przyprawach. Trzymalam 1 godzine w lodowce. Przelozylam naprzemiennie z pieczarkami. Przygotowalam maslo czosnkowe I dip czosnkowy z joguru greckiego Ponacinalam ziemniaki, nasmarowalam maslem - wlozylam do piekarnika na 180 na 40 min Szaszlyki wlozylam do piekarnika na 180 C na 30 min ( z ziemniakami) Smacznego

Smaki Edyty
Hiszpańska tortilla de patatas 191

Składniki: 3/4 kg ziemniaków 1 duża cebula 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka czosnku w płatkach sól, pieprz 5 jajek Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki

czarrna od kuchni
Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką 183

lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny *Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;) Wykonanie: - Nagrać piekarnik do 220 0 C - Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy większych ziemniakach powtórzyć jeszcze raz, czyli by uzyskać ósmeki z ziemniaków) - Ułożyć je na blaszce(...)papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika - Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy - Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu - Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę

Wegańska kuchnia orientalna
Zapiekane ziemniaki z warzywami 144

Ziemniaki i warzywa z piekarnika  Kolorowe i smaczne danie, nie wymagające wielu składników a warzyw można użyć mniej lub więcej można je zastąpić również innymi. Zachęcam do improwizowania w kuchni i bawienia się smakami. Zobaczycie, że będziecie zadowoleni z efektów.  Przepis:  Składniki: (dla 4 osób) 13 większych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia(...)talarki 5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano.  6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek  7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach Smacznego

Mój pomysł na
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 205

patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i  piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę.W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować  w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i  polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka(...)puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem .Wyjąć naczynie z  jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec  przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się  chrupiący i brązowy. Podawać z zielonym groszkiem. SmacznegoUwagi

Stare Gary
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 217

ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski.  Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy(...)zapiekania (ja używam dużej blachy). Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.  Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze pieczone ziemniaczki 161

dwóch osób potrzebujemy: 4-5 ziemniaków 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku świeży rozmaryn lub inne zioła Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C i wkładamy do niego blaszkę lub naczynie do zapiekania. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Płuzemy 2-3 razy w zimnej wodzie, a następnie wstawiamy na gaz w garnuszku zalane wodą wraz(...)połową soli. Od zagotowania gotujemy 5 minut.  Po tym czasie ziemniaczki odcedzamy i w tym samym garnuszku mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Ziemniaki nieco się rozpadną, ale to nie szkodzi :)  Z piekarnika wyjmujemy gorącą blaszkę czy naczynie i wylewamy na nie pozostałą oliwę. Przekładamy ziemniaki i dodajemy rozgnieciony czosnek w łupinach o raz garść świeżego rozmarynu. Całość rozprowadzamy

Bazując na smaku
Ziemniaki zapiekane w majonezie z czosnkiem 994

zawszę byłam wielką fanką ziemniaków. Lubię je pod każdą postacią, ale najbardziej pasują mi te pieczone w piekarniku. Moim ulubionym daniem z dzieciństwa były właśnie pieczone ziemniaki. Moja mama przygotowywała je zapiekane w majonezie z dodatkiem czosnku.  Niedawno zastanawiając się co zrobić ze sporą ilością majonezu, który został mi z grilla przypomniałam sobie o tych pieczonych ziemniakach i postanowiłam(...)minut). Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, aby trochę się ostudziły. Następnie ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej, sól i delikatnie wymieszaj. Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.  W międzyczasie do majonezu dodaj majeranek, wyciśnięty czosnek

wegujemy
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 137

świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa .   Składniki: 6-8 średniej wielkości ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki fasolki zielonej (może być mrożona) 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) Duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki sielankę natki(...)łyżki kaparów drobno posiekane 2 łyżki musztardy dijonskiej 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 188

słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa . Składniki: 6-8 średniej wielkości ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki fasolki zielonej (może być mrożona) 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) Duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki sielankę natki(...)łyżki kaparów drobno posiekane 2 łyżki musztardy dijonskiej 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz

Niedzielny kucharz
Zapiekane ziemniaczki- odchudzone frytki 197

zdrowsza wersja frytek( bo z piekarnika) jest strzałem w 10;) Ziemniaczki są pyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupkie, takie jak lubimy, często do nich wracamy. Mogą stanowić dodatek do dań mięsnych a także wybornie smakują jako samodzielna przekąska podana np. z sosem czosnkowym.  Ciekawe czy i Wam posmakują?? Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki przyprawy do ziemniaków, można wymieszać(...)odcedzić. Mieszankę przypraw przełożyć do ziemniaków a do szklanki w której znajdowały się przyprawy dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy, wymieszać, aby "zebrać" cała przyprawę, dodać do całości. Ziemniaki dokładnie wymieszać z przyprawą. Piekarnik wraz z blaszką rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzaną blaszkę wyłożyć ziemniaki (będą skwierczeć) i piec przez około 30 - 45 minut, co jakiś czas przemieszać

Krakowskie smaki Ani
Pstrągi pieczone na ziemniakach 118

Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie obiadowe. Polecam. Składniki na dwie porcje: 2 pstrągi patroszone 2 małe cebule czerwone ½ pęczka natki pietruszki 7  młodych ziemniaków sałatkowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy(...)nacieramy solą oraz pieprzem cytrynowym , skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy plastry zimnego masła z lodówki, oraz po plastrze cytryny.  Ryby układamy na podsmażonych ziemniakach pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 25 minut. Podajemy gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Łosoś na pierzynce z dyni i ziemniaków 154

już ziemniaki są prawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania