ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:44/497)

Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 185

Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz(...)Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą się piec

Poezja smaku
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 133

drugim naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki. Posypujemy pieprzem cytrynowym i rozmarynem. Kroimy kilka plastrów masła i układamy w kilku miejscach na ziemniaczkach.  Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy razem kolejne 20 minut. Pięć minut przed wyjęciem, polewamy rybę sosem cytrynowym

Mój Smak na Życie
Placki ziemniaczane z mięsem 103

Przepis na nietuzinkowe placki ziemniaczane z mięsem i marchewką, pieczone w piekarniku. Składniki: 7-8 ziemniaków 2 marchewki ok 300 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera cebula 2 łyżki mąki pszennej jajko papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Obrane ziemniaki, cebulę i marchew ścieramy na tarce. Z ziemniaków odciskamy wodę. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy mięso mielone, mąkę

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane ziemniaki z cukinią 124

żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2,B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Przyznam się, że uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a najbardziej zapiekane w piekarniku z różnymi przyprawami.Taki właśnie przepis dzisiaj dla was przygotowałam. Zapraszam na zapiekane ziemniaki z cukinią składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cukinie przyprawy: 1 łyżeczka bazylii(...)obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie, a skórka chrupiąca

noteskulinarnyfiga
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 130

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a właściwie jednonaczyniowe z piekarnika. Miękkie i soczyste mięso w ketchupie, ziemniaczki i marchewka, a całość w towarzystwie aromatycznych ziół dalamtyńskich. Pyszne danie, które przygotowuje się z naszym minimalnym udziałem i nakładem pracy. Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to idealne danie(...)posolić, skropić oliwą i posypać ziołami dalmatyńskimi według uznania ( u mnie było to około 1 łyżki ). Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę

WSZYSTKO SMACZNE
Zapiekanka ziemniaczana 138

pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Blachę wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem, posypać połową sera żółtego. Następnie na serze ułożyć plastry ziemniaków, tak aby jeden plaster zachodził na drugi. Ziemniaki posypać papryką, solą i pieprzem oraz resztą sera żółtego. Nagrzać piekarnik 180 stopni, włożyć blachę z ziemniakami i piec przez(...)minut. Po tym czasie, na ziemniaki wyłożyć szpinak z serem a na szpinak mięso mielone. Całość posypać serem mozzarella. Za pomocą papieru zwinąć w roladę, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut. Smacznego. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 146

Dziś miały być na obiad pieczone ziemniaki. Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku  i posypane pachnącymi ziołami. Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu... Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem. Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak(...)kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego boczku. Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską. Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również  FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ  FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

potrawyregionalne
Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami 163

oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką . Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków

Bajeczna Kuchnia
Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami 562

aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią. Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 30 - 40 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę

Smak mojego domu
"Ziemniaczana spirala" 203

ziemniaki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oliwy 4 patyczki do szaszłyków ostry nóż Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ziemniaki umyć i obrać. Patyczki do szaszłyków pomalować oliwą. Każdy ziemniak wbić na patyczek. Jeżeli patyczek się złamie można spróbować wbić obok drugi. Za pomocą noża utworzyć z ziemniaków(...)nóż oparł się na patyczku. Następnie delikatnie obracając ziemniaka lub nóż kroić ciągle delikatnie kierując nóż w dół, żeby nie przekroić całkowicie tworzącej się spirali. W połowie ziemniaka dla wygody pracy warto go obrócić i ciąć "w górę". Gotową spiralę lekko rozciągnąć na patyczku i położyć na dużym talerzu. Oliwę wymieszać z ziołami. Pędzelkiem delikatnie posmarować każdą spiralę ze wszystkich

Czerwony Gupik
Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych 153

użytkowej A lub C . Do długiego smażenia przyda się nieprzywierająca patelnia z grubym dnem , a w wersji drugiej – patelnia taka, którą możecie w całości wstawić do piekarnika. OPCJA I – Rösti z gotowanych ziemniaków W pierwszej wersji ziemniaki typu A (sałatkowe, twarde) myjemy, zalewamy zimną wodą z solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż będą prawie miękkie, około 15-25 minut(...)tyle ile powinien mieć Rösti, czyli jest gruby na około 2-2,5cm, warto patelnię po smażeniu wstawić do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na około 10 minut. Macie wtedy pewność, że nie zjecie surowych ziemniaków.   Kwaśna śmietana, koperek, gęsty jogurt, szczypior. Pasuje wszystko to, co lekko kwaskowe i świeże, jak do placków czy blinów ziemniaczanych. Ja swój placek

Karo in the Kitchen
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 272

mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki.  Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić(...)blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.  Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Ziemniaczki zapiekane - ziołowe 111

kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony. Rada: Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci

Kolorowy Przepisownik
Gulasz gospodarski 131

grubą kostkę a papryki w paski. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z szczyptą cukru, dodajemy paprykę i smażymy 1 min. Dodajemy podgotowane ziemniaki i mortadelę, delikatnie mieszamy i smażymy 3 min. /Nastawiamy piekarnik na 180C(...)Dodajemy sok z cytryny oraz bulion z ketchupem. Mieszamy. Teraz czas na sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na około 20min. aż ziemniaki będą miękkie. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczone udka kacze z ziemniakami 230

Prosty przepis na kacze udka z ziemniakami i tymiankiem. Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson.Składniki:2 udka kacze2 duże ziemniakikilka gałązek świeżego tymiankusól, pieprzPiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim(...)ogniu na złoty kolor, aż z mięsa wytopi się niewielka ilość tłuszczu.Odwrócić udka i zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki.Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa

wyzwania kuchenne