Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a właściwie jednonaczyniowe z piekarnika. Miękkie i soczyste mięso w ketchupie, ziemniaczki i marchewka, a całość w towarzystwie aromatycznych ziół dalamtyńskich. Pyszne danie, które przygotowuje się z naszym minimalnym udziałem i nakładem pracy. Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to idealne danie(...)posolić, skropić oliwą i posypać ziołami dalmatyńskimi według uznania ( u mnie było to około 1 łyżki ). Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę
WSZYSTKO SMACZNEpieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Blachę wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem, posypać połową sera żółtego. Następnie na serze ułożyć plastry ziemniaków, tak aby jeden plaster zachodził na drugi. Ziemniaki posypać papryką, solą i pieprzem oraz resztą sera żółtego. Nagrzać piekarnik 180 stopni, włożyć blachę z ziemniakami i piec przez(...)minut. Po tym czasie, na ziemniaki wyłożyć szpinak z serem a na szpinak mięso mielone. Całość posypać serem mozzarella. Za pomocą papieru zwinąć w roladę, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut. Smacznego. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiDziś miały być na obiad pieczone ziemniaki. Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku i posypane pachnącymi ziołami. Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu... Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem. Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak(...)kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego boczku. Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską. Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
potrawyregionalneoleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką . Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków
Bajeczna Kuchniaaluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią. Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 30 - 40 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę
Smak mojego domuużytkowej A lub C . Do długiego smażenia przyda się nieprzywierająca patelnia z grubym dnem , a w wersji drugiej – patelnia taka, którą możecie w całości wstawić do piekarnika. OPCJA I – Rösti z gotowanych ziemniaków W pierwszej wersji ziemniaki typu A (sałatkowe, twarde) myjemy, zalewamy zimną wodą z solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż będą prawie miękkie, około 15-25 minut(...)tyle ile powinien mieć Rösti, czyli jest gruby na około 2-2,5cm, warto patelnię po smażeniu wstawić do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na około 10 minut. Macie wtedy pewność, że nie zjecie surowych ziemniaków. Kwaśna śmietana, koperek, gęsty jogurt, szczypior. Pasuje wszystko to, co lekko kwaskowe i świeże, jak do placków czy blinów ziemniaczanych. Ja swój placek
Karo in the Kitchenmleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić(...)blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma :D Smacznego
MarciochaKucharzykroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony. Rada: Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci
Kolorowy Przepisownikgrubą kostkę a papryki w paski. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z szczyptą cukru, dodajemy paprykę i smażymy 1 min. Dodajemy podgotowane ziemniaki i mortadelę, delikatnie mieszamy i smażymy 3 min. /Nastawiamy piekarnik na 180C(...)Dodajemy sok z cytryny oraz bulion z ketchupem. Mieszamy. Teraz czas na sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na około 20min. aż ziemniaki będą miękkie. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Prosty przepis na kacze udka z ziemniakami i tymiankiem. Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson.Składniki:2 udka kacze2 duże ziemniakikilka gałązek świeżego tymiankusól, pieprzPiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim(...)ogniu na złoty kolor, aż z mięsa wytopi się niewielka ilość tłuszczu.Odwrócić udka i zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki.Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa
wyzwania kuchennepozostałą częścią. Na wierzch układamy drugą warstwę z plastrów ziemniaków, tak, aby w połowie zatapiały się w sosie. Górę posypujemy przyprawą do ziemniaków, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Z krojeniem warto poczekać kilka minut po wyjęciu, by zapiekanka się "ściągnęła
Kolorowy Przepisownikfolią kuchenną i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron . Włożyć
zielonacukinkaanchois 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy 1 duża cebula 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 średnie jajka sól do smaku czarny pieprz do smaku Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć, pokroić na plasterki. Twardy ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ser typu rolada i cebulę pokroić w cienkie(...)naczynia położyć warstwę ziemniaków na ziemniaki rozłożyć porcję cebuli, posypać odrobiną zielonego pieprzu i kilkoma plasterkami sera koziego. Kolejną warstwę zaczynamy od ziemniaków, a następnie cebula, zielony pieprz, ser, anchois, cebula i tak do rozłożenia wszystkich składników. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy mieszaniną śmietany i jajek, całość posypujemy twardym kozim serem. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 40 minut
SprawdzonaKuchnia.plcałości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki i przykryć folią. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut (zimeniaki mają być
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki płynnego oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki po 1/2 łyżeczki soli, mielonej słodkiej papryki i kolendry ostra papryka (do smaku) Piekarnik rozgrzać do 190-200 o C(T). Ziemniaki pokroić w małą kosteczkę. Do roztopionego oleju dodać przyprawy i sól, wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i obierki jabłka – starannie wymieszać, tak, by ziemniaki zostały(...)dokładnie pokryte mieszanką oleju i przypraw. Ziemniaki równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-15 minut, aż będą miękkie w środku i delikatnie chrupiące z zewnątrz, w trakcie pieczenia przynajmniej raz przemieszać (uważać, by ziemniaków nie przypiec nadmiernie – mogą stać się wówczas gorzkawe). Upieczone ziemniaki rozłożyć na kremie, posypać prażonym siemieniem. Smacznego! Zapisz
Even Better Food