ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:51/497)

Pieczone młode ziemniaki z serem 150

masłem albo pieczone w ziołach. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować. Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika całą blaszkę, jeszcze parują, a już tak kuszą:) Dodatkowo posypałam je startym serem wymieszanym z wędzoną papryką - paluszki lizać! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych) sól pieprz świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy 150g żółtego sera(...)papryki  koperek Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować, posolić, doprawić ziołami i pieprzem, polać oliwą i wymieszać, wyłożyć na blachę lub dużą żeliwną patelnię. Między ziemniakami włożyć ząbki czosnku (w łupinach). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut - w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie. Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić drobno, wymieszać z papryką. Serem

Obiad gotowy
Wszyscy lubią frytki! 113

proponuje moja siostra, naprawdę warto wprowadzić do swojego gotowania. Dzisiaj podaję przepis, który przyda się w wielu domach. Bo w końcu kto nie lubi frytek? Frytki z piekarnika Składniki: 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego) główka czosnku (można pominąć) 1 łyżka cukru sól, papryka słodka i ostra Wykonanie Ziemniaki obrać, pokroić(...)również przykryć frytki ręcznikiem papierowym, usuniemy wówczas nadmiar wilgoci. Ponownie przełożyć do miski, wlać olej i wymieszać, dodać sól, paprykę i/lub inne ulubione zioła (np. prowansalskie), wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć frytki w taki sposób, aby utworzyły jedną warstwę, jeśli używamy czosnek, wówczas pojedyncze ząbki czosnku (obrane lub nie) wtykamy między frytki. Piekarnik nagrzewamy do temp

KulinarneImpresje.pl
Ziemniaki faszerowane w łupinach 129

jeżeli używacie na prawdę dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie:  Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie (zależy od wielkości). Ziemniaki nieco ostudzić, a następnie przekroić(...)żółty ser i dokładnie wymieszać. Skórki ziemniaków delikatnie napełnić farszem ziemniaczanym, na  równo ze skórką. Dodatek jajka sprawi, że farsz nieco urośnie. Nafaszerowane ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut lub do czasu aż farsz się zagrzeje, ser roztopi, a wierzch będzie rumiany.  Podawać natychmiast jako danie główne

Codzienne Gotowanie
Fritatta z ziemniakami i oscypkiem 104

klarowanego 2 pomidory malinowe pół kilo ziemniaków 6 jajek pół dużego oscypka lub 2 małe spora szczypta soli i pieprzu łyżka świeżej posiekanej bazylii cytrynowej Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę i szczypiorek szklimy na maśle, na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika. Gdy zmiękną(...)jajka. Delikatnie mieszamy, ogień zmiejszamy na najmniejszy. Na wierzchu układamy pokrojonego oscypka i posypujemy pieprzem. Patelnię wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut, do momentu aż zetnie się środek i góra. Podajemy z surówkami. Smacznego :) Artykuł Fritatta z ziemniakami i oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 77

jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest to świetny pomysł na tzw. piątkowy obiad, kiedy to wiele osób traktuje ten dzień, jako dzień rybny. Dzięki temu, że sałatkę przygotowujemy dzień wcześniej, jedynym zadaniem będzie godzinę przed obiadem umycie i upieczenie ziemniaków. Do pieczenia ziemniaków polecam gliniany garnek, czyli tzw. garnek rzymski. Dania przygotowane w takim(...)wody, przykryte przez około godzinę w temperaturze 200°C. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, czas pieczenia uzależniony jest między innymi od odmiany ziemniaków. Jeżeli nie posiadamy garnka rzymskiego ziemniaki możemy ugotować w wodzie lub na parze. Możemy również zawinąć każdego ziemniaka w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości. Sałatkę śledziową serwujemy z gorącymi ziemniakami pieczonymi w mundurkach, czyli

Tajemnice Smaku
schab zapiekany w kapuście kiszonej 989

ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej(...)Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z ziemniakami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów 142

batatów Author: www.cookingforemily.pl Serves: 4-5 Ingredients 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek karobu (można zastąpić 4 łyżkami kakao) Instructions Słodkie ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku aż będą całkowicie miękkie (ok 30 minut). Ziemniaki lekko przestudzić, wyjąć łyżeczką miąższ z łupinki i przełożyć do miksera. Dodać olej kokosowy i karob (kakao) - zmiksować

Cooking for Emily
Krem czekoladowy ze słodkich ziemniaków 123

pełen witamin. Do przygotowania 2 porcji kremu czekoladowego potrzebujemy: – kakao (wg uznania) – 1 słodki ziemniak – 2 banany – 2 garście płatków owsianych Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – pieczemy do miękkości. W blenderze umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Podawać schłodzone. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 212

pieczemy w całości w piekarniku (ok. 180-200 st.) aż będą miękkie. Jeśli gotujemy, wówczas po odcedzeniu i ostudzeniu, należy podsuszyć je przez kilka minut w piekarniku. Cel jest taki aby uzyskać zawartość ziemniaka (niesurową rzecz jasna) przy jak najmniejszej jego wilgotności. Ponieważ im bardziej "mokre" ziemniaki, tym więcej będziemy potrzebować mąki. A im więcej mąki, tym kopytka twardsze

Right Behind The Kitchen
Polędwiczka z pieczonymi warzywami 130

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego warzywa: 1/2

czarrna od kuchni
Sposób na pieczone ziemniaki 416

To nie jest nawet przepis. Pomyślałam jednak, że czasami warto podzielić się z innymi prostymi sposobami na takie niewymagające zbyt wiele pracy smaczne i dość efektowne

Polska Zupa
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów 419

dzień. Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki. Wrzuć je do posolonej, gotującej się wody na 5 minut(...)diema szczyptami soli. Posyp warzywa ziołami prowansalskimi. Natłuść formę do pieczenia odrobiną oliwy. Ułóż w formie warzywa – na zmianę plasterek cukinii, pomidora i ziemniaka. Całość skrop oliwą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Składniki na 2 osoby 3 ziemniaki średniej wielkości 1 średniej wielkości cukinia 4 pomidory 1 łyżeczka mieszanki

Eat me! Fit me!
Aromatyczne pieczone ziemniaki 174

przyprawą do ziemniaków i mieszam żeby przyprawy równomiernie rozłożyły się na ziemniakach. Takie ziemniaczki przekładam na płaską blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku do 200°C aż ziemniaki ładnie się przypieką czyli około 20-30 minut zależy jak bardzo chrupiące wolicie :) Gotowe, smacznego

Kuchnia Viki
Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków 130

Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania