 Pieczony łosoś 172
Pieczony łosoś 172zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki. Przestudzić. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterk
cucinare Pieczony łosoś 169
Pieczony łosoś 169zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki. Przestudzić. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterk
cucinare Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 397
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 397gdzie przyprawiamy je według uznania suszonym oregano. Mieszamy całość tak, by składniki się połączyły, nie dopuszczamy jednak, by pomidory się rozpadły. Mięso w naczyniu do zapiekania zasypujemy ziemniakami z cebulą i pomidorami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim mięso przez około 25 minut - pół godziny. Po upieczeniu ziemniaki i mięso posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki
Kuchenna Kontrrewolucya Wtorek: Zapiekanka tartiflette 190
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 190czasu przez 8 minut. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem(...)śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp kawałkami sera. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia około godziny, albo do momentu aż ziemniaki będą przyrumienione i miękkie. Podawaj w sałatą lub kiszonymi warzywami. Artykuł Wtorek: Zapiekanka
Niedzielny kucharz Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami 274
Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami 274Jak wiadomo proste rozwiązania są najlepsze i sprawdzają się w każdej sytuacji. Podobnie jest w kuchni. Czasami nie warto kombinować, a obiad można przygotować z zaledwie
Przysmaki Karolki Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 206
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 206Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy(...)Przygotowanie: Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj
SzczyptaSmaQ 132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 315
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 315smaku Dodatkowo: 1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa(...)żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy tak, aby każda cząstka była nią pokryta. Kostkę z buraka wkładamy do drugiego naczynia, skraplamy ok. 1 łyżką oliwy, zalewamy octem balsamicznym, winem i miodem i całość dokładnie mieszamy. Warzywa pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 30-40 minut- do osiągnięcia
Symfonia Smaków Pieczone skrzydełka. 244
Pieczone skrzydełka. 244Masz ochotę na grilowane skrzydełka, a pogoda za oknem nie rozpieszcza? Nie pozostaje nic innego jak upiec je w piekarniku. SKŁADNIKI: 8 szt skrzydełek 5 średnich ziemniaków Przyprawa do kurczaka Zioła prowansalskie Majeranek 4 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Umyte skrzydełka dopraw przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Na blaszkę(...)papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki. Posyp ziemniaki majerankiem. Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę na 110 stopni i włącz termoobieg na 3 minuty. Smacznego
Misz-masz by Domi Zapiekanka ziemniaczana pod majonezową chmurką - szybkie danie jednogarnkowe 261
Zapiekanka ziemniaczana pod majonezową chmurką - szybkie danie jednogarnkowe 261naczynia żaroodpornego nakładać warstwę ziemniaków przyprawić równomiernie przyprawami, przykryć kolejną warstwą, przyprawić i tak do końca. Górę ziemniaków posmarować majonezem (ok 5 kopiatych łyżek). Wstawić do piekarnika i piec aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. W żadnym wypadku nie podlewać żadnym tłuszczem ponieważ tłuszcz wytopi się z majonezu
Pychotkaaa Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 165
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 165łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano Sól Przygotowanie: Krok 1 Frytki. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termo obiegiem. Ziemniaki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój w grube frytki. Osusz ręcznikiem, skrop olejem, wymieszaj. Posyp oregano, posól i znowu wymieszaj. Wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką
Niedzielny kucharz Co zrobić z mięsa z rosołu? 423
Co zrobić z mięsa z rosołu? 423zintensyfikuje to smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach? Wtedy nie bardzo jest co z tym mięsem zrobić. Można oczywiście dać psom czy kotom, one się(...)grzałkach góra-dół przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut przestawiamy tylko na dolną grzałkę. Żeby góra się nie przypaliła, a dół ładnie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formach przez 30 minut. Pasztet musi odpocząć. Po tym czasie wyjmujemy z foremek i czekamy aż zupełnie ostygnie. Nie należy trzymać pasztetu w formach dłużej niż
Marder&Marder Manufacture FRYTKI PIECZONE Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM 193
FRYTKI PIECZONE Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM 193wysoko, no ale spieszę z dobrą nowiną MAM KONKURENCJĘ, te frytki z piekarnika są tak dobre, że fryty z budy powinny podkulić ogon i uciekać w ciemny las ;) Wykonanie trochę zajmuje, ale nie ma już roboty przy smażeniu, więc rachunek wychodzi na zero. SKŁADNIKI: - 2 duże ziemniaki (ok 400 gram) pokrojonych - 2 jajka - 2 duże łyżki ostrego sosu chili(...)szklanka startego parmezanu - pół łyżeczki wędzonej soli - 1/4 szklanki liści świeżego tymianku ROZTRZEP JAJKA i wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub majonez
Kuchnia bezglutenowa Loli Frytki po amerykańsku – frytki z serem 231
Frytki po amerykańsku – frytki z serem 231bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski) 200 g boczku wędzonego 150 g sera cheddar 150 g sera gouda pęczek szczypiorku papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól Przygotowanie Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Jeśli mamy surowe ziemniaki, skrapiamy je olejem. Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)najlepiej z funkcją grilla) przez około 25 minut (surowe ziemniaki nieco dłużej), aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki, które następnie przekrawamy na pół, aby stworzyły się paski. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Oba sery ścieramy na tarce. Upieczone frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy
e-PrzepisyKulinarne