stoi na przeszkodzie, aby podać ją gościom w inne święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren(...)francuską oraz przyprawy - obie papryki, majeranek oraz pieprz. Mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy zaparzone białe kiełbasy. Pomiędzy kiełbasy układamy ziemniaki i na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę. Całość zalewamy bulionem z musztardą i przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne
Kuchnia MagdaLenypół. Każdą połówkę nacinamy układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Poukładane ziemniaki, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem oraz rozmarynem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez ok 60 minut. Artykuł Zapiekane młode ziemniaki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniapieprzem, słodką i ostrą papryką. Przełożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Można je wstawić na niską temperaturę pod opiekacz lub do piekarnika. Na patelnię od smażenia ziemniaków dodać nieco oliwy i przesmażyć na niej czosnek i papryczkę chilli. Dodać pokrojone pomidory i chwilę smażyć. Dodać paprykę słodką i wędzoną, szafran i oregano. Wszystko dokładnie
Codzienne Gotowaniearomatu bazylii i czosnku 😋 Prosto, ale zupełnie nie nudno! 2 porcje: * ziamniaki- 6-8 średniej wielkości * olej rzepakowy- 1/4 szklanki * sól- 1 łyżeczka * pesto bazyliowe (klik) Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 2-3 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka od spodu (najlepiej sprawdzi się przy tym drewniana łyżka z długą
Kraina Miodem Płynącawystudzenia. Kurki myjemy i oczyszczamy , kroimy drobno. Szklimy na maśle rondelku cebulę dodajemy kurki pietruszkę,koperek,sól i pieprz. Gdy będą gotowe , zostawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Faszerujemy ziemniaki kurkami i pieczemy około 35 minut . Smacznego
Viola cooks with passionprzyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.Na boczek
Gospodyni Miejskanajlepiej w misce z pokrywką lub torebce], dodać ziemniaki i zrobić im „trzęsienie ziemi”. Potrząsać torbą/miską, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Ziemniaki przełożyć na blaszkę. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły
Moje domowe kucharzenieFilet w nietypowym kożuszku Bardzo szybkie, proste oraz smaczne danie, podane z pieczonymi ziemniakami Składniki: · Filet z kurczaka · ½ opakowania brukselki · ½ opakowania fasolki szparagowej · ½ opakowania marchewek mini · 5 plastrów sera żółtego(...)piekarniku 30 minut w 180°C 7. Po upieczeniu odwijamy folię i układamy w naczyniu, ja podałam z pieczonymi ziemniakami ( ziemniaki obrałam pokroiłam w plasterki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, doprawiałam przyprawą do ziemniaków i solą, następnie zapiekłam w piekarniku) również możemy zrobić sos, zmieszać majonez z ketchupem. 8. Danie gotowe 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaTakiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam. Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji. Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;) kurczak
Takie tam pichcenieChrupiące nuggetsy, jak z fast fooda, tyle że zdrowe. I to podwójnie. Zdrowa jest panierka, gdyż powstała ze zmielonych migdałów. Zdrowy jest sposób przygotowania, bo z piekarnika, a nie głębokiego tłuszczu. Czas: 35 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Kto nie lubi chrupiącego kurczaka kupionego w fast foodzie, nawet jeśli doskonale wie, że nie jest to specjalnie zdrowa(...)małe Sól Pieprz Frytki 500 g ziemniaków 1 łyżka oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Świeże warzywa: sałata, pomidor, ogórek Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj ziemniaki, nie obieraj, pokrój w plastry a potem na frytki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Posól, posyp oregano, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw
Niedzielny kucharzdrobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie(...)ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem
Stare GaryPróbowaliście już przepyszne szaszłyki z ziemniaków z serowym nadzieniem i pieczone w piekarniku ( tylko 15 min. ) ? Polecam 😀 Bardzo latwy sposób przygotowania i efektowny wygląd. Świetny pomysł na obiad lub kolację. SKŁADNIKI 4 ugotowane duże ziemniaki 40 g startego twardego żółtego sera (najlepiej parmezan lub inny twardy ) 1 jajko 4 prostokątne kawałki miękkiego żółtego sera(...)smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nadziać na wykałaczki kawałki żółtego miekkiego sera, oblepić ziemniakami, a nastepnie owinąć plastrami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć tak przygotowane szaszłyki na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut SMACZNEGO
zielonacukinkaserii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać albo poczytać książkę. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu pół cytryny 4-8 ząbków czosnku trochę oleju ziemniaki Do woreczka albo pojemnika wlewamy miód, musztardę, wyciśnięty sok z połówki cytryny, całość mieszamy(...)kurczaka z całym sosem, wsadzamy obrane i pokrojone ziemniaki (jeżeli mamy trochę więcej czasu warto wcześniej je lekko podgotować), oraz czosnek (w łupinach). Całość wstawiamy do piekarnika pod przykryciem na ok. 200st, gdy ziemniaki będą miękkie gotowe do jedzenia. :) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy folią aluminiową i pieczemy(...)piekarniku ok. 35 minut aż staną się dość miękkie. Po ok. 25 minutach obrane ząbki czosnku również zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Kolejno warzywa studzimy, a następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na drobniejsze części. Upieczone i ostudzone warzywa dodajemy do czystego wywaru warzywnego (czosnek o konsystencji pasty należy również dodać
Symfonia Smakówtakie połączenia w kuchni śródziemnomorskiej, obok których ciężko przejść obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej(...)ostudzone ziemniaki rozkładamy równą warstwą w blaszce do pieczenia, kropimy oliwą, solimy, posypujemy wędzoną papryką. Rozkładamy równomiernie pozostałe plastry szalotki i czosnku, plasterki pomidora. Posypujemy pozostałą siekaną pietruszką i pokrojonym drobno szczypiorem. Równomiernie rozkładamy kapary odsączone z zalewy. Całość jeszcze raz leciutko solimy i pieprzymy. Kładziemy przyszykowane wcześniej ryby zawinięte w bekon, skrapiamy całość dobra oliwą. Rozgrzewamy piekarnik
Karo in the Kitchen