ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:68/497)

Kapuśniak z pieczonej kapusty 187

centymetrowe plastry. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia i solidnie skrapiamy olejem. Przyprawiamy: marchewki i ziemniaki tymiankiem, kapustę oregano, kminkiem, kminem i majerankiem. Obtaczamy plastry kapusty w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Krok 3 Wyciągamy warzywa, studzimy. Kapustę siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy pół litra bulionu warzywnego lub rosołu. Mieszamy

Niedzielny kucharz
Piątek: Gołąbki z dorszem 160

szybko przelać zimną wodą. Gołąbki będą wtedy al dente. Jeśli wolimy by były miękkie, liście trzeba jednak podgotować. Krok 3 Ziemniaki myjemy i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Gotujemy 10 minut. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem . Krok 5 Chorizo kroimy na plastry i kładziemy na suchą patelnię. Podgrzewamy, aż kiełbasa lekko się przypiecze. Krok(...)rozdrabniamy widelcem pomidory z puszki. Dodajemy do nich dwie łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy gołąbki. Na wierzch ścieramy parmezan. Wstawiamy gołąbki do nagrzanego wcześniej piekarnika. Czas pieczenia to 15-20 min. Krok 7 Podgotowane ziemniaki wyciągamy z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego, większe kawałki rozgniatamy lub kroimy. Dodajemy posiekany tymianek, masło i sól. Wstawiamy do piekarnika pod sam grill

Niedzielny kucharz
Placek ziemniaczano-serowy 180

ubijaj tłuczkiem).  Ser Gouda kroimy w bardzo cienkie i krótkie paseczki. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy blenderem przez około 2 minuty - by minimalnie je ubić, dodajemy jogurt, mleko, ziemniaki i ser, ponownie blendujemy. Wsypujemy mąkę i łączymy (można też blenderem) oraz przyprawiamy (zalecam konkretnie przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką(...)było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy około 50-60 minut - czas pieczenia zależy od stopnia zarumienienia wierzchu. Po wyłączeniu zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach

Kolorowy Przepisownik
Kurczak z sosem musztardowo serowym 206

szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego! Kurczak w sosie to szybki obiad, chociaż w jego przygotowaniu występuje kilka momentów. Najlepiej zacząć od ziemniaków, bo one wymagają najwięcej czasu. Wrzucam je do piekarnika i prawie o nich zapominam…Na końcu smażę mięso. Piersi z kurczaka wymagają tylko kilka minut. Wtedy mięso jest miękkie i soczyste. Smażony kurczak(...)rozmarynu Natrzyj mięso solą i przyprawami, przykryj folią i odstaw na godzinę. Obierz ziemniaki, pokrój w ósemki, posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Polej ziemniaki oliwą i wymieszaj. Piecz przez 40 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku. Szparagi pokrój i z groszkiem blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw na sicie. Rozgrzej masło

codojedzenia
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 299

położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem,Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku.Wierzch posypać majerankiem.Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed

Gospodyni Miejska
Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem 171

pieprz olej (najlepiej w spreju) do posmarowania łosoś wędzony na gorąco Mowi (u mnie ze słodką papryką) gęsty jogurt naturalny koperek, szczypiorek lub bazylia do przybrania Piekarnik rozgrzewamy do 220-230°C. Ziemniaki obieramy, a cukinię myjemy (ja nie obieram), odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych (nie będą potrzebne). Tak przygotowaną cukinię i ziemniaki ścieramy(...)Cebulę trzemy na drobnych oczkach. Starte ziemniaki, cukinię i cebulę wkładamy do miski. Solimy i mieszamy. Zostawiamy na 10 minut. Mocno odciskamy wodę, która się zebrała i wylewamy ją. Do masy warzywnej wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy surowe jajko, mąkę oraz tymianek i gałkę. Porządnie solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy

Poezja smaku
Muszelki z ryba i rozowym puree 158

filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) ze skórą oliwa z oliwek sól pieprz 200 g makaronu muszelki #Lubella 0,5 łyżeczki kurkumy Piekarnik nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, buraki obieramy ze skóry. Nakłuwamy wszystkie warzywa widelcem. Do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia wlewamy do środka 2 łyżki oliwy(...)dodatkiem odrobiny soli i kurkumy. Kurkuma ma za zadanie delikatnie zabarwić makaron na żółto, jedynie dla względów estetycznych. Miękkie warzywa wyciągamy z piekarnika (nie wyłączamy go) i ostrożnie, aby się nie oparzyć ściągamy skórę z pietruszki i ziemniaków. Umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gładką masę dodając sok z cytryny, pozostałe masło oraz sól i pieprz. Filet oczyszczamy

Kuchnia od dwojga
Zapiekanka ziemniaczano mięsna z warzywami 257

Lubimy zapiekanki , wiadomo to od dawna. Ta z ziemniakami, mięsem i warzywami jest bardzo sycąca. Nie przepadacie za ziemniakami? Zamieńcie je na lekko podgotowany makaron, a

Smaczna Pyza
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 262

żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Zaczynamy szykowanie kaczki od rozgrzania piekarnika do 200⁰C. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała.   Kaczkę zawsze kładę na zimną patelnię(...)rozeszły się po mięsie. W krótkim wzorze smażenie kaczki wyglądałoby tak: 6 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi

Karo in the Kitchen
Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami 199

zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut od momentu(...)szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30 minutach. Gdy chcecie

Szkrab Je Sam
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 375

żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy).Smacznego

Oryginalny smak
Wraps z klopsikami czyli obiad na dwa dni 183

Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem i solą w żaroodpornym naczyniu. Obok ułóż pomidory. Jeśli duże to przekrój na pół. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i piecz ziemniaki przez 40 minut. Na 10 Minut przez końcem pieczenia połóż na wierzchu szparagi skropione oliwą i posolone. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij przez

codojedzenia
Karczek pieczony z ziemniakami 184

Obiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z ziemniaczkami. I sosem cygańskim. Składniki -ziemniaki -marchewka- opcjonalnie- dekoracja -sos kielecki cygański Nowość od  Społem Kielce -pieprz i sól do smaku(...)oliwa z oliwek Ziemniaki umyj , obierz, pokrój na cząstki, posól, dosmacz pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek i upiecz na złoty kolor. Jednocześnie upiecz karczek .Ziemniaki upiekłam na patelni grillowej, a karczek w piekarniku. Wyłóż na talerze, dodaj sosu cygańskiego, który idealnie się komponuje w tym daniu i smakuje wyśmienicie tak na karczku jak na ziemniakach. Szybko. Bez stresu. Soczyście

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  219

Pieczarki oczyściłam, opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podgrzałam na średnik ogniu, żeby się lekko zarumieniły. Warzywa odstawiłam do wystudzenia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Wystudzone ziemniaki pokroiłam w plasterki. Dno naczynia do zapiekana posmarowałam łyżeczką oliwy z oliwek. Na spód naczynia ułożyłam plasterki ziemniaków, oprószyłam delikatnie pieprzem. Następnie rozłożyłam różyczki brokuła. Pomiędzy warzywa

Kuchnia u Krysi