ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:68/497)

Ziemniaki faszerowane 149

ziemniaków i mleko miksuję  i dodaję do masy  posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min. W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam(...)doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika,  i obiad mamy gotowy. Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Shoarma z kurczaka 202

przepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK . Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka(...)wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny). 3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Faszerowana papryka 129

ostra mielona papryka – ½ łyżeczki kmin rzymski – 1 łyżeczka goździki mielone – ¼ łyżeczki mielona kolendra – 2 łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Ziemniaki i bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki(...)paprykę mieloną, kmin rzymski, goździki i kolendrę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Papryki przekrój na pół i nadziej farszem ziemniaczanym. Posyp pokruszoną fetą i wstaw do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie papryka powinna być miękka, a farsz ładnie przypieczony. Podawaj z pokruszonymi pistacjami. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin

wiecejwarzyw.pl
Laxpudding – zapiekanka ziemniaczana z łososiem 173

Składniki: ok. 70 dkg ziemniaków 30 dkg fileta z łososie 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego

czarrna od kuchni
ziemniaki z piekarnika z wędzoną słoniną i lazurem... 139

28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniak faszerowane z piekarnika 259

składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska 237

Składniki 0,5 kg mięsa mielonego ok. 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów 20 dkg pieczarek 3 cebule 5

czarrna od kuchni
ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWYM 101

Łosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :)  Składniki: * około 400 g filetu z łososia * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oleju  * 1 łyżka golden syrup (złoty syrop) (można(...)cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlewać stopniowo wodę i mieszać ciągle sos, aby nie było

Zrób to smacznie
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, CHORIZO i SZPINAKIEM 214

smaczna i sycąca, może być świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie lub późną kolację. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków. Warzywa i kiełbaskę najpierw podsmażamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami, dodajemy twarożek i na krótko wstawiamy do piekarnika. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać piekarnika, możecie przygotować frittatę na zwykłej patelni. Wystarczy zredukować płomień i przykryć całość pokrywką(...)duże jajka (rozmiar L) 4 łyżki mleka sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki kremowego twarożku np. koziego lub Almette WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce. Szpinak  płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy. Pomidorki koktajlowe

cool and minty
Rolada z mięsa mielonego 139

zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka

Kulinarny S.O.S.
Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą 2573

placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku odrobina(...)oleju do posmarowania papieru do pieczenia Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja starłam mechanicznie), dodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawiamy według uznania (ja doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i ognistą mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone młode ziemniaki 430

ziemniaki, najlepiej tej samej wielkości tymianek, świeży lub suszony olej rzepakowy sól  czerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Jeżeli używamy starych ziemniaków obrać ze skórki.  Nastepnie ziemniaki pokroić na cienkie talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować

Atlas Smaków
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 179

się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne(...)czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze

BaRepas
Ziemniaki faszerowane z grilla 216

przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebule100 g twarogusól, pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach

Smakowity Blog Kulinarny
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 166

bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze