ziemniaków i mleko miksuję i dodaję do masy posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min. W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam(...)doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika, i obiad mamy gotowy. Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenprzepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK . Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka(...)wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny). 3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Aniostra mielona papryka – ½ łyżeczki kmin rzymski – 1 łyżeczka goździki mielone – ¼ łyżeczki mielona kolendra – 2 łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Ziemniaki i bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki(...)paprykę mieloną, kmin rzymski, goździki i kolendrę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Papryki przekrój na pół i nadziej farszem ziemniaczanym. Posyp pokruszoną fetą i wstaw do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie papryka powinna być miękka, a farsz ładnie przypieczony. Podawaj z pokruszonymi pistacjami. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin
wiecejwarzyw.plSkładniki: ok. 70 dkg ziemniaków 30 dkg fileta z łososie 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego
czarrna od kuchni28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos
Domowy Smak JedzeniaSkładniki 0,5 kg mięsa mielonego ok. 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów 20 dkg pieczarek 3 cebule 5
czarrna od kuchniŁosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :) Składniki: * około 400 g filetu z łososia * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oleju * 1 łyżka golden syrup (złoty syrop) (można(...)cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlewać stopniowo wodę i mieszać ciągle sos, aby nie było
Zrób to smaczniesmaczna i sycąca, może być świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie lub późną kolację. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków. Warzywa i kiełbaskę najpierw podsmażamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami, dodajemy twarożek i na krótko wstawiamy do piekarnika. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać piekarnika, możecie przygotować frittatę na zwykłej patelni. Wystarczy zredukować płomień i przykryć całość pokrywką(...)duże jajka (rozmiar L) 4 łyżki mleka sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki kremowego twarożku np. koziego lub Almette WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce. Szpinak płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy. Pomidorki koktajlowe
cool and mintyzimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka
Kulinarny S.O.S.placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku odrobina(...)oleju do posmarowania papieru do pieczenia Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja starłam mechanicznie), dodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawiamy według uznania (ja doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i ognistą mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaki, najlepiej tej samej wielkości tymianek, świeży lub suszony olej rzepakowy sól czerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Jeżeli używamy starych ziemniaków obrać ze skórki. Nastepnie ziemniaki pokroić na cienkie talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować
Atlas Smakówsię zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne(...)czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze
BaRepasprzypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebule100 g twarogusól, pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach
Smakowity Blog Kulinarnybułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze