ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:59/497)

Domowy gyros na talerzu z frytkami 92

Uwielbiam to danie i mogłabym je jeść codziennie. A dzięki upieczeniu frytek w piekarniku i wykorzystaniu mięsa z kurczaka, wcale nie jest bardzo kaloryczne. Jedna porcja ma niecałe 500 kcal. Składniki na domowy gyros na talerzu (3 porcje): Frytki z piekarnika: 5-6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki oleju pieprz ziołowy, ostra papryka, rozmaryn, tymianek Kebab z kurczaka: 2 piersi(...)łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, obsypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem. Kurczaka kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 149

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Pomysł na prosty, pyszny i niedrogi obiad. Wyśmienite danie z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Polecam! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 200 g pieczarek 15 dkg żółtego sera 3 łyżki(...)masła (1 łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły *** *** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy

Blog z Apetytem
Pieczone ziemniaki 338

wykorzystać posiekane świeże zioła. Przyprawione ziemniaki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia tak, aby swobodnie leżały jeden obok drugiego. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 35 minut. Starsze ziemniaki mogą potrzebować nieco więcej czasu. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem największy kawałek

Kuchcik gotuje
Pieczone ziemniaki z boczkiem 203

pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu piec pod przykryciem, później piec bez niego. Na koniec sprawdzić długią wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Po wyjęciu posypać serem

W kuchni u Moniki
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 198

muszkatołowa do smaku Wykonanie:  Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości ziemniaków.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku 155

prażoną cebulką . Często piekę kotlety w piekarniku, aby ułatwić sobie życie i nie stać w kuchni smażąc np. kotlety mielone. Polecam upiec w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią . Do pieczonych kotletów wystarczy ugotować ziemniaki, zrobić jakąś surówkę. Zimne kotlety można zjeść z pajdą chleba jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach. Tym razem upiekłam 6 dużych kotletów wieprzowych(...)kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy pieczone kotlety z ugotowanymi ziemniakami i sałatką z rzodkiewki, ogórków i kwaśnej śmietany.   The post Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone ziemniaki z zielonymi warzywami w sosie curry 187

oleju rzepakowego ząbek czosnku natka pietruszki sól pieprz ziemniaki pieczone: 5-6 średnich ziemniaków łyżka oleju czosnek płatki chili wędzona papryka sól dodatkowo: śmietana płatki chili Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy je z olejem i przyprawami (ilość wg uznania, ja dodałam kopiastą łyżeczkę płatków, sporą szczyptę wędzonej papryki i pieprzu i niewielką soli

Mienta blog
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 169

czosnku i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. Myjemy kurczaka, nacieramy czosnkiem, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i posypujemy tymiankiem. Faszerujemy kurczaka cebulowo-pieczarkowym farszem. Nóżki wiążemy dratwą lub zwykłą nitką. Odcedzamy warzywa. Do miski, która pomieści ziemniaki i marchewkę, wlewamy ok. 3 łyżek oliwy i wsypujemy wszystkie przyprawy (obie papryki(...)sól, pieprz, tymianek, rozmaryn), mieszamy, wrzucamy do niej warzywa i raz jeszcze mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy nią dno. Wkładamy kurczaka i dookoła wykładamy ziemniaki oraz marchewkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 min. 20 minut przed końcem możemy dorzucić paprykę, która doda kolorytu i jeszcze bardziej urozmaici nasze danie.   CHCIAŁOBY SIĘ POWIEDZIEĆ Kuuku

Ania i Marcin gotują
Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym 118

pomocy małej łyżeczki wydrążamy środek z każdego ziemniaka, tak by powstało miejsce na farsz. Następnie każdego ziemniaka wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Górę posypujemy startym serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Gotowe ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, aż ser się stopi i ziemniak psię zarumieni. Pęczek szczypiorku siekamy. Przed podaniem każdy ziemniak posypujemy posiekanym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 130

rozpadają się. Świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół Przepisy z ziemniakami 1) PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 2) PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (Z PIEKARNIKA) 3) ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 4) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 5) PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem - Majowa Piekarnia 184

umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól i rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź. Przygotuj(...)wyrabiaj ciasto ręcznie, rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut) lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej. Dodaj  przestudzone ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta.Miskę przykryj plastikową siatką i odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie, w odstępach trzydziesto minutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat

Stare Gary
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 142

Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się jak to wszystko razem upiec skoro ziemniaki pieką się w 200 stopniach, a ryba w 180? Kochani, nie mam dwóch piekarników. Zrobiłam tak, 15 minut piekłam ziemniaki w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni włożyłam rybę i piekłam 30 minut. Dało się? Oczywiście, bo ja zwykle szukam sposobów a nie wymówek, spróbujcie(...)wrzuciłam resztę posiekanych pistacji, skórkę otartą z cytryny i wymieszałam. Mieszanką z drugiej miseczki polałam pstrągi z wierzchu, posypałam ziarnami czerwonego pieprzu. Owinęłam ryby folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i piekłam je 30 minut. Zachwyciliśmy się smakiem tego połączenia. Ja to jeszcze powtórzę, a Wy? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 195

były miękkie. Zostawiamy do wystudzenia. Obieramy i miksujemy na gładkie puree. Śliwki i daktyle namaczamy w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną miksujemy w malakserze na gładką pastę. Puree z ziemniaków i zmiksowane śliwki z daktylami przekładamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy sodę i kakao i znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki(...)dużych daktyli bez pestek (miałam suszone i namoczyłam je w gorącej wodzie) 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki syropu klonowego (u mnie miód) szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Ziemniaki myjemy, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok godziny by były miękkie. Obieramy je i miksujemy z daktylami. Pozostałe składniki mieszamy w misce i łączymy je z ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 169

garnek ·          patelnię ·          duże naczynie żaroodporne Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków . Najwygodniej wrzucić je do robota, który stworzy nam plasterki z ziemniaków w parę sekund. Szatkownica też się nada, a w ostateczności skorzystałabym ze zwykłej obieraczki do warzyw – chcemy, żeby nasze(...)żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie

Bazując na smaku
Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami 608

prosty obiad z piekarnika. Polecam!     Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 300g gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Warzywa: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju + 1 łyżka przyprawy(...)udka. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc *** *** Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki *** *** Następnie ziemniaki polewamy olejem, mieszamy, obsypujemy przyprawą i ponownie mieszamy *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią udka wraz z marynatą *** *** Między udkami układamy ziemniaki. Całość przykrywamy (np. folią aluminiową albo foliowym rękawem

Blog z Apetytem