ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:64/497)

Pieczone ziemniaki z pacettą 177

smaku solą , pieprzem , dodajemy starty parmezan i dodajemy olej , mieszamy wszystko i następnie zwijamy każdego ziemniaka z osobna w folię aluminiowa . Jak ziemniaki mamy przygotowane , przekładamy ziemniaki na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni na około 1, 5 godzinki , a po tym czasie można patyczkiem sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie . Kiedy ziemniaki są już gotowe , wyciągamy

Mój Smak
Pomysł na obiad 3 2546

oliwą. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ziemniaki zawinięte w boczek, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika, pieczemy do momentu zezłocenia się boczku i miękkości ziemniaków. Zamarynowaną karkówkę smażymy 15 minut z każdej strony na patelni grillowej, lub na grillu. Podajemy gorące

NiePieprz.pl
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 320

zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia, obrócić mięso, polać sosem Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia. Posypać

Stare Gary
frytki z ziemniaków truflowych 198

prostu nie masz ochoty :)  Składniki: - kilogram ziemniaków truflowych - dwie łyżki oleju rzepakowego Do podania: - gruba, morska sól do smaku - oliwa truflowa lub ulubiony sos Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki obieram, kroję w równe słupki o boku ok 1 cm. Umieszczam w durszlaku i obficie przepłukuję zimną wodą, aby pozbyć się skrobii, a gotowa frytka była chrupiąca

Cook&Love
Kurczak z nutą cytrynową 248

Kurczaka kroimy w większe kawałki i nacieramy go startą skórką z cytryny, solą, pieprzem i ziołami.  Wszystko wkładamy do rękawa spożywczego, zamykamy  i wkładamy do piekarnika na ok 40 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa spożywczego. Solimy, dodajemy posiekane listki szałwii i bazylii oraz cebulkę. Skrapiamy wszystko odrobiną oliwy cytrynowej. Pieczemy tak jak kurczaka

Olikowa kuchnia
Ziemniaki z kremowym farszem. 6139

masła 6 łyżek startego cheddara (lub innego żółtego sera) 2 łyżki prażonej cebulki 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz oliwa szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą i posolić. Zawinąć każdy osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. Wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżeczką wydłubać miąższ pozostawiając 5 mm ścianki. Miąższ(...)dokładnie z posiekaną dymką, śmietaną, masłem, cebulką i 4 łyżkami cheddara. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek i posypać resztą cheddara. Ziemniaki ułożyć na blaszce i wstawić jeszcze raz do piekarnika (190 - 200 stopni) na około 15 minut. Po wyjęciu posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną

zadanie-gotowanie
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie 601

lodówce (cukinia, marchewka, fasolka, cebula, czosnek). Tylko ziemniaki wyszoruj i pomidory pokrój "na świeżo", przed wrzuceniem do rękawa. Szybkość ma szalenie ważne znaczenie zwłaszcza w niedzielę, święta i gdy przyjmujesz gości. Szczególnie w przypadku gości bardzo dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest przygotowanie tego co można wcześniej. Wtedy przed ich przyjściem wrzucisz do piekarnika i obiad podasz na czas. A taki(...)udka, ziemniaki, pokrojoną cukinię i marchewkę, cząstki cebul i pomidorów, fasolkę i ząbki czosnku. Wlewamy powstały na patelni sos i zawiązujemy drugi koniec rękawa i obracając wielokrotnie "pakunek" w dłoniach mieszamy jego zawartość. Rękaw nacinamy w 2 dwóch miejscach na samej górze (bardzo małe nacięcia), by powietrze miało którędy uchodzić i układamy w brytfannie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kolorowy Przepisownik
Pieczone warzywa z czarnuszką 266

czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki tymianku zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy z oliwek czarnuszka sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na pół. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach (możemy jeszcze przekroić ją na pół). Fasolkę(...)mieszamy. Następnie dokładamy warzywa oraz pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Mieszamy całość, tak by warzywa połączyły się z oliwą i przyprawami. Na sam koniec warzywa posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (aż warzywa zmiękną) Źródło

Smaki Na Talerzu
Indyk ze szparagami 146

miksujemy. Pierś indyka kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiartki. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sól pieprz i ulubione zioła. Ziemniaki smarujemy marynatą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy

I LOVE LIFE
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 258

składniki dokładnie się wymieszały , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym. 1117

odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Być może jednak ciekawszą zaletą jest to, że smaki dania przenikają się w ten sposób mocniej niż gdyby miało to nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później(...)szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty. Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut. Podawać z natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 4364

rozmarynu. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Nacięte ziemniaki wrzucamy do dużej miski i dodajemy do tego mieszankę masła z ziołami. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy przez godzinę. Gdy ziemniaki są już miękkie i zarumienione możemy podawać

CookMag
Frytki z piekarnika 229

przecież tylko kawałek ziemniaka, który zwykle smażony w głębokim tłuszczu zyskuje chrupkość i miękkość zarazem. Ja czasami przygotowuje frytki w piekarniku, tak sobie myślę, że jest to ich nieco zdrowsza wersja. Potrzebujemy: ziemniaki olej rzepakowy Przyprawa do ziemniaków i frytek, u mnie od Przyprawy Premium *Oczywiście jeśli Wam się zwyczajnie nie chce odbierać i kroić ziemniaków na frytki możecie skorzystać(...)tych mrożonych, żaden problem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a później w słupki.  Na blachę od piekarnika wykładamy papier do pieczenia, smarujemy go nieco olejem i wysypujemy nasze frytki.  Frytki skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Piekarnik musi być rozgrzany do 200°C. Skomentuj

MamaOskarka
God Food, coco curry z dynią hokkaido 136

piekarniku rozgrzanym do 200 C.  2. W większym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Dodaj gorczycę, czosnek, imbir, curry i sól. Smaż 7 minut. 3. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj kolendrę. Róże ziemniaczane. Składniki: - 1 kg obranych ziemniaków - 1/2 szklanki(...)oleju kokosowego - 2 łyżeczki mieszanki przypraw jakie lubicie ( dodałam paprykę wędzoną, sól himalajską, majeranek i tymianek) Wykonanie: 1. Formę do pieczenia muffinów wyłóż paskami papieru. 2. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Obrane ziemniaki bardzo cienko pokrój, a następnie namocz je w wodzie przez 10 minut. Odsącz, osusz. 3. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Formuj róże

Apetyczna babeczka
Zapiekane młode ziemniaki i pomidorkami daktylowymi i tymiankiem 218

Właśnie takie potrawy lubię najbardziej – wszystkie składniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim aromatem cały dom. Do ziemniaków i świeżych pomidorków dodałam też przyjemnie kwaskowate kąski pomidorów suszonych i wiosenny powiew w postaci krążków cebulki dymki. Tymianek ma fantastyczny zapach i smak, który nie sposób(...)pomidorków daktylowych 4 cebulki dymki 6 sztuk suszonych pomidorów (nie w oliwie) 1-2 łyżki oliwy Sól, pieprz kilka gałązek tymianku Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki i podgotuj na parze (lub w wodzie) przez 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Pomidorki przekrój na połówki, cebulki pokrój w krążki, a suszone pomidory w paski. Ziemniaki przełóż do naczynia

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania