ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:77/497)

Zapiekanka chłopska 261

ognisku. Ale w domu, w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, przy lekkiej modyfikacji składników danie też jest bardzo smaczne, choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich(...)warzywa połączyły się z suszonymi ziołami i oliwą, a następnie wyłożyłem warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywa wylałem zawartość puszki rozdrobnionych pomidorów. Na wierzchu ułożyłem pozostałe ziemniaki. Naczynie żaroodporne przykryłem i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekałem przez 1 godzinę 15 minut. Danie świetnie komponuje się z dobrym piwem, a jeszcze lepsze jest po podgrzaniu

Wyprawy kulinarne
Sałatka ziemniaczana z łososiem 155

odstawiamy.   Ziemniaki odcedzamy, otwieramy do odparowania. Kroimy gdy są ciepłe i przekładamy do dużej miski. Wlewamy do nich połowę dressingu i delikatnie mieszamy – ciepłe ziemniaki dobrze przejdą smakiem dressingu.   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Filet z łososia myjemy, osuszamy, układamy na blaszce. Polewamy odrobiną oliwy, rozsmarowujemy i doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem(...)czasie gotujemy fasolkę szparagową w dobrze osolonej wodzie, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Odsączamy i dodajemy do miski z ziemniakami.   Czarne oliwki przekrawamy na pół i dodajemy od miski z ziemniakami i fasolką. Upieczonego łososia delikatnie rozdzielamy widelcem na większe kąski, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy.   Gotową sałatkę rozdzielamy

Smaczna Strona
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 201

ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki

Kuchnia Pokoleń
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 155

dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)).  Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy(...)nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy wegańskim parmezanem i się zajadamy! Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym 215

więcej do połowy grubości ziemniaka. Boczek pokroić w cienkie plastry Ziemniaki  posmarować oliwą i posypać przyprawami, ułożyć na tacce do grillowania. i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia, kiedy ziemniaki zaczną nabierać lekko brązowego koloru dodać plasterki boczku i grillować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe 292

Uwielbiam chrupiące ziemniaczki. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dlatego przygotowuję ekspresową wersję chrupiących ziemniaków na patelni. Dziś przygotowałam je z papryką nutą, która dodała nie tylko smaku, ale też i pięknego koloru moim ziemniaczkom. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. W ten sam sposób

Słodkie okruszki
{Bez)grzeszne śniadanie: Babeczki z batatów 138

tych, co lubią słodycze, ale unikają ich, bo wystrzegają się cukru. W tych ciasteczkach nie ma ani grama cukru, a są pysznie słodkie. Wszystko za sprawą batatów, czyli słodkich ziemniaków, stanowiących podstawę ciasta. Poza tym w babeczkach mamy już tylko mąkę i masło. W oryginalnym przepisie masła trzeba dodać 120 g. My zmniejszyliśmy ilość o jedną trzecią(...)sody 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój batata wzdłuż na połowy, zawiń w folię aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij z pieca, rozwiń z folii i odstaw do ostygnięcia, a następnie rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na gładką pastę. Krok 2 Przesiej

Niedzielny kucharz
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami 479

majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pół pęczka szczypiorku       *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy

Blog z Apetytem
Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki 132

oliwą. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy. Ziemniaki oprószamy sola oraz natka - skrapiam lekko oliwą. Zamykam szczelnie w foli. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika  na 50-60 minut. Ostatni kwadrans piekę ziemniaki odchylając folie by się przyrumieniły. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupiący pieczony kurczak 148

sproszkowanej kolendry – 40 ml octu balsamicznego – 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około(...)zużyjesz teraz. Natrzyj nią najpierw dno naczynia do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę, piecz kolejne 15 minut, a następnie obróć go jeszcze raz i nasmaruj

nietylkopasta.pl
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 224

gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia, około 12-15 minut. Powinny całkowicie się zeszklić, przyrumienić, nie może być na nich widać śladu surowizny. Ziemniaki odcedzamy z tłuszczu, wykładamy na papierowy ręcznik, solimy, pieprzymy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Zlewamy tłuszcz z patelni, czyścimy ją papierowym ręcznikiem. Na patelni na małym ogniu ląduje łyżka smalcu. Obieramy cebulę i kroimy(...)jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy z wierzchu pokrywkę z folii, temperaturę pieczenia zmniejszamy

Karo in the Kitchen
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 189

się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni (tłuszczu nie wylewamy!) i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Ziemniaki(...)Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.Sos winny:Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście

Oryginalny smak
Faszerowane ziemniaki a’la gyros 199

posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują z sosem jogurtowo – czosnkowym lub koperkowym . Smacznego

Ogrodnik w podróży