oliwą. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy. Ziemniaki oprószamy sola oraz natka - skrapiam lekko oliwą. Zamykam szczelnie w foli. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50-60 minut. Ostatni kwadrans piekę ziemniaki odchylając folie by się przyrumieniły. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisproszkowanej kolendry – 40 ml octu balsamicznego – 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około(...)zużyjesz teraz. Natrzyj nią najpierw dno naczynia do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę, piecz kolejne 15 minut, a następnie obróć go jeszcze raz i nasmaruj
nietylkopasta.plgorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia, około 12-15 minut. Powinny całkowicie się zeszklić, przyrumienić, nie może być na nich widać śladu surowizny. Ziemniaki odcedzamy z tłuszczu, wykładamy na papierowy ręcznik, solimy, pieprzymy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Zlewamy tłuszcz z patelni, czyścimy ją papierowym ręcznikiem. Na patelni na małym ogniu ląduje łyżka smalcu. Obieramy cebulę i kroimy(...)jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy z wierzchu pokrywkę z folii, temperaturę pieczenia zmniejszamy
Karo in the Kitchensię przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni (tłuszczu nie wylewamy!) i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Ziemniaki(...)Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.Sos winny:Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście
Oryginalny smakposiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują z sosem jogurtowo – czosnkowym lub koperkowym . Smacznego
Ogrodnik w podróżyProsta zapiekanka , proste smaki, czyli to, co większość z nas lubi najbardziej :) smaczna, aromatyczna i sycąca propozycja na obiad czy kolację. Zapakuj w lunchbox do pracy
Kolorowy Przepisowniksiebie w 1/3 wysokości i szerokości, i w taki sposób pokryły całą blaszkę. Posyp całość resztą parmezanu, dopraw 1 łyżeczką soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się na brzegach. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż cebulę i smaż do ładnego skarmelizowania, przez około(...)czym przełóż go do miski i wymieszaj z ricottą. Wyłóż szpinak równomierną warstwą na ziemniakach, na szpinak wyłóż równomiernie mięso i posyp całość mozzarellą. Zawiń całość w luźną roladę (tak by składniki nie wypadały z końca rolady) i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 15 minut. Posyp resztą pietruszki, pokrój w plastry i podawaj roladę jeszcze gorącą. Smacznego
karmelowyziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki(...)pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się
Niedzielny kucharzziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki(...)pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się
Niedzielny kucharzmyjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie wyrabiając jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka
Księga-Smakujogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki(...)najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% 15 g płatków kukurydzianych 4 g zarodków pszennych 300 g pomarańczy Przepis: Owoc obrać ze skórki i podzielić
KucharzycaSposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, olewamy i nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki
Qchnia po prostuodsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną tak, aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi. Następnie wypełniamy naczynka mięsem. Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki
Maminek kulinarnymlekiem. Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia. Gotujemy około 8 minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie całość mieszamy. Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a ziemniaki się ładnie przyrumienią. Smacznego :) Dodam na koniec, że ja robiłem
Marder&Marder Manufacture