ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:79/497)

Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 107

ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki(...)pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się

Niedzielny kucharz
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 218

myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie wyrabiając jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka

Księga-Smaku
Dieta CTZO, dzień drugi 141

jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki(...)najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% 15 g płatków kukurydzianych 4 g zarodków pszennych 300 g pomarańczy Przepis: Owoc obrać ze skórki i podzielić

Kucharzyca
Udo indyka pieczone z ziemniakami 115

Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, olewamy i nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki

Qchnia po prostu
Gryczanki Maminka 177

odsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną tak, aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi. Następnie wypełniamy naczynka mięsem. Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki

Maminek kulinarny
Ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem 146

mlekiem. Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia. Gotujemy około 8 minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie całość mieszamy. Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a ziemniaki się ładnie przyrumienią. Smacznego :) Dodam na koniec, że ja robiłem

Marder&Marder Manufacture
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 190

sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem z przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Co do ziemniaków to gotujemy kilka na pół twardo, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów

vegetanie
Warzywny gulasz z dorszem 173

miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać, tak, by powstała grudkowata kruszonka. Do gorącego sosu dodać dorsza i ziemniaki, delikatnie wymieszać, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 - 10 minut. Dodać śmietanę - pominęłam. Spokojnie można do gulaszu nie dodawać ziemniaków tylko zjeść go z chlebem lub po prostu

sierotka maRysia w kuchni
Bataty w imbirze z czosnkiem 191

Bataty czyli słodkie ziemniaki - bardzo fajne jako dodatek do dania głównego lub przekąska. Jest to bardzo prosty przepis - z serii pokrój i włóż do piernika (; Zachęcam do spróbowania. Składniki (4 porcje - jako dodatek do dania głównego: 2  bataty 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru 4 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie(...)plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego - pokrojone bataty wkładamy do miski i polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, posypujemy imbirem i ponownie mieszamy - wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut, po 15 minutach mieszamy i ponownie składamy na 10-15 minut - na koniec posypujemy odrobiną rozmarynu SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1754

wysiłku włożonym w ich przygotowanie. Bo kto chce siedzieć w kuchni gdy zabawa trwa? Na pewno nie ja:) Zaczniemy przepisem na kolorową tortillę z piekarnika.  Tortilla to hiszpańska odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę(...)nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Masę jajeczną przełóż do formy, wygładź powierzchnię

Chilli Czosnek i Oliwa
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 206

kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki oczyszczamy ale nie obieramy. Gotujemy z solą i gotujemy aż ziemniaki zmiękną tak aby z oporem wbić w nie widelec. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 2-3 minuty(...)minut aż wyparuje sos. Przez ten czas gotowania często mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy do nadzienia pokrojonego pomidora w kostkę oraz koperek i szczypiorek. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut

Kuchnia w oparach
Pieczone pod serem ziemniaczki 152

wolnym ogniu posyp rozmarynem, solą, polej oliwą i dokładnie wymieszaj ziemniaki z tymi przyprawami wstaw w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut po 20 minutach połóż na ziemniaki ser żółty i piecz razem jeszcze 10 minut Polecam do nich Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka lub Domowy kurczak

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 205

wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem.Olej połączyć w misce z czosnkiem, solą i pieprzem, włożyć ziemniaki, dokładnie wymieszać. Każdy ziemniak obtoczyć w mące z sezamem, wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 1 godz.    Gorące ziemniaki naciąć na krzyż, skropić oliwą z czarną truflą, napełnić serkami

SzczyptaSmaQ
Łosoś w papilotach z warzywami 145

gramowy filet z łososia 1 średni ziemniak pół średniej cukinii 2 plasterki cytryny 3-4 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Nagrzewamy piekarnik na 200 ° . Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Ziemniaka obieramy i myjemy, cukinię także dokładnie myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw albo nożem kroimy ziemniaki w bardzo cieniutkie talarki. Cukinię kroimy w nieco grubsze(...)jeśli kupiliśmy ze skórą. Umytego łososia dokładnie osuszamy. Na środek papieru układamy warstwę ziemniaków – układamy plasterki na delikatną zakładkę. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy równomiernie łyżką oliwy. Na ziemniaki układamy warstwę z plastrów cukinii – 2 rzędy ułożone na lekko zakładkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Na sam wierzch układamy filet łososia, skórą do dołu. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy

Smaczna Strona
Placuszki z cukinii z patelni 139

się one regularnie u mnie na stole, najczęściej w sezonie na to cudowne warzywo. Niekiedy przygotowuje nieco zmodyfikowane wersje placuszków, jak te placuszki z cukinii i ziemniaków czy placki z cukinii z piekarnika . Lubię cukinię za to, że pasuje praktycznie do wszystkiego, co udowodniłam Wam we wpisie, w którym podaje pyszne przepisy na cukinię – sprawdźcie: 9 pomysłów na cukinię(...)sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i masa cukiniowa do placków będzie bardziej zwarta. Jak to dokładnie zrobić, podaję w przepisie niżej. Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z dyni Placuszki z kalafiora Przepis na placuszki z cukinii z patelni Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki średnia cukinia mała cebulka ząbek czosnku 5 łyżek mąki jajko

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania