ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:82/497)

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 221

szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark . U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 2016-04-18 18:41:36 Write a review Save Recipe Print 0 calories

Słodkie okruszki
Pieczone żeberka w marynacie musztardowo sojowej z ziemniakami 165

musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały  -  doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule czerwone, 3 średnie cebule

Moniki Smakołyki
Ziemniaki zapiekane z jajkami 173

żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami

O kuchni z uczuciem
Pieczeń z cukinii i fasoli mung 129

Jeśli zdecydujecie się skorzystać z tego przepisu, polecam przygotować pieczeń wieczorem i umyć zęby po włożeniu do piekarnika. Niesamowicie pachnie i bardzo kusi, by spróbować. A potrzebuje trochę czasu, by stężeć. Składniki : 100 ml fasoli mung ok. 700 g cukinii duży ziemniak 2 małe marchewki lub jedna duża cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)ostudzenia. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z płaską łyżeczką soli i przełożyć na durszlak. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). Do miski zetrzeć obrany ziemniak i marchewki na tarce o mniejszych oczkach (nie tej z zadziorami). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 184

wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa(...)sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi bakłażan, pieczarki, ponownie mięso, na końcu układamy ostatnią warstwę z ziemniaków. Ziemniaki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut

Mania Gotowania
FRYTKI Z BATATÓW 178

FRYTKI Z BATATÓW! DIETETYCZNE FRYTKI Z PIEKARNIKA! No nic nie poradzisz! Tak to prawda! Przyszła jesień. Niby to takie normalne i naturalne, a jednak każdego z Nas jakoś zadziwia i jednocześnie trochę zasmuca. Bo znowu za oknem będzie szaro -buro, znowu deszcz i plucha. Brak słońca i przyjdzie jesienna deprecha. A ja Wam powiem, że jesień to fajna pora roku(...)Bataty obieramy ze skórki, kroimy nożem na frytki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki, polewamy oliwą i syropem, dodajemy przyprawy. Całość wymieszaj, aby każdy kawałeczek ziemniaka był obtoczony równomiernie. Wstawiamy do piekarnika.  Grzanie: dół + termobieg Temperatura: 220 stopni C. Czas: 15- 20 min, w zależności od grubości frytek. Smacznego! Lubicie domowe frytki

SMYKWKUCHNI
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 139

łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego szczypiorku. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, wydrążamy miąższ robiąc(...)cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie

Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 154

łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego szczypiorku. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, wydrążamy miąższ robiąc(...)cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie

Zasmakuj Kuchni
Pieczone ziemniaki czosnkowo-koperkowe 101

różnych miejscach ziemniaki przygotowane w ten sposób. Czasem jako dodatek do obiadu, czasem jako oddzielne danie. Ogólnie to kocham ziemniaki pod każdą postacią - szczególnie takie mączyste, które aż się rozsypują pod widelcem <3 Tutaj dam Wam przepis na moją wersję "piuropuszowych" ziemniorków, które były dodatkiem do niedzielnego obiadu ;) Wyszły przepyszne!  Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku(...)pieczenia. 6.   Każdego ziemniaka polewamy po wierzchu masłem i wcieramy je tak, aby czosnek i koperek wniknął w nacięcia. 7.   Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączonym termoobiegiem. 8.   Pieczemy ziemniaki przez 20 minut. 9.   Po tym czasie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20 minut. Smacznego

Prosto z Kotła
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 369

częściowo na siebie zachodziły. Posypać porami pokrojonymi w cienkie plasterki. Zalać niewielką ilością mleka i śmietany. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, porów i ponownie ziemniaki. Zalać mlekiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię, ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Zapiekać przez kolejne

Codzienne Gotowanie
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 141

posolonej wody, a następnie starannie blendujemy. Zupa nie powinna być, aż tak gęsta, żeby można ją było nazwać kremem, ale nie powinna być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, opiekamy z obu stron, aż zmiękną, a skórka się zrumieni. Quinoę podsmażamy na smalcu (który idealnie dopełnia całości) z gałązkami rozmarynu, dzięki

Quinoa Raz!
Śledzie w cieście piwnym 95

przepis nie został jeszcze oceniony) Śledzie w cieście piwnym są wyjątkową propozycją nietypowego, bardzo oryginalnego obiadu. Najlepiej je podawać z frytkami z piekarnika , frytkami z batatów czy ziemniakami-łódeczkami. Do odtworzenia tego przepisu zainspirowała mnie marka Kapitan Navi , której produktów użyłam. Do śledzi w cieście piwnym wykorzystałam Śledzie po kołobrzesku . Wraz z tym przepisem chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania oraz(...)oraz sałatkę. Bataty obieramy i kroimy w słupki. Moczymy w wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Osuszamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i wykładamy na blachę piekarnika. 4 Sałatę siekamy w paski, ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy oraz łyżkę octu winnego i dokładnie mieszamy

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka dla prawdziwego mezczyzny 148

łyżeczka majeranku 1,5 łyżeczki oregano pieprz sól ser żółty - opcjonalnie Ziemniaki obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli. Kiedy ziemniaki się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok 10 min. Powinny być obgotowane, ale się nie rozpadające. Odcedzamy i zostawiamy, aby nieco ostygły. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)majonez i resztę przypraw. Mieszamy na jednolitą masę. Na dno naczynia wykładamy połowę ziemniaków, połowę włoszczyzny, cały boczek z cebulkę, resztę włoszczyzny i na końcu ziemniaki. Całość polewamy sosem i wstawiamy przykryte do piekarnika na 30 min. Pod koniec czasu, wedle uznania można posypać serem żółtym ( u nas bez ). Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest zostawić zapiekankę do ostygnięcia

Kuchnia od dwojga
Pieczone frytki z piekarnika z oliwą i oregano 242

Post Pieczone frytki z piekarnika z oliwą i oregano pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Pieczone koszyczki ziemniaczane z musem z łososia 113

nieco innej formie – jako koszyczki pieczone w piekarniku. Jest dużo zdrowiej, choć amatorzy placków ziemniaczanych powiedzą, że to nie to samo, co smażone. Ja takie koszyczki traktuję w kategorii przekąsek. Podane razem z musem z łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego masła szczypta(...)spod ziemniaków, odlewamy go. Formę na muffiny natłuszczamy mieszanką oleju rzepakowego z oliwą (świetnie sprawdza się do tego silikonowy pędzelek). Lekko oprószamy wgłębienia bułką tartą lub kaszą manną. Wgłębienia wypełniamy masą ziemniaczaną, dociskając masę do dna i boków formy – jednocześnie tworząc ziemniaczane koszyczki. Masy nie dajemy zbyt dużo, jedynie tyle, by oplotła ścianki foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu