ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:33/497)

Bucatini z zimowym pesto i słodkimi ziemniakami 93

się jako oddzielne danie. Mowa o bucatini z pysznym, świeżym pesto z dodatkiem słodkich ziemniaków. Wszystko przełamane odrobiną cytryny, która dodaje daniu świeżości i równoważy smaki. Koniecznie musicie spróbować! 😉 Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 25 minutes Ilość porcji: 2 Składniki: 180 g makaronu bucatini 2 słodkie ziemniaki 1 średnia cebula czerwona 80 ml oliwy + 2 łyżki 2 duże garści jarmużu(...)nasz piekarnik do temperatury 200°C. Słodkie ziemniaki oraz cebulę obieramy. Umyte ziemniaki kroimy w ok. 1,5-2 cm kostkę. Cebulę kroimy w ćwiartki, ćwiartki ponownie na pół. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze (najlepiej karbowanej), polewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut aż ziemniaki nabiorą

Mostek w kuchni
,,Kurczak pieczony z ziemniakami i pistacjami w sosie śmietankowo-musztardowym’’ 140

śmietanki 30% 3 czubate łyżeczki musztardy miodowej łyżeczka miodu Stovit około 20 g pistacji Helio Natura 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony po około 5 minuty(...)tłuszczem po smażeniu kurczaka wkładamy ziemniaki i smażymy na dużym ogniu przez ok 10 minut, aż zaczną się przyrumieniać na złoto. Po tym czasie ziemniaki przekładamy do naczynia z kurczakiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy z musztardą i miodem. Wlewamy do naczynia z podpieczonym mięsem i ziemniakami, posypujemy pokrojonymi pistacjami. Całości nie mieszamy

Podróż w kulinaria
Zapiekane, faszerowane ziemniaki 305

mało słony lub ostry do odpowiednio doprawiamy. Ja użyłam tylko szczypty pieprzu. Farszem napełniamy ziemniaki. Każdego owijamy w sreberko błyszczącą stroną do środka. Zawinięte ziemniaki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Po 40 minutach odwijamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym i ponownie wkładamy do piekarnika zmniejszając temp. do 180⁰C. Pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Pyszne warzywne placuszki (47 kcal) 205

Przepis na placuszki z marchewki, cukinii i ziemniaków pieczone w piekarniku. Jeden to tylko 47 kcal, więc można się objadać do woli. Uwielbiam je Można je podać z dowolnym sosem, ja preferuję czosnkowy. Składniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście 149

Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście to danie z piekarnika, które załatwia za jednym zamachem sztukę mięsa i sałatkę na obiad 😀 choć przyznam, że genialnie do niego pasuje jeszcze jakaś zielenina, dlatego dobrze jest dodać, np. mix sałat z warzywami… Artykuł Kurczak z ziemniakami na czerwonej

Kolorowy Przepisownik
Pieczony udziec jagnięcy 122

Jagnięcina mazurska . Na pierwszy ogień poszedł udziec. Był niewielki, bo ważył raptem 1 kg, zrobiłam go najprościej jak się dało - czosnek, rozmaryn i do piekarnika. Pyszne, delikatne mięso! Można dać więcej ziemniaków gdyż są świetnym dodatkiem. Upieczone kości , które zostały po odkrojeniu mięsa, zamroziłam. Kiedy zgromadzę ich więcej, zrobię na nich wywar. Bardzo polecam! składniki ok 1000 g udziec barani(...)nacięcia włożyć  ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże przekroić na pół.  Udziec posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą. Piekarnik nagrzać do 200 st C .    Z  ziemniaków i trzech lub czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt - na końce pałeczek nabić obrane ziemniaki. położyć na dnie naczynia

Stare Gary
Dorsz pieczony z bakłażanem i ziemniakami 225

Ryba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki

Bullio
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 248

pieprzem. Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz

Jacob Tastes
Przepis dnia: Zdrowe kopytka z batatów 96

która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zwalczać wolne zarodniki. Słodki ziemniak jest też bogaty w witaminy z grupy B, które mają z kolei korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, działają kojąco na stres, redukują zmęczenie. Bataty mają niski indeks glikemiczny i generalnie są mało kaloryczne, bo w 100 g. ziemniaka jest nieco ponad 80 kalorii. Poza wszystkim batat jma piękny(...)mniej Składniki: 2 średniej wielkości bataty ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki mąki ziemniaczanej Kilka łyżek mąki uniwersalnej Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj bataty, przekrój wzdłuż na połowy, wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Krok 2 Wyjmij bataty z piekarnika, ostudź. Obierz ze skórki. Miąższ przełóż do misy i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 148

jeden kęs), skropcie je oliwą, posólcie i upieczcie do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C. Oba sposoby są jednakowo dobre, więc gdzie tkwi różnica? W konsystencji ziemniaków – te upieczone w piekarniku będą bardziej kruche i lekko chrupkie, stracą sporo wody podczas pieczenia, smakują bardzo dobrze od razu po zrobieniu sałatki ale i na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą

Karo in the Kitchen
Ziemniaczki Hasselback 232

wylot. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy pomiędzy plasterki w kilku miejscach w każdym ziemniaku. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sól, pieprz i posiekane listki rozmarynu. Każdego ziemniaka smarujemy powstałą glazurą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze ziemniaki ok godzinę. Smacznego

Cook&Love
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy 171

kolejnymi dwoma warstwami ziemniaków, na które ułożyłam pora. Pierś z kurczaka oprószyłam pieprzem oraz vegetą i podsmażyłam chwilkę. Wyłożyłam na pora. Posmarowałam majonezem i przykryłam ostatnią warstwą ziemniaków. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 30 minut. Kiedy ziemniaki z wierzchu się przyrumieniły rozprowadziłam na nie starty ser wymieszany z jogurtem. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekłam do rozpuszczenia sera

Kuchnia po mojemu
Złocisty kurczak upieczony w 40 minut 205

pieczenie (plus 30 minut na rozgrzanie piekarnika) Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 3-4 Składniki: Kurczak około 1,8 kg wagi 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka oregano Sól Pieprz Wykonanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wstaw do środka żeliwną patelnię lub formę do pieczenia. Nagrzewaj przez 30 minut. Krok 2 W międzyczasie wytrzyj kurczaka ręcznikiem papierowym, połóż(...)gotuj około 15 minut. Następnie odcedź, posól i odstaw do przestudzenia. . Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia, polej delikatnie olejem, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Piecz 10-15 minut. Wyciągnij kurczak i ziemniaki. Przykryj i odstaw na 10 minut do przestygnięcie. Podawaj z dowolną sałatą lub surówką. Polecamy Wam podobny patent na szybkiego kurczaka KURA POD CEGŁĄ, CZYLI

Niedzielny kucharz
Ziemniaki z rękawa 727

czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia.Do rękawa z  ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw.Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę, przy czym na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby ziemniaki się przypiekły i zarumieniły

Gospodyni Miejska
Frytki z piekarnika 508

można je podawać już rocznemu dziecku. Dla bardziej wprawionych łakomczuchów możemy doprawić je sproszkowanym czosnkiem i natką pietruszki. 5 średnich ziemniaków 3 łyżki oleju sól do smaku Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i mieszamy z solą i 2 łyżkami oleju. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równo

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania