ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:29/497)

Piersi z gęsi w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami 223

minuty, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przygotowanym sosem śliwkowym i przykrywamy. 8. Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury 170 st. i wkładamy przygotowane danie. Pieczemy ok. 1 – 1,5 godziny. 9. Podczas gdy piersi się pieką, przygotowujemy ziemniaki. W naczyniu do zapiekania mieszamy olej rzepakowy, sól(...)tymianek. 10. Ziemniaki odsączamy z wody, przekładamy do naczynia z mieszanką przypraw i mieszamy. 11. Mniej więcej po upływie 30 – 40 min pieczenia gęsi, wkładamy do piekarnika naczynie z ziemniakami i pieczemy razem kolejne 30 – 40 min. 12. Po upieczeniu pierś kroimy na plastry. Podajemy polane sosem śliwkowym, zapiekanymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Smacznego

Podwójnaporcja
Pieczone ziemniaki z kaszanką i kiszoną kapustą 145

jest świetna propozycja na grillowanie dla miłośników kaszanki ,ale można się tym daniem delektować również poza sezonem grillowym i upiec w piekarniku. 3 duże ziemniaki 300 gram kaszanki 150 gram ugotowanej kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1,5 łyżki majeranku sól i pieprz trochę smalcu do smażenia Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę gotujemy do miękkości. Na patelni(...)ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy do przygotowanej kaszanki ,wszystko ze sobą mieszamy.(można dodać połowę miąższu ) Przygotowanym nadzieniem faszerujemy ziemniaki. Zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku 190 stopni 15/20 minut

Andzia Pichci
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 92

Przygotowanie   Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem

R'n'G Kitchen
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z bryndzą 116

Ziemniaki w mundurkach zawsze będą mi się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem i ogniskami. Urok wsi, smak i umorusane ręce i usta. Śmiech, radość i bycie z rodziną i znajomymi.  Piękny czas!. Bryndza ta domowa, słona jest idealny, dodatkiem do ziemniaka. Nie zrobiłam ogniska, ale ten przepis jest bardzo stary i możemy go zrobić w domu. Podawane na gorąco(...)piekarnika: - 12 dużych ziemniaków - 1/2 kg bryndzy lub fety - 2 łyżeczki majeranku - sól - pieprz - olej 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i zostawiamy w łupinach. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut, mają pozostać twarde. Studzimy i przekrawamy na połowę. 2. Środek wydrążamy łyżką. Robimy farsz z ziemniaków, bryndzy i przypraw.  Nakładamy do ziemniaków i zapiekamy ok. 30 minut

Apetyczna babeczka
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 236

obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego na 180-190 stopni piekarnika na około godzinę czasu. Co jakiś czas polewamy mięso mieszanką z dna. Kiedy mięso i ziemniaki dojdą wyciągamy z piekarnika. Zaraz po włożeniu brytfanki do piekarnika przygotowujemy salsę: z połowy granatu wyciągamy pestki. Dorzucamy do nich posiekaną dymkę, szczypiorek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy rozgniecione bokiem noża pistacje

Kolizje Smaków
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 249

klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej(...)łyżki keczupu Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki myjemy i kroimy na frytki, bez obierania ze skórki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Wyciągamy ziemniaki z wody, osuszamy, wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy 2 łyżkami oleju, posypujemy 2 łyżkami oregano, solimy i wstawiamy do pieca na 30-35 minut. Krok 3 Rybę

Niedzielny kucharz
KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM 145

podacie przez cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę z pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim(...)zalewam równomiernie sosem bolońskim. Można danie dodatkowo podlać ½ szklanki wody. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Naczynie z mięsem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Podaję z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką, warzywami z wody/patelni lub świeżymi posiekanymi

Zasmakuj Kuchni
Kotlety ziemniaczano – jajeczne przepis na obiad 174

dawna za mną. Tym razem przygotowałam je dla dzieci na obiad. Delikatne, pyszne ale z pazurem a do tego zdrowe bo bez tłuszczu, pieczone w piekarniku.    Kotlety ziemniaczano – jajeczne 6 ziemniaków  2 jajka na twardo  1 cebula  1 lyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła + 3 łyżki wody sól,pieprz do przyprawienia  duża szczypta(...)twardo. Szczypiorek kroimy drobniutko.   Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na olej z masłem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C Jajka obieramy, drobno kroimy, mieszamy w ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.    Na blasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy

Kuchnia na wzgórzu
Comber jagnięcy bez kości, pieczony 104

Jagnięcina - pyszne mięso. Składniki: 500 g combra jagnięcego 500 g ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szczypta suszonego koperku 1 szczypta mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie: Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą(...)zamieni w galaretkę ). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory. Włożyłem do brytfanny. Wlałem do niej marynatę, Włożyłem ziemniaki. Wstawiłem do piekarnika na 30 minut. Podlałem wodą. Piekłem do miękkości. Czas pieczenia zależny od wielkości combra ( ok. 1/5 godziny ). Kiedy mięso było już bardzo miękkie, wyciągnąłem brytfannę z piekarnika

R'n'G Kitchen
Wołowina z żurawiną 94

szczypta kminku świeży rozmaryn 3 goździki tymianek sól, pieprz olej ziemniaki jako dodatek + przyprawa do ziemniaków Mięso dokładnie nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso, opiekamy krótko z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, dodajemy(...)rozpadają się i powstaje gęsty sos. Jeżeli gotowa konfitura, wrzucamy do rondelka i chwilę podgrzewamy, tuż przed podaniem mięsa. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, skropić oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, zapiekać w piekarniku około 20-30 minut, na rumiano w 180 stopni. Mięso po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę

gotuj ze mną
"Niedźwiedzie"Ziemniaki Pieczone z Jajkiem Sadzonym i Twarogiem 251

wydrążone ziemniaki przy pomocy pędzelka posmarowałam olejem, posoliłam i oprószyłam czosnkiem niedźwiedzim. Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam około 30 minut, ale czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Kochani, po prostu pilnujemy, żeby nie spalić, a stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką. Biały ser rozgniotłam widelcem, pokroiłam szczypiorek, wsypałam do sera, posoliłam(...)Waszymi upodobaniami. Ja lubię płynne żółtko, a biało ścięte, a mój syn wszystko ścięte, bo płynnego nie tknie, a Wy jaki stopień wysmażenia jajek lubicie? Kiedy ziemniaki miałam upieczone, wyłączyłam piekarnik, ale nie wyciągałam ich, bo w tym czasie smażyłam jajka, ser miałam przygotowany wcześniej. Do podania, napełniłam upieczone ziemniaki serem, obok jajka i spiralki ziemniaczane. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) fajne

Blondynka Gotuje
Ziemniaki hasselback 70

ziemniaki, których aromat unosi się w całym pomieszczeniu . Mowa o cienko krojonych i pieczonych ziemniakach hasselback, które przywędrowały do nas ze Szwecji. To własnie tam przyrządzono je po raz pierwszy w restauracji Hasselbacken (około 200 lat temu). Ziemniaki możecie przyrządzić również z wykorzystaniem boczku czy sera, które należy włożyć między nacięcia . Spróbujcie koniecznie i znajdźcie swoją ulubioną wersję. Drukuj Ziemniaki(...)tartego parmezanu do posypania (opcjonalnie) Instrukcja Ziemniaki dokładnie umyj. Pokrój ziemniaki od góry na cienkie plasterki zwracając uwagę na to, żeby ich nie przeciąć (można podłożyć np. 2 drewniane łyżki po bokach). Pokrojone ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Ziemniaki posmaruj olejem i następnie posyp obficie przyprawami. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ziemniaki przez 1 godzinę w temperaturze

Przepisy na widelcu