krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji(...)dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć
Qlinarnie i QlinarnieKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta
kuchnia doskiKarkówka w keczupie / Pork Neck Fillets Baked in Ketchup Dziś zapraszam na danie dla mięsożerców - karkówkę pieczoną w keczupie . To pożywny, wysokokaloryczny posiłek, który można zafundować
Lekcje w kuchnimuffinki. Muffinki pieczemy przez ok. 20 min. 7. JAJKA ZAPIEKANE Z ŁOSOSIEM Składniki: 4 jajka 4 plastry łososia wędzonego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem. Układamy łososia i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem. Pieczemy do momentu aż biało się zetnie. Upieczone jajka posypujemy pietruszką. 8. CHLEB(...)Wydrążamy środek łyżeczką. Kroimy w kosteczkę. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej rzepakowy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i ziołami. Następnie dodatkowo zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 10. PASTA JAJECZNA Z SEREM FETA Składniki: 3 jajka 1/3 kostki sera feta półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieprz czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy
Czarnawisienkaplanowania posiłków razem z nami. Możecie zacząć od tego menu na tydzień. Jest naprawdę łatwe do przygotowania! Menu na tydzień – zbilansowana dieta Niedziela: Steki z pieczonymi ziemniakami w ostrej marynacie z wódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki(...)przenikały się na wzajem w poszczególnych daniach i żeby spożytkować wszystkie kupione produkty do cna. Chcieliśmy też (jak zawsze) by jak najwięcej potraw, czy chociaż półproduktów przyrządzić razem w piekarniku. W sobotę, gdy przepisy były już ustalone, zrobiliśmy dokładną listę zakupów, którą możecie pobrać tutaj: Pobierz listę zakupów W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę
Niedzielny kucharzPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna PasjiGolonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :) Składniki: * 1 golonkę * 3 ziarna ziela angielskiego(...)stron solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Tak przygotowaną golonkę położyć na kapuście kiszonej. Całość podlać 1/3 szklanki wywaru z gotowania golonki. Naczynie zakryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C, piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec mięso kolejne 20 minut
Zrób to smacznierodzaju tortilli czy pit. Pasuje idealnie na ciepło jak i na zimno. Można pokroić je na grube plastry, polać powstałym podczas pieczenia sosem i podać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki czy kasza. Samo przygotowanie jej nie zajmie Wam dużo czasu, podczas pieczenia nie trzeba w ogóle do niej zaglądać. Zróbcie chociaż raz, a z pewnością wrócicie do tego przepisu. Upieczona(...)Dobrze jest odwrócić mięso kilka razy żeby solanka pokryła je w całości. Mięso wyciągamy i przekładamy do brytfanki, na wierzch rozsmarowujemy marynatę, przykrywamy naczynie folia aluminiowa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy 9-10 godzin. Godzinę przed końcem pieczenia odkrywamy mięso i zwiększamy temperaturę do 140 C. Artykuł Pulled pork – szarpana wieprzowina pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecameksperyment, niestety niespecjalnie udany, gdyż mięso wyszło dość twarde. Piekarnik nie jest niestety idealnym miejscem do robienia steków, ale dużym plusem jest fakt, że mniej się dymi. W piekarniku upiekliśmy też grzanki do panzanelli. Potem wystarczyło już tylko ugotować makarony, ryż i soczewicę, zrobić tortille i jedzenie na cały tydzień było gotowe! Przy odpowiednim planowaniu, sprawa naprawdę nie jest skomplikowana(...)Pomidory koktajlowe 300 g 4 zł Pomidory truskawkowe 200 g 3,5 zł Pomidory czekoladowe 3 szt 3,5 zł Ogórek świeży 2,3 zł Awokado 5 zł Słodki ziemniak 4 zł Szpinak opakowanie 4,5 zł Sałata rzymska 3 szt 5 zł Marchew 2 szt 1,5 zł Limonka 1,2 zł Cytryna 1 zł Fistaszki 2 Imbir
Niedzielny kucharzPyszna propozycja na piątkowy obiad. Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie. Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim(...)chwilę wszystko poddusić. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać. Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut. Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia
Zrób to smaczniesmakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem. Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉 Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊 Składniki: mała głów ka młodej kapusty 2 cebule łyżka klarowanego masła sól pieprz szczypta cukru odrobina octu winnego koper Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy(...)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na godzinę i 15 minut. Na talerz wykładamy gorącą kapustę, na nie układamy żeberka
Walijskie PichcenieNiska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia mięsa, aczkolwiek nadal jest to około 6 godzin. Ostatnia funkcja (dwie falki) to nic innego jak podtrzymywanie ciepła(...)różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze - moja praca
Gotowanie i blogowaniejest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki(...)olejem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypałam majerankiem.. Schab umieszczamy w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym się marynował lub układamy schab na blaszce. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 120 minut. Mięsa nie obracamy podczas pieczenia, ani nie polewamy. Po 2 godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlatach z powodzeniem zakorzeniły się w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Na śląsku bardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe.Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem(...)naczynia żaroodpornego (łącznie z tłuszczem ze smażenia). Całość zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dla dodatkowej szczelności naczynia, można całość owinąć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić przez 1,5 godziny w temperaturze 170°C.Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika. Odkryć. Wyjąć zrazy na talerzyk, a wywar przelać na patelnię na której wcześniej obsmażaliśmy zrazy. Teraz
Świat Domowej Kuchnikurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy
Smaki Na Talerzu