ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:400/497)

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 241

zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki(...)około 2-3 minut. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy. Zapiekanie kotletów: Kotlety polewam sosem i naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Kotlety mielone są gotowe, można podawać

Uwaga Babcia Gotuje
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 207

jest już lekko opanowana, dlatego po miesięcznej przerwie wracam do Was z przepisem na rewelacyjną wołowinę 😊Przygotowałam ją w szybkowarze, ale w ten sam sposób możecie ją upiec w piekarniku. Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania!  Składniki na porcję dla 6 osób: około(...)ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową wołowinę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane danie podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Powyższą wołowinę możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak czas duszenia będzie wynosił około - 3 godzin w 180 °C ! Podsmażanie mięsa i warzyw Od lewej strony: wołowina przed

Ugotować
Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska 136

piecu lub na jasnym żarze” mówimy o pieczeniu lub zapiekaniu. Samo danie natomiast jest proste, a jednak niebanalne. Podany w ten sposób kalafior jest doskonałym dodatkiem do mięs i ziemniaków, który ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie w 1835 roku (pierwsze wydanie w roku 1817) książki kucharskiej zorientowanej na kuchnię pańską i mieszczańską. Autor(...)łyżki kwaśnej śmietany. Układamy kalafiora i polewamy go śmietaną wymieszaną z żółtkami (warto ją również posolić). Na koniec posypujemy wszystko bułką tartą. Kalafiora zapiekamy przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół, a pod koniec termoobieg). Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie wiele przepisów regionalnej kuchni

Trzeci talerz
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 247

smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie(...)czosnkiem, starta marchewkę, podsmażone pieczarki, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mięso, całość dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczeń pczemy w piekarniku przez ok.1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką 336

wspaniały. Sycący i pyszny obiad. Takie chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką możecie podać na obiad, jak i na przyjęciu. Pasuje do nich wiele surówek, frytki, jak i zwykłe ziemniaki. Spróbujcie. Do przygotowania tego dania polecam Wam parówki z szynki Henryk Kania zawierają 93% mięsa, są bez dodatków fosforanów, bez glutaminianu monosodowego. Idealne jako dodatek do wielu dań(...)mięso nie było surowe. Jeśli nie jesteście pewni czy wasze roladki są gotowe wystarczy przeciąć jedną i sprawdzić czy się dobrze usmażyła. Można je również dopiec np. w piekarniku. Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 228

sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania.  Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników  👅 poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca(...)tortownicy. Pieczemy w 190°C ok. 40 min. Wierzch możemy przykryć papierem do pieczenia. Rada: należy jednak sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ różnie pieką nasze piekarniki, a i formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego

Moniki Smakołyki
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą, jak czyni to wiele greckich rodzin.  Gemista, papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własnyna 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw(...)pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gęsi pasztet z żurawiną 156

jego imieniny, podobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina(...)aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Krok po kroku. 149

palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem.   Rozgrzej piekarnik do 180°C tryb “góra-dół”. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Wysyp na powierzchnie tarty.   Skrop sokiem z cytyrny, posyp(...)kulinarnych. Żyjemy w świecie, w którym coraz więcej żywności nie przypomina już produktów, z których powstało. Odkrycie, że chipsy pochodzą z ziemniaków, a marchew nie przyjeżdża z fabryki na styropianowych tackach może być niespodzianką, nie tylko dla trzylatka.   Przekazywanie rodzinnych tradycji kulinarnych uczy

kuron.com.pl
Potrawy z białą kiełbasą. Jak ugotować białą surową kiełbasę? 217

Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej. Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy. Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą(...)Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem lub sosem rosyjskim . Może być równiez daniem obiadowym, podana wraz z ziemniakami i surówką.                                                                   - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczone pierożki

Codziennik Kuchenny
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 307

Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem(...)Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz węgierski 248

opiec, z każdej strony, co jakiś czas przewracając papryki podczas pieczenia, na ciemno brązowy kolor (łączny czas pieczenia wyniósł u mnie 35 minut).  Opieczone papryki wyjąć z piekarnika, gorące przełożyć do woreczka z zamknięciem ( przeznaczonego do żywności - u mnie z Ikea ) lub położyć na talerzu, szczelnie przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Wystudzone papryki obrać ze skóry, oczyścić(...)nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania

Gospodyni Miejska
Chrupiąca choinka z grzybami 193

składniki i będzie przydatna w każdej kuchni. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania(...)pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika. Można też zrobić mniejsze choinki, byle wszystko zmieściło się na blaszce. z obu płatów ciasta trzeba wyciąć kształt przypominający choinkę, ale pamiętajcie, że całość musi zmieścić się na blasze Jeden

Smaczna Pyza