Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru drobnego W dużym garnku z szerokim dnem umieszczamy banany i wlewamy do nich sok z cytryny (dzięki niemu owoce zachowają ładny kolor). Wszystko rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Odszypułkowane truskawki wkładamy do bananów i rozdrabniamy według uznania. Następnie do garnka dodajemy ziarnka z 1 laski wanilii i strąk, bądź 3 łyżki ekstraktu waniliowego oraz cukier żelujący. Owoce doprowadzamy do wrzenia(...)sposób podany wyżej. Smacznego! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały
Cooking MonsterKasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów(...)gołąbki układamy w rondlu, zalewamy bulionem z dodatkiem wywaru z grzybów (lub samym osolonym wywarem grzybowym) i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Możemy je również upiec w piekarniku. W przypadku kapusty włoskiej (tak, jak u mnie) wystarczy godzina w 180 stopniach C. Gołąbki podajemy duszone lub podsmażone Pasuje do nich zarówno sos grzybowy, jak i pomidorowy. Gołąbki
Trzeci talerzDawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie(...)30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut. Uważać, żeby wierzchnia warstwa ryżu za bardzo nie wyschła, bo nie będzie smaczna.Smacznego Post
UgotujmyTo.plsyropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem.W(...)tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam
W kuchni Karmel-itkiKotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Print Szybki przepis na faszerowaną paprykę Papryka faszerowana bez dodatku ryżu. Przepis dla prawdziwych mięsożerców. Jakiś czas temu pisałam na blogu na temat pieczonych ziemniaków na patyku , które robiły za dodatek do pieczonej Kofty. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ mięso, które przyrządzam do pieczonych papryk jest bardzo podobne w przygotowaniu, jak właśnie do Kofty. Przepis jest bardzo szybki, do którego(...)bułkę tartą, której nie powinno być za dużo, ponieważ nie chcemy aby farsz wyszedł za suchy. Tak przygotowany farsz, rozkładamy do papryk, przykrywając je od góry naszymi kapeluszami. Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni (góra/dół), na blasze wyłożonej papierem lub folią układamy kolejno papryki i umieszczamy w piekarniku. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 godzinę. Notes Mięso
Zufi.plpieprz To tak proste, że naprawdę ciężko to zepsuć. Do puree możecie dodać także masło czy mleko, ale aksamitną konsystencję zapewni ziemniak, więc ich dodatek zaoszczędzi sporo kalorii. Ziemniaka obieramy, kroimy na plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy przez ok. 7-10 minut do miękkości. Gdy będzie już miękki dosypujemy groszek, mieszamy i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)posypujemy górę startym parmezanem i zostawiamy na chwilkę na patelni, by stworzył on chrupiącą skórkę. Gotowe! Przed podaniem przekrójcie bułeczki i włóżcie je na dosłownie kilka minut do rozgrzanego piekarnika, by stały się ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu na bułkę nałóżcie obfitą ilość pysznego puree, na górze ułóżcie chrupiącą rybę, a całość polejcie sosem. Przykryjcie i zajadajcie ze smakiem! Pysznie
Cooking Monstercydrze. Fantastyczne danie, które można przygotować podczas przyrządzania domowej białej kiełbasy odbierając część mięsa lub też przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki(...)jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Wystarczy, że pomyślę o cynamonie, a już ślinianki pracują mi ze zdwojoną siłą. Tak bardzo lubię jego dodatek:) Dodawałam go i do ziemniaków ( Klik ), do marchewki ( Klik ), do mięsa ( Klik , Klik ), do różnych dań ( Klik , Klik ) i oczywiście do wypieków ( Klik , Klik , Klik , Klik , Klik i Klik ) . Dziś właśnie chcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno(...)mąkę przesianą z sodą. Po chwili dodajemy odrobinę wody oraz olej, miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto wylewamy na warstwę schłodzonego sera, wyrównujemy. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto od razu wyciągamy z blaszki i odwracamy tak by papier był na górze. Delikatnie go zdejmujemy. Ciasto kroimy na 4-5 pasów tej samej
Smaki Na Talerzuznaleźć potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem i podzielić na większa liczbę biesiadników. Tak jest w przypadku pieczonego drobiu, wcześniej odkoszczonego i nadzianego dowolnym farszem. Może być mięsny, z kaszy, ziemniaków lub, jak u mnie dzisiaj, z ryżem i dodatkami czyniącymi z niego egzemplarz nieco włoski. Dzisiejszy wymaga przygotowania: - 1 sporego kurczaka(...)być wciąż dosyć luźno, podczas pieczenia farsz powiększa swoją objętość i zaokrągli ładnie ptaszka, nadmiar nadzienia powoduje pękanie. Nacieram jeszcze gotowego do pieczenia kurczaka i przykrywam. Wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 190 stopni i czas na 90 minut. Po godzinie można lekko podlać wierzch płynem powstającym podczas pieczenia. Dla pewności, że jest gotowy można sprawdzić nakłuwając dosyć
I tu będę miała takie tejako dziecko często towarzyszyłam mamie w kuchni podczas robienia ciast. I nie mogłam zrozumieć, jak to, do ciasta daje się kaszę manną, budyń w proszku albo o zgrozo ugotowany ziemniak. Dopiero po latach zrozumiałam, że wszystkie te rzeczy stosujemy po to, aby sernik nie opadał i chodzi o dobre źródło skrobi. Dla zwolenników ciast z posypkami, proponuję zwykły cukier puder(...)mąkę z kaszą. Mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w 170 stopniach ok 1,15 h - do całkowitego ścięcia się masy na środku i lekkiego zezłocenia. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku. Polewa Składniki polewy rozpuścić w garnuszku, posmarować polewą ostudzony sernik. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/klasyczny-prosty-sernik/ MieszamWGarnku A Wy jakie serniki lubicie najbardziej? Robicie zawsze
Mieszam w GarnkuMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch(...)usmażyć jajecznicę, w taki sposób, aby się nie rozlewała, ale i nie była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać w naczyniu. Zalać sosem i posypać startym parmezanem
Kuchnia Prezydentowej