ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:401/497)

Ciasto z buraczków i czekolady 160

ciastu. Jeśli jednak chcecie uniknąć pytań od gości „a co to jest?” zetrzyjcie buraczki na małych oczkach. Ale też uważajcie, żeby to nie była jakaś miazga jak na tarte ziemniaki. Konsystencja buraczków ma istotny wpływ na strukturę całego ciasta, stanowi o jego lekkości, ale też nadaje mu ziarnistości. W ogóle buraczek w tym cieście zachowuje się niesamowicie: oddaje mu swoją(...)kawałki 3 jajka 375 g (1 ½ szklaki) mąki 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Olej do posmarowania formy do pieczenia 2 szklanki malin Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wlej olej (2/3 szklanki) do rondla, zacznij podgrzewać na bardzo niewielkim ogniu. Wrzuć do oleju połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wlej pół szklanki miodu, Wymieszaj

Niedzielny kucharz
długo świeży chleb z ziemniakiem 170

muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny. Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)dwie godziny, w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy bochenek  na blachę na której będziemy  go piekli i pozwalamy aby jeszcze podrósł (około godziny) Kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni  Wyrośnięty bochenek wkładamy do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy chleb przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze

Miód i pieprz
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 236

Gołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie(...)pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę

O kuchni z uczuciem
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 221

stało się jednym z naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży i ma chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać(...)obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza ze skórą, którą nacięłam w trzech miejscach, można też użyć bez skóry). Zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut (na czas nagrzewania piekarnika). W tym czasie: cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a szynkę w kosteczkę. Fasolę wkładamy na sitko, żeby odciekła z zalewy. Jeśli

Poezja smaku
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 173

się ostatnio dowiedziałam, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na sporą zawartość skrobi może z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki. Co ciekawe, quinoa jest o tyle wyjątkowa, że tak naprawdę nie należy do zbóż.  I w przeciwieństwie do nich zawiera cenne flawonoidy (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). Wykazują(...)opakowaniu w proporcji 1:2 z wodą. Zajmie to ok. 15-20 minut. Potem odstawić do przestygnięcia i posolić.  Łososia dokładnie odcedzić i rozdrobnić na małe kawałeczki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na odrobinie tłuszczu podsmażyć ząbek czosnku, dodać szpinak, podlać niewielką ilością wody i zagotować. Trzymać pod przykryciem na palniku o niewielkiej mocy do czasu, aż szpinak

Kuchnia Ellie
Hot dogi ze śledziem 79

słono, ostro, słodko, w śmietanie czy w czosnku. Ale po śledzie sięgam też przy okazji dań obiadowych czy kolacyjnych. Z domu rodzinnego pamiętam śledzie w śmietanie podawane z ziemniakami w mundurkach, sama robiłam na przykład śledzie smażone z salsą mango. Dziś postanowiłam sięgnąć po danie znane mi z podróży do Holandii i śledzie w bułce hot dogowej z dodatkami(...)ocet. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10-15 minut lub dłużej. Przygotuj bułki do hot dogów i przekrój je wzdłuż do 1/4 głębokości. Buki możesz delikatnie podgrzać w piekarniku lub na grillu. Do środka włóż sałatę, filet ze śledzia a’la matias, dodatki w postaci marynowanej cebuli, ogórków konserwowych, ogórków kanapkowych lub ogórków chilli. Każdego z hot dogów możesz

nietylkopasta.pl
Bułka pszenna drożdżowa 187

Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu – http://ugotujmyto.pl/bulka-pszenna/ . Ta poprzednia jest wilgotna dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków, zaś dzisiejsza jest bardziej delikatna i dzięki temu bardziej przypomina smakiem chałkę. Rewelacja. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… jeśli nie dla siebie to zawsze mogę upiec(...)pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Studzić na kratce. Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w styczniu prowadzone przez

UgotujmyTo.pl
Czas na cebulki. Tapas. 162

północnej Hiszpanii nazywane są często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego(...)nacięć, do których włożyć plasterki czosnku oraz gałązkę rozmarynu.  Cebule przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Składniki sosu połączyć i wymieszać. Sosem zalać cebule i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny, do momentu aż będą bardzo miękkie. W trakcie pieczenia często je podlewać tworzącym się sosem. Podawać ze świeżą bagietką i dobrym

KUCHARNIA
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 155

ubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane(...)łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko

PatiGotuje
Chrupiące kąski z kurczaka 603

się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie o tym daniu. Nie wiem w sumie dlaczego. W każdym razie na niedzielnym obiedzie kąski robiły furorę. Idealne będą zarówno z ryżem, ziemniakami czy frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to aby nie solić mięsa, gdyż użyte do panierki krakersy zawierają już sól. Możecie to danie(...)mniejsze kawałki. Krakersy rozdrabniamy według uznania. Mięso doprawiamy, zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 45 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy kąski na drugą stronę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/chrupiace-kaski-z-kurczaka/ BosowKuchni   Artykuł Chrupiące kąski z kurczaka pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 142

wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki. Świetne w bule z dodatkiem warzyw i sosu, ale sprawdzą się także jako wkładka do chlebka pita, wrapa oraz tak po prostu - z ziemniakami czy kaszą oraz surówką. Wegekotlety to także dobry pomysł do lunchboxa, który urozmaici Wasze obiady. Łapcie przepisy na kotlety, a także pomysły na dodatki, sosy i dipy! ➤ Zobacz także: 12 przepisów(...)włoskich do maczania kotlecików. 5. Szybkie kotlety z kaszy, sera mozzarella i ziół Inna wersja kotlecików na bazie kaszy, tym razem z dodatkiem sera mozzarella. Kotleciki pieczone są w piekarniku. Świetne do lunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie robi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru. 114

Wypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie jest już modą, trendem.  Czasem wręcz trąci opętaniem i psychozą. Nasze babki i prababki znały te sposoby zastępowania mąki. U nas to jest kaprys i szukanie lżejszej wersji, dla nich to była konieczność(...)wysmarować lekko tłuszczem  i obsypać bułką tartą. Niby na nich piszą, że nie trzeba, ale ja tam wolę posmarować, później nie ma problemów z wyjmowaniem. Wstawiamy do zimnego piekarnika , ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około 45 minut.  Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, a po  jakiś 30 minutach,  wyciągamy z foremki. Ciasto jest dość wilgotne

Dieta moja pasja
TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI 225

Kilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w

Przepisy Aleksandry
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 181

nich mowa, często bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron  zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem.  Składniki:  - ok. 800g filetów z ryby  (waga już bez skóry)  u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki(...)rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym  beszamelem  kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą

mojewypiekiinietylko
Szynka pieczona w keczupie i coli. Sycący i pyszny obiad dla dużej rodzinki 135

mięska" w języku mojego Syna  trwa już co najmniej 2 lata i na znudzenie jeszcze się nie zanosi. Tak upieczone mięso dietetyczne nie jest, ale pasuje do wszystkiego: ziemniaków, makaronu, frytek, klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy(...)płaskiej przykrywce naczynia żaroodpornego. Tym razem szynka była tak piękna, że niewiele odeszło i mięsa wyszło tyle, że zamiast przykrywy musiałam użyć blachy do pizzy 💪 Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół-termoobieg) około 1 godz 20 minut. Po tym czasie rozcinamy worek i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno jeszcze ze 30-40 minut dochodzić

Kuchnia po mojemu
Ryż z kalafiora 137

ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy może być tez niskokalorycznym zamiennikiem ziemniaków i makaronów. Jak przechowywać ryż z kalafiora Surowy ryż kalafiorowy zamknięty w pojemniku lub woreczku strunowym nie straci świeżości nawet przez 3-4 dni, jeśli będzie przechowywany w lodówce(...)tarce o grubych oczkach. Blachę do pieczenia lub dużą patelnię  spryskujemy niewielką ilością oliwy. Nakładamy cienką warstwę startego na tarce kalafiora i prażymy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200 stopni. W trakcie prażenia ryż kalafiorowy trzeba kilka razy przemieszać. Ryż z kalafiora

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spiralna tarta z warzywami 182

średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej 100 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych(...)brzegów paskami warzyw, tak by uzyskać spiralny wzór. Skrapiamy całość oliwą i posypujemy tymiankiem. Zapiekamy w temp. ok. 180°C przez ok. 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę, aż tarta przestygnie. Dzięki temu będzie się ją łatwiej kroiło i nie ulegnie zniszczeniu. Podajemy ją polaną lub ozdobioną sosem. Życzymy wytrwałości

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania