ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:396/497)

Karkówka pieczona w piekarniku 722

Czasem przychodzi taki dzień, że mam ochotę na porządny kawał mięcha, w takich sytuacjach, ratuje mnie ten przepis ;-) Jest to najlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;) 

Czerwona Porzeczka
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym 163

wielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Nie chodzi nam przecież o to aby piec nadziane warzywo do świąt. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Badzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do moussaki i oczywiście faszerowany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)Dusić na małym ogniu przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszajac. Kiedy nadzienie jest już gotowe wyłożyć nim łódeczki bakłażana. Bakłażany układamy na blasze do pieczenia. Wkadamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu pieczenia, bakłażany posypać startym serem Gouda. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym O czym warto pamiętać przygotowując bakłażana

mecooks
Bułki pszenne klasyczne 167

Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują

kuchnia doski
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 282

tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka ma sos, nie trzeba się bardzo martwić jeśli kurczak wyjdzie Wam suchy – ale im lepiej przygotowany kurczak, im bardziej po przygotowaniu soczysty(...)siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.   Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin w lodówce, żeby smaki zdążyły się

Karo in the Kitchen
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 174

szczególnie polecane są osobom z celiakią.  Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków .  Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych. Kupujmy kasze dobrej jakości, pakowane w torebki do samodzielnego odmierzania(...)naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody  1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 125℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.  Na dno szerokiego płaskiego rondla - najlepiej z grubym dnem - wsypujemy odmierzoną ilość kaszy. Stawiamy na ogniu, podgrzewamy

cool and minty
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 216

zamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka takich  wpisów  np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest jeszcze kilka warzyw , których do tej pory nie wykorzystałam do słodkich wypieków..Zaplanowałam taki jakby maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż(...)Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 16-20 minut, aż ciastka się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte

Moje domowe kucharzenie
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 162

lodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają Wam w lodówce. Nadają się tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie(...)minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry.  Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 413

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić z obu stron i natrzeć mieszanką oleju i przypraw (wykorzystać około 1/4 – 1/3 oleju), przełożyć na talerz, odstawić. Piekarnik nagrzać do 160°C. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na większe kawałki (w około 3-cm kostkę). Cebulę pokroić w cienkie piórka. Do pozostałego oleju dodać około 1/2 łyżeczki

Even Better Food
Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą 190

eksperymentowania z warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej.        Składniki na 4 porcje Czas przygotowania(...)przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min  6. Kaszę gotujemy

Słodki Kompromis
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 125

jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.  Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 181

jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.  Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta  ponakłuwać   widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego Piróg Biłgorajski na innych blogach: Konwalie w kuchni nie-ład mAlutki

Codziennik Kuchenny
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 172

polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny(...)zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Na wierzch koniecznie

Grunt to przepis!
Ciasto dyniowe z żurawiną 151

ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne(...)pieczenia - lekko mieszamy.Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 167

Połączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i ponownie umieść na 5 minut w piekarniku. Podawaj od razu

Mango Papaja
Wołowina po burgundzku 136

przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam!     Wołowina po burgundzku   Składniki na 4 porcje:   800g mięsa wołowego(...)smażenia mięsa. Po zagotowaniu bulion wlewamy do garnka, dodajemy wino, przyprawy, wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i gotujemy około 2,5 godziny, co 30 minut gulasz mieszamy. Następnie pokrywkę zdejmujemy i pieczemy jeszcze 30 minut.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni