ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:387/497)

Pieczone papryki po bolońsku 127

Bardzo szybka i pyszna potrawa, która zachwyci Waszą rodzinę. Podobno w Polsce jadamy za mało kaszy, bo wyparły ją ziemniaki. Dlatego też ja staram się po nią sięgać jak najczęściej. W połączeniu z mięsem mielonym i sosem bolońskim jest przepyszna. Nawet mój dwuletni syn się zajadał. Dlaczego wykorzystałam gotowy sos, zamiast przygotować swój? Głównym powodem jest fakt, że przepis przygotowałam(...)oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy już mięso nie będzie surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazdo nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz, tak aby tworzył lekki czubek. Następnie przełożyć

Passions hobbies life
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 234

najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej(...)kokosowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 - 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki do podania: świeża kolendra, kokosowy bekon '; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości

Poezja smaku
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 191

Resztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i przeciąć na ćwiartki. Ząbków czosnku nie obierać ze skóry. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą

kolorowotorcikowo
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 354

smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki – ok.200 g * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy okrągłe kluseczki ( z dziurką ) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek – gotujemy(...)czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne

Ostra na Słodko
Pizza na ziemniaczanym spodzie 217

naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki(...)plasterki. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy

My Culinary Art
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 180

miejscem spotkań z rodziną i  znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieście,  pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery(...)gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie wałkujemy, kroimy na paski i wyplatamy kratkę, szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez ok. 15 minut, aż będą rumiane. Podawać z herbatą na podwieczorek.... Przechowywać w zamkniętej puszcze lub słoju

Apetyczna babeczka
Frytki z pietruszki 193

wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka) dla aromatu. Gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie, aż chciało się od razu zabrać do jedzenia. Jakoś tak przypadkowo(...)naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe

Zawsze głodna!
Stek z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie 181

końcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól,gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy(...)posiłek :) i cukier. Gotujemy dopóki szalotki nie staną się miękkie, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie stek wraz z kotlecikami ziemniaczanymi wygrzewa się w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 5 minut, najlepiej tuż przed podaniem, a w ostatniej minucie tego wygrzewania na steku kładziemy gałązkę rozmarynu. Stek przyozdabiamy szalotkami, skrapiamy sosem i podajemy

Delicious Titbits
Szybkie ciasto ze śliwkami 151

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi

kuchnia doski
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 279

wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie by wyszło także z młodą kapustą.  Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami Składniki: polędwiczka wieprzowa o wadze(...)środek polędwicy układamy mus brokułowy. Całość zawijamy w roladę i owijamy dokładnie folią aluminiową. Wierzch folii nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, po czym polędwicę wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy już bez żadnego przykrycia, by boczek się zrumienił, przez kolejne 20 minut.  Mięsko kroimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 123

innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku(...)spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę  90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę pod przykryciem i zdejmuję pokrywę brytfanny i piekę jeszcze

wesoła kuchnia
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 106

przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną(...)rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali

Kolorowy Przepisownik
Cannelloni z pora z ziemniakami 121

duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.  Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół(...)Jeżeli mamy plastry pora należy układać trochę farszu na brzeg i zwijać. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni. Każdą rurkę posmarować oliwą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb... zastawa

królestwo garów
Dziesięć zdrowych produktów żywnościowych. 119

chorób serca. Ponadto łosoś jest pyszny i istnieje wiele zdrowych sposobów przyrządzania mięsa bez użycia zbyt dużej ilości oleju, takich jak grillowanie, grillowanie, gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku. Podczas gdy nasz podejrzany przyjaciel jest zdecydowanie doskonałym wyborem mięsa ze względu na jego zalety odżywcze, nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć negatywny wpływ, więc ogranicz spożycie łososia(...)jest dobry dla naszego zdrowia fizycznego, czosnek może robić cuda również dla naszego zdrowia psychicznego. Czosnek ma działanie uspokajające ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy łagodzących stres. 8. Ziemniaki Grupa żywności: Węglowodany Ziemniaki są podstawowym pożywieniem w wielu europejskich taryfach ze względu na ich sycący charakter. Poza tym ziemniaki są bogate w witaminy C, witaminy B i wiele innych minerałów

ProstePesto.pl
Duszone polędwiczki wieprzowe 125

przygotowywałam tak wiele razy, że na ten moment więcej jest w nim zmodyfikowanego przeze mnie niż oryginalnego. Któregoś razu, mając już mięso w piekarniku, musiałam pilnie wyjść z domu. Zmniejszyłam więc znacznie temperaturę i zostawiłam włączony piekarnik. Nie miałam pewności, w jakim stanie zastanę mięso, ale nie miałam też innego wyboru. Po powrocie okazało się, że mięso pieczone(...)szpatułką zeskrobujemy pozostałą na patelni przyprawę, aby zachować cały smak. 6.   Wodę z patelni przelewamy do naczynia z mięsem. 7.   Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190०C. 8.   Pieczemy 45 minut. 9.   Po tym czasie mięso jest już gotowe, ale jeśli chcemy żeby było bardzo miękkie i rozpadające się - zmniejszamy

Prosto z Kotła
Chrupiący chleb z bio mąki 160

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba. Polecam każdemu domowy wypiek chleba.  Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki  i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek  ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach zaczyn(...)ziarnami i nacinamy,  żeby pękały w miejscu wybranym przez nas, a nie gdzie popadnie. Pieczemy 60 minut w 200 st.C na funkcji góra/dół na środkowej szynie piekarnika. Potem możemy dopiec przez 3-5 minut na górnej szynie jeżeli lubimy wypieczony. Smacznego

chleba naszego
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 151

Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na ciepło - zdrowie na talerzu! Gdy pierwszy raz usłyszałam o miseczkach Buddy pomyślałam, że to coś zdecydowanie dla mnie - makaron, ryż, ziemniaki czy kasza, mięsko lub inne źródło białka i mnóstwo warzyw, a wszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego(...)dodajemy sól i pieprz. Następnie każdą cząstkę batata maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w parmezanowej mieszance. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie:   Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia! Kurczak w ziołach: 500 g piersi z kurczaka

Cooking Monster
Smażone piersi z kaczki 89

Przygotowując się do przyrządzenia piersi z kaczki, zastanawialiśmy się, jakim sposobem to zrobić. Nie chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego smażenia na patelni. Podchodziliśmy do tego trochę sceptycznie, gdyż wydawało nam się, że po kilku minutach mięso będzie jeszcze surowe. Ponieważ do odważnych świat należy, pierś z kaczki została poddana próbie, z której wyszła zwycięsko(...)mięso odpoczęło. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej wysmażone, należy piersi kaczki smażyć minutę dłużej z każdej strony. Smażone piersi z kaczki wybornie smakują z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smażone piersi z kaczki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pizza Prosciutto z rukolą 113

pizzeria. I w sumie nic się nie zmieniło, nasza ulubiona Supreme smakuje dokładnie tak samo jak kilkanaście lat temu. A w barze sałatkowym dalej jest moja ulubiona sałatka z ziemniaków i czerwonej cebuli. Ale zmieniło się jedno. Nasze gusta. Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia(...)mlecz, czyli rukolę, uwielbiam i jeśli mam akurat w domu to sowicie nakładam na pizzę. Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, to kamień trzeba odpowiednio wcześniej mocno nagrzać. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni, ruszt wkładamy na najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć

bistro mama
Puree z dyni do wszystkiego 159

dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem(...)przetwory dla niemowlaka, to zawsze obieramy dynię. Puree z dyni do wszystkiego - składniki dowolna ilość dyni hokkaido, muskat, dynia piżmowa lub innych gatunków Puree z dyni do wszystkiego - przepis Piekarnik nagrzewam do temperatury 180-190 stopni. Dynię myję, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w niezbyt szerokie paski o grubości mniej więcej 2 cm w najszerszym miejscu. Pokrojoną dynię

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione 150

Klasyczny przepis na amerykańskie żeberka BBQ, które możesz zrobić w domowym piekarniku. Są niezwykle aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Nic dziwnego, że za oceanem ludzie za nimi szaleją. Prawdziwy raj dla mięsożerców. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), na marynatę 3/4 szklanki dobrego keczupu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka(...)temp 200 stopni, po czym jeszcze raz wyjmij, posmaruj resztą marynaty i piecz następne 10 min – dzięki temu żeberka będą sticky , czyli klejące. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Rada: Żeberka BBQ można też przygotować na grillu.   Artykuł Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 379

gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka(...)wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać

Moja Delicja
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 308

Chodziła za mną zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego ciekawego przepisu. Wykorzystałam za to sos beszamelowy od Winiary. Przepis z opakowania. Dobry jeśli chodzi o przygotowanie na szybko, jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki(...)sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C

Pasja Smaku