dzisiejsze gnocchi zapiekane z serem i szynką – danie ekspresowe, sycące, w stylu zero waste. Tak naprawdę potrzebujecie tutaj bazy: czyli gnocchi (możecie je kupić lub przygotować samodzielnie z ziemniaków z poprzedniego dnia) oraz śmietany Gnocchi zapiekane z serem i szynką porcja dla 4 osób 1 kg gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki(...)nią gnocchi z pozostałymi składnikami. Zapiekankę posyp serem, tak aby pokrył on całą powierzchnię blachy. Na koniec całość polej sosem jajeczno – śmietanowym. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu. Smacznego Artykuł Gnocchi zapiekane z serem i szynką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniPachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę. Składniki: 350g mięsa gulaszowego 500g fileta z kurczaka 200g boczku surowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach(...)Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyświeżych drożdży Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (odłożyć z obiadu), dokładnie potłuc, aby nie było grudek. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do misy robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki, rozpuszczone drożdże, cukier, jajka, sól, smalec. Mieszamy na najniższych obrotach stopniowo dosypując mąkę. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pomimo, iż będzie kleiste(...)okrągłe bułki i układamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do ostatniego wyrastania na 45 – 60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 175°C na 15 – 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. RADY: - Należy zachować dokładne proporcje mąki i płynów ( jajka
mojewypiekiinietylkoSkrzydełka pieczone w powidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy skrzydełka a na wierzchu układamy marchew. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C około godziny
Smakowite Daniapieczone w miodzie i musztardzie. Po upieczeniu kurczak będzie z wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad. Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:500 g podudzia z kurczaka7(...)odstawiamy do lodówki na godzinę.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy selera naciowego, a na nim zamarynowane podudzia z kurczaka. Nadmiarem marynaty smarujemy kurczaka. Tak przygotowanego danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 45 min. Pierwsze 30 min. pod przykryciem, następnie 10-15 min. bez przykrycia. Smacznego
kulinarnyJaPieczone ziemniaczki to wspaniały dodatek do dań obiadowych, choć mogą z powodzeniem także służyć za osobne danie. Wtedy warto konsumować je z pysznym sosem, np. koperkowym
Natka Pietruszkiuszczęśliwić swoją kobietę, a szczyt Twoich możliwości to kanapka z serem, – masz dwie lewe ręce w kuchni, a Twój facet nie da rady zjeść 6 raz w tym tygodniu ziemniaków z sadzonym jajkiem, – dotychczas Twoim zdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem. Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie. Potrzebne składniki: Ciasto francuskie(...)szparagami, również po skosie. Całość „zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze dzieło na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzałem do 220 stopni, pieczenie trwało 15 minut (bez termoobiegu). Żeby nikt nie odważył się posądzić nas o lenistwo, musimy zadbać o aspekt estetyczny... czyli żeby to jakoś wyglądało
Mango PapajaUwielbiam bataty, choć przyznam, że teraz częściej je kupuję ze względu na córkę. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach i może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny(...)miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej delikatnie pokrył każdy kawałek). Talarki luźno umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i p osypać ziołami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości talarków oraz piekarnika - ja posiadam gazowy
Di gotujetaka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki(...)czasie zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia
Walijskie Pichceniestopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu. Jajecznica na parze (powyżej 10. miesiąca) jajko łyżeczka mleka odrobina masła posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki(...)stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra vergine lub masła pół ugotowanego żółtka Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć
ClauditteMissCookingW ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji
Kuchnia Pełna Pasjijestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2(...)seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać liście laurowe.5. Wstawić do piekarnika (lub dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło) na ok. 1.5 godziny w 180 stopniach aż mięso będzie miękkie. Kilka razy w trakcie pieczenia zamieszać potrawkę. Jak mięso
UgotujmyTo.plKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna Pasjiłyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki posiekanego koperku WYKONANIE PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy(...)zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem
cool and minty